用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 尾仔女
go

Band 2 尾仔女 [複製鏈接]

其實上年有冇band 2 尾仔女撞彩派到band 1?
   0    0    0    0

回覆 y5h9l 的帖子

就算有咁好彩入到, 都讀唔上, 年年考包尾, 小朋友都冇晒自信, 何苦?

妹妹頭 發表於 18-6-28 12:29

就算有咁好彩入到, 都讀唔上, 年年考包尾, 小朋友都冇晒自信, 何苦?

純粹想知道,不是要追求!

沙士年還有機會, 依家都幾難

y5h9l 發表於 18-6-28 12:22

2年前就可以,去年已經少聽到⋯

睇區分, 油尖旺男仔, 九龍塘女仔, 去到今年應該仲有小量BAND2幸運兒抽到, (統一無分頭,中,尾), 但明年人數再上升就可能無呢支歌仔唱

回覆樓主

我自己而家係一間傳統名英中教,我見schooland寫我間學校係band 1A. 我哋每年都有少於五個位俾另一個校網誇區揀,三年前真係有個band2尾嘅學生,揀咗我哋而派入咗。因為果區band1位好足夠,所以我係家長都唔會揀誇區,結果年年都收到啲band2誇區生。問題係第一次收到band2尾, 因為始終大部分學生都學得好好,好難為咗佢一個而令課程進度慢太多。學校於開學前安排兩星期輔導班,十月至五月又安排免費嘅中英數放學輔導班一星期補三天。但係佢真係差太遠,結果佢f1 都係要repeat。跟住勉強升上f2,今年都好大機會要repeat。其實會唔會係二線學校會學得好啲呢?

回覆 poonmiss 的帖子

我都同意, 升中真係要量力而為, 度身訂造, 搵一間真係適合既中學, 唔係B1一定好, 小朋友仲係細, 依個時候多數都係家長既意願, 小朋友如追不上, 冇左學習既動力, 自信心都冇埋, 咁, 咩至係叫做真正既學習.....?

升到Band 1,小朋友年年考包尾,甚至影響一世的自信,為乜?

每區情況唔同

妹妹頭 發表於 18-6-29 08:03
回覆 poonmiss 的帖子

我都同意, 升中真係要量力而為, 度身訂造, 搵一間真係適合既中學, 唔係B1一定好, 小 ...

agree no more. 真要選適合的, 所以唯有唸中中, 或者直資

tpmon 發表於 18-6-29 08:09
升到Band 1,小朋友年年考包尾,甚至影響一世的自信,為乜?

一個極端D既例子,強中學何以成為強中學? 強中學是否有所謂成績係包尾既學生? 信心一定受打擊?~~~

強直屬一定有一定比例既B2生,最終入大學率仍是不錯,何解B2生係不宜讀B1中學? ~~~

mcl203 發表於 18-7-2 10:45
一個極端D既例子,強中學何以成為強中學? 強中學是否有所謂成績係包尾既學生? 信心一定受打擊?~~~

...

究竟有幾多band 2生中途離場? 或堅持到考DSE? 都不得而知!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-7-2 22:04
究竟有幾多band 2生中途離場? 或堅持到考DSE? 都不得而知!

亦可以係B1離場,亦不得而知~~~

mcl203 發表於 18-7-2 22:41
亦可以係B1離場,亦不得而知~~~

不少直屬中學係會用部分叩門位收番自己B2生,除非又去假設佢地係B1生或肯定佢地中途要離場~~~

mcl203 發表於 18-7-2 22:52

不少直屬中學係會用部分叩門位收番自己B2生,除非又去假設佢 ...

請問點解直屬中學用叩門位收自己小學band 2生而唔收街外band 1生?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-7-2 23:25
請問點解直屬中學用叩門位收自己小學band 2生而唔收街外band 1生?

直屬關係既學校普遍係為提供12年教育俾自己學生,基於現行制度関係,無法完全盡收自己學生。引用前直屬中學為例,似乎佢地有自己收生額度,會用部分自行位俾自己學生,亦當有自己學生最終放棄直升,會由其他同學補上。~~~
‹ 上一主題|下一主題