用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才今年多人報嗎?
樓主: hohoho888
go

優才今年多人報嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

真道好早開波,我miss左,我都想報,但播道我就麻麻地佢

MrBeast 發表於 18-7-2 17:35
咁唔係叫一腳踏兩船咩
i meant ur example
無錯啦!D家長就同你有同樣的誤會。已有男朋友再接受他人就話一腳踏兩船,都未出Offer何來一腳踏兩船?只係其中一位追求者就當正自己是男友,然後
就埋怨他人一腳踏兩船囖。

little12 發表於 18-7-2 18:25

由於要上堂、交功課,所以真係另很多家長卻步。不過我覺得 ...

我明白的,我都經歷過這些報名的過程。只是從數字角度回答樓主的問題。優才是一個很好的學校,我都很遺憾自己的小朋友第一輪就out了。識得有小朋友在讀,學校活動豐富,又會有溫習假,令人羨慕

anpanman_baby 發表於 18-7-2 18:31

因為容易報名

嗯,我只是說明上年的數字,本身並無任何偏向

chungque 發表於 18-7-2 19:59
無錯啦!D家長就同你有同樣的誤會。已有男朋友再接受他人就話一腳踏兩船,都未出Offer何來一腳踏兩船?只係 ...
我覺得你的eg的女方用來形容家長貼切d,學校呢就像女仔的父母,阿女帶男友A回家吃飯,父母又不是100%滿意,於是叫阿女識下其他合眼O就帶回家看看,阿女又冇即時同男友A分手,男友A日日車出車入做兵,但最後阿女決定同另一個結婚

慕涤生 發表於 18-7-2 20:08
我明白的,我都經歷過這些報名的過程。只是從數字角度回答樓主的問題。優才是一個很好的學校,我都很遺憾 ...

溫習假其實唔係溫習, 好多家長去了旅行 , 放了溫習假, 其他假期就會相對短些。

MrBeast 發表於 18-7-2 20:36
我覺得你的eg的女方用來形容家長貼切d,學校呢就像女仔的父母,阿女帶男友A回家吃飯,父母又不是100%滿意, ...

應該係咁, 女方帶男仔返屋企食飯, 第一次見面, 同第二次食飯, 父母都好滿意, 點知第三次食飯, 發現男方都係一般, 又吾上進, 於是叫阿女識個好些男朋友, 最後就同新男朋友結了婚。

chungque    發表於 18-7-2 21:43

assado 發表於 18-7-2 20:44

溫習假其實唔係溫習, 好多家長去了旅行 , 放了溫習假, ...

我就係見人地有得去旅行,覺得好羨慕

MrBeast 發表於 18-7-2 20:36
我覺得你的eg的女方用來形容家長貼切d,學校呢就像女仔的父母,阿女帶男友A回家吃飯,父母又不是100%滿意, ...
女方=家長
女方父母=學校
女方同另一個結婚=家長選了另一家學校?

chungque 發表於 18-7-2 15:25
其實我覺得所有誤會源於FirstWaiting同Waiting這兩個字。令家長誤會候補的一定要從First Waiting中挑選。其 ...

我都唔明點解成日都有公平/不公平嘅爭論。

1. First waiting list 有成600多人,但學位就最多104個,就算優才點差,呢600人一定有突。如果只是用簡單頭腦嘅想法去諗下都知道,根本就唔應該再有"waiting list" 。所以,優才既然有"waiting list"的設置,大家就應該明白first waiting 並不是有永恆的"絕對性"優先。事實上,優才幾時有講過話一定要收哂 "first waiting list" ,然後先至再輪到"waitting list"? 如果真係有咁講,先至奇怪,因為waiting list 一定無可能論得到。

nostradamus 發表於 18-7-2 22:58

我都唔明點解成日都有公平/不公平嘅爭論。

2. 家表要上課是小朋友可以獲得學位的必要條件,優才從來沒有對任何人不公。乜而家waiting list 獲得offer 的家長唔駛上堂咩? 只係遲D上都要嘈話唔公平? 至於有無家長真係唔駛上堂而有offer? 答案係"有"。係唔係又覺得唔公平呢。呢一類不用上堂的家長,不單在waiting list 裡有,在first waiting list 裡都有。無它,學校早已講過,如果該家長以前上過堂,可以有若干年豁免不用再上。成個上堂嘅安排,完全是希望家長多些明白學校,而並非"教"家長。而家D家長咁尊貴,點敢"教"佢地呀!所以,如果大家在坊間聽到某某話唔駛上堂都有offer, 就唔好大驚小怪喇。

