用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才今年多人報嗎?
樓主: hohoho888
go

優才今年多人報嗎?   [複製鏈接]

chungque 發表於 18-7-1 21:37
可能學校用First Waiting同Waiting給家長一個錯覺,以為這個是學校考慮錄取學生的先後次序。其實學校是根據 ...

照你講法,即係搵first waiting 家長笨囉!first waiting既家長要面試三關,要上堂,要做功課,至少上足七堂,交齊兩封功課先叫真正有conditional offer。未有offer既first waiting就等有offer既家長放位補錄。waiting既家長連第三次面試都未參加,又無上堂同交功課,結果反而先收到offer call,即係搵緊first waiting 家長既笨囉! 中文名仲叫得好聽,優先備取生。當有first waiting既家長聽到學校call waiting先,即打電話同去學校嘈,學校即刻開始call fist waiting。由極欣賞一間學校,到極討厭一間學校,只在一念之間,學校要家長配合,但係學校自己有無善待用心既家長呢?食得鹹魚抵得渴,條鹹魚都係留卑抵得既人食啦

swarovski2011 發表於 18-7-1 21:57
即係”first waiting” 和 “waiting”嘅人只是等緊2nd in? 請問係咪有些已直入2nd in,不用wait? 感覺有 ...

Waiting無第三面,入到第三面既係fist waiting,第三面完佐之後就從first waiting中揀人出conditional offer,呢個有條件既offer都要求家長要參加完至少七堂課同交兩份功課。有offer既家長drop之後,照理應該call返first waiting既家長補錄,結果學校先call佐waiting既學生進行第三次面試,之後直接出一部份offer被waiting,call完waiting再到first waiting。係唔係搵緊我地笨呢?所以間學校幾好我都唔再想爭取了,真係call到我地都唔會再考慮。

assado 發表於 18-7-1 22:56

有少少補充, 2nd in 後, 會同時出現 first waiting 及 waitin ...

不過今年改左2次面試,玩法又唔同了

cici_hwang 發表於 18-7-1 23:08
Waiting無第三面,入到第三面既係fist waiting,第三面完佐之後就從first waiting中揀人出conditional off ...

我諗佢地內部admin做得唔好,搞到亂晒...佢地今年已2次面試,希望唔好再出現呢啲情況啦

Waiting無第三面,入到第三面既係fist waiting,第三面完佐之後就從first waiting中揀人出conditional off ...

以我所知當有offer 的人放棄學位之後,學校係call 左一批first waiting 的去註冊,而之後的確call 了極少部份的waiting ,即第二輪有third interview 的去註冊,而佢地係需要在下一年的家長堂補上及補交功課的。其實我都唔明點解會未call 曬first waiting 的便call waiting 呢個做法。而呢個做法年年發生,我朋友上年亦是first waiting 的最後未有offer, 他也是邊罵邊完成課堂。

swarovski2011 發表於 18-7-1 23:15
我諗佢地內部admin做得唔好,搞到亂晒...佢地今年已2次面試,希望唔好再出現呢啲情況啦
...

內部行政管理混亂一樣可以反映出學校管理既水平,令人懷疑日常行政管理工作會唔會都一樣混亂。學校要家長support學校工作,但將自己擺得太高,家長地位太低,我自己接受唔到。家校合作,講既係合作,唔係不平等條約。所以,我放棄啦!

anpanman_baby 發表於 18-7-1 23:29
以我所知當有offer 的人放棄學位之後,學校係call 左一批first waiting 的去註冊,而之後的確call 了極少 ...

我身邊仲有大把first waiting既未有收到call。所以大家先唔忿氣

唔清楚你個情況如何,但如果學校是係全部first waiting 進行3rd in 之後揀唔夠人數,再call waiting 進行3rd in 再補上,其實都正常。聽聞今年3rd in 父母同小朋友一齊in,篩走部分原本first waiting 應該有學校的原因。

Wanglinkiki 發表於 18-7-1 23:44
唔清楚你個情況如何,但如果學校是係全部first waiting 進行3rd in 之後揀唔夠人數,再call waiting 進行3 ...

問題係fist waiting唔係揀唔夠人數啊,大把first waiting仲等緊既時候,學校已經叫緊waiting來面試啦!學校出佐offer,指定時間註冊,註冊日之後一開始就無call first waiting,直接call waiting進行面試,所以大家先會嘈。家長嘈佐之後學校先再補臒call佐一部份first waiting,但係同樣都call緊一部份waiting。不過講多都晒氣!學校點做都對,所以有問題都係家長既問題!學校唔揀你就係你自己有問題!我明你既意思。

Wanglinkiki 發表於 18-7-1 23:44
唔清楚你個情況如何,但如果學校是係全部first waiting 進行3rd in 之後揀唔夠人數,再call waiting 進行3 ...

