用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道 vs 太子協和,點揀?
go

培道 vs 太子協和,點揀? [複製鏈接]

如題,男仔
   2    0    0    0

arkibb 發表於 18-6-28 09:41
如題,男仔

太子協和
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

不如樓主講下點解唔捨得培道?

回覆 zebrabb 的帖子

中學計培道校網比太協多選擇(我偏讀男女校), 而家讀HAPPY SCHOOL怕跟唔上協和,兩間學校我都有去過, 感覺培道比協和有愛心

arkibb 發表於 18-6-28 10:57
回覆 zebrabb 的帖子

中學計培道校網比太協多選擇(我偏讀男女校), 而家讀HAPPY SCHOOL怕跟唔上協和,兩間學 ...

咁點解你又唔捨得放太協?

回覆 WinnieCatCat 的帖子

因為免費, 區內一線, 我先生好鐘意, 我同佢有少少意見不一, 所以想聽多少少意見

arkibb 發表於 18-6-28 11:10

因為免費, 區內一線, 我先生好鐘意, 我同佢有少少意見不一, 所以想聽多少少意見 ...

1. 協和1線培道2線
2. 協和是相對傳統的學校,隔離布廠是專補協和的,不少學生放學過去補習至7時後,但呢間補習社唔係有錢就入得,好full要wait的。補習社當然跟協和沒關係,但從家長對呢間補習社趨之若鶩,可想像協和的學習情況
3. 協和其中一個吸引處當然是油尖旺網有兩間男校,論升中保障一定高過培道。如你傾向男女校,九龍城就選擇較多。可能你和先生先想清楚是否好唔想讀男校
4. 論愛心,去過培道簡介會,陳校長真係超好!協和幾年前有單野係老師懷疑洩露叩門題目被廉署告,應是校內有人篤出來,感覺學校人事不太和諧
我自己都喜歡培道,但我估你最後會選協和,現實有時很無奈

回覆 arkibb 的帖子

我同你一樣, 我想小朋友讀培道, 但Daddy想太協,最後我都同意選擇太協, 因為如果將來津小唔合適會比較容易轉返出去. 而且怕讀happy school將來追中學會辛苦  (不知道我們的想法是否正確)
睇返升中派位都係太協好D

Agree !!!

多謝你的意見
我想呢兩日決定, 盡快放位比有需要的小朋友

回覆 ICYSIT2017 的帖子

我跟你想法完全一樣
你都係今日升小一?

yes, 如果你都選擇太協, 大家可以做同學仔

ICYSIT2017 發表於 18-6-28 11:47

我同你一樣, 我想小朋友讀培道, 但Daddy想太協,最後我都同意選擇太協, 因為如果將來津 ...

超同意!

回覆樓主

太協學術底子打得好,將來中學會更易適應。

回覆樓主

如果放學後要到補習班到七點,你接受嗎?

六年辛苦的學習是否一定可以有更好的成績?相反,六年輕鬆的學習是否一定考得更差?

我不是有肯定的答案,但我心裏常常有這個疑問。

我見很多人都好直接認為小學辛苦學習,到中學就較易適應,相反亦然,其實係咪真呢?

每日到補習班到七點,小朋友仍然會愛上學?對學習有興趣?

我見

magnitique 發表於 18-6-28 23:58

六年辛苦的學習是否一定可以有更好的成績?相反,六年輕鬆的學習 ...

同意,谷得太厲害會破壞小朋友學習興趣

magnitique 發表於 18-6-28 23:58

六年辛苦的學習是否一定可以有更好的成績?相反,六年輕鬆的學習 ...

又唔係個個太協都要補習到7點既,我兩個朋友都無補,只係每星期一、二小時補英同數。一個升咗去伊中喇。
當然要留意小朋友適唔適合,父母應該最了解子女
‹ 上一主題|下一主題