回覆樓主:

3. 點解後來會收waiting list 而唔收first waiting先,當中原因我唔敢妄自猜測。但唔好唔記得,waiting list 嘅學生都要經歷一次third interview, 然後部份學生先可以所謂升level 到first waiting list. 升咗level 之後,點解會排得在之前一D原本first waiting list 的學生之前,唔知呢,有可能在third interview 時大發神威啩,又或者你可以好衰咁諗,靠關係,甚至賄賂,要點諗,悉隨尊便。

最後,大家放鬆D。越嚟越多學校玩復活賽制,只不過有D係明言,有D係暗地裡。福小,播道,LHT, LMC 都玩緊,有D玩緊而你唔知亦有。點解咁鐘意玩復活賽? 唔知呀,公唔公平,相對而已,雙方亦可講一大堆理由去support,唔想再延申落去了。

nostradamus 發表於 18-7-2 22:59

2. 家表要上課是小朋友可以獲得學位的必要條件,優才從 ...

純請教,我以為福小、播道復活賽是因正選不show up,即主動權是家長方
現爬完,感覺優才情況,主動ko權在校方
我理解對嗎?

心急媽媽xxx 發表於 18-7-2 23:07
純請教,我以為福小、播道復活賽是因正選不show up,即主動權是家長方
現爬完,感覺優才情況,主動ko權在 ...

無制度係100%完美,公平的。播道,LHT, LMC, 擺明車馬,係有2次報名時間。至於在第二次是否難考入D,我唔知呀,但斷估機會係細D,始終大部份學位已在round one 收咗,在僧多粥少下,機率理應係少D。
至於復活主動權應在校方抑或家長手上,又係講幾年都講唔清嘅。如果我無估錯,優才可能覺得first waiting list 同waiting list 已經足夠多人,再復活亦應只限於第一批有誠意報讀的學生裡甄選,亦唔想太煩。其他學校亦有可能考慮大細B,臨場表現失手等等問題...Anyway, 我唔係這些學校校長,永遠畀唔到答案,只能靠估。唯一可以肯定的,任何賽制,都有其缺點 ,無完美,亦無絕對公平。

任何時候,任何學校,KO 權一定在校方。
呢個時勢,任何一間直私,waiting list 都長到不得了,一定足夠收哂自身的學位數目。玩唔玩復活,用乜形式玩,完全係學校話事,家長從來無主動權。

家長的權力只是報,抑或唔報。

hohoho888 發表於 18-7-1 22:34
想問如果有細佬妹,細佬妹都係正常咁考,定直入2nd之類?

我可以肯定答你,有細佬妹直接first interview 後reject, 連second interview (家長面見)機會都無。

assado 發表於 18-7-1 22:56

有少少補充, 2nd in 後, 會同時出現 first waiting 及 waitin ...

一開始只係first waiting 要上, waiting 嘅會遲D先上。遲到幾時先上,唔知,年年安排唔同,但一定無走雞,要滿足X%出席率,最多都係上少一兩堂。總之,遲早問題,無得走雞,亦無唔公平。

福小復活賽, 是因部分小朋友面試分數好, 但只是某少部分低分, 因正選學生冇出現注册, 還有位, 校方於是俾多次面試這些小朋友, 看清楚是否當時緊張, 表現失準。

chungque 發表於 18-7-2 21:42
女方=家長
女方父母=學校
女方同另一個結婚=家長選了另一家學校?
我又係寫得confusing d, 不過只是路過吹水,睇得明就笑下,唔明就尤佢

邏輯問題:

注重家校合作,所以正式出offer前,先安排600個候選家庭,上家長課。(個人感覺,並非八堂,堂堂都精彩。但總有得著。又幸好工作地方都算近將軍澳校舍)

但原來呢樣嘢係可以入門後慢慢學。或者無上堂,on waiting list 嘅,喺較後安排嘅面試中有超凡嘅表現,令學校覺得同呢位候選人嘅家校合作絕無問題!
(不過,佢今年玩法又唔同咗!有改善,抵讚!)

另外,如果用男女結婚作比喻。
都係睇你係咪痴心錯付。
願為一棵樹而放棄整個森林。
‹ 上一主題|下一主題