同埋2nd in先係in家長,3rd in新玩法,家長陪小朋友一齊in多一次,但係以問小朋友為主。我地小朋友唔係無學校收,我無需要祈求學校卑個學位讀,我唯一覺得係唔公平,自己辛苦付出,都係得啖笑。希望後來既家長真係做好一場空既打算,自己要有心理準備先好報名參加呢個遊戲。

cici_hwang 發表於 18-7-1 23:57
問題係fist waiting唔係揀唔夠人數啊,大把first waiting仲等緊既時候,學校已經叫緊waiting來面試啦!學 ...

如果我的回覆有任何冒犯,請原諒。其實小一選校這條路大家都行過,也都明白唔容易,家長小朋友都身心疲累,抱怨一下也無傷大雅。但作為用家,我也只是忍唔住手,客觀的講幾句,始終我同小朋友係過去一年的時間對學校各方面都很滿意。

chungque    發表於 18-7-2 14:48

Wanglinkiki 發表於 18-7-2 00:12
如果我的回覆有任何冒犯,請原諒。其實小一選校這條路大家都行過,也都明白唔容易,家長小朋友都身心疲累 ...

大家對於學校既抱怨其實一直都在收生程序上,好多用家都話入讀之後覺得好滿意,但係,考學校既過程令人覺得不忿。如果有合理既收生方法,唔取錄我地真係無問題,係自己技不如人,輸佐就要認。但係因為一些莫名其妙既安排而無疾而終,真係覺得唔抵。優才收生一向被眾多家長詬病,但係真係年年卑人鬧,年年都無改善,作為一個親身經歷者,所以我先忍唔住出來提醒即將報考既家長自己要考慮清楚,接唔接受到搞佐成年都係得個橘既結果。如果接受到,可能可以搏一搏,如果接受唔到,不如重新揀過一間。就好似一個女仔幾優秀,但係一直都當你係兵,你受唔受呢?我決定既好都唔受了

Wanglinkiki 發表於 18-7-2 00:12
如果我的回覆有任何冒犯,請原諒。其實小一選校這條路大家都行過,也都明白唔容易,家長小朋友都身心疲累 ...

過去一年, 我都好滿意學校, 小朋友好喜愛返學及對學習有興趣。
更重要, 除了讀書外, 小朋友天份同樣都有時間去發展。

以上討論,可能係最終有offer,同做晒嘢而最終無offer嘅葡萄討論。

事先聲明,我係經過晒所有程序,仍然無offer的那批。

過去年多有關優才嘅經歷:
3/2017: 小一簡介會。先上網抽籤,中咗再到旺角校舍攞門票。
之後:網上交申請,再到旺角校舍交申請表及入數紙
6/2017:一面,將軍澳,見小朋友
9/2017:二面,旺角,只見家長
10/2017-5/2018:上八堂家長課,完成兩份工課
2018年初:三面,小朋友及家長

每個人嘅心機同時間,每個人有不同嘅方法去衡量。
都係嗰句,本港好嘅直私,同好嘅官津,不只優才。
如果學校唔係一早call你,到而家小朋友有其他offer,
可能買晒所需用品,小朋友亦心理準備好去其他學校開學,
佢先call你⋯我諗,我都未必take offer。

但會感恩,我終於等得到!

百畝林 發表於 18-7-2 07:33
以上討論,可能係最終有offer,同做晒嘢而最終無offer嘅葡萄討論。

事先聲明,我係經過晒所有程序,仍然無 ...

其實無call我都唔會酸葡萄,只是覺得GT呢個玩法好唔公平。好似一個女仔,好靚女,好高質素,你中意巨,追佐個女仔好長時間,又接送又約會又送禮物,結果人地其實唔係幾鍾意你,當你備胎,當你係兵。有人唔會放棄,可能真係等到娘娘垂青,不過有滴兵仔都要尊嚴既,唔係可以呼之則來揮之則去既,所以之後即使有call到,我地都唔會再take了。尊重係互相既,不需施捨,無需勉強。

百畝林 發表於 18-7-2 07:33

事先聲明,我係經過晒所有程序,仍然無 ...

今年可以網上交表同upload入數紙不用親身,我以為不嬲是咁。。

swarovski2011 發表於 18-7-1 23:12
不過今年改左2次面試,玩法又唔同了

今年不用in三次了嗎? 我沒去簡介會所以唔知tim

hohoho888 發表於 18-7-2 09:08
今年不用in三次了嗎? 我沒去簡介會所以唔知tim

網頁都寫了

hohoho888 發表於 18-7-2 09:07
今年可以網上交表同upload入數紙不用親身,我以為不嬲是咁。。
所以,可以改善的,應該有改善。
我真心欣賞優才從不收學生成績表、portfolio

全睇小朋友及家長表現!

swarovski2011 發表於 18-7-2 09:17
網頁都寫了
我以為佢太長, 未公佈2nd 之後..
可能先入為主左

‹ 上一主題|下一主題