用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一 vs 培道
go

聖三一 vs 培道

男孩子, 兩間都係要比錢, 同校網, 不過聖三一係英文小學,係咪英文語境好過培道?升band 1 好似聖三一又好啲, 求多啲意見及分享,thz

carolyk 發表於 18-6-27 11:52
男孩子, 兩間都係要比錢, 同校網, 不過聖三一係英文小學,係咪英文語境好過培道?升band 1 好似聖三一又 ...

其實兩間理念都相近, 但應該培道較多女生入讀, 因為聯繫有培道中學(女校), 有些家長看法是女生比較早熟, 如男生入讀較多女生既學校, 名次會較落後, 排名落後影響升中banding.

聽聞聖三一大部份老師有愛心, 也不會只偏愛成績好既學生, 不會行精英班制, 還會俾更多機會一些落後既學生, 令他們尋回自信, 也著重品德教育. 同埋不會催谷操練學生在體藝方面獲獎, 所以聖三一不是很多家長追捧既私小亦不無原因. 但若家長與學校理念相近,而又贊成無壓愉快學習, 相信聖三一是perfect match.

利申: 小兒將會今年入升讀聖三一小一, 所以入讀前積極了解此校的優缺點.

英文語境如何 ??

carolyk 發表於 18-7-4 09:24
英文語境如何 ??

carolyk 發表於 18-7-4 09:24
英文語境如何 ??

小女當年喜獲聖三一幼錄取……

當年已交書簿費、留位費和學費,一心就讀……然最後選了另一幼稚園……
過程中接觸過校長、老師、職工,全部都熱誠有愛心。
從就讀學生家長了解過,此校開心愉快,不谷……
到升小時再申請聖三一小學,可惜因病未有出席,但了解過……聖小雖為英小,英文程度其實並不高於一般小學,其他科目亦然……
此校優勢為校網,聖中冇聯繫且屬band2尾以至band3...但區內升中網有優勢……
另外,請別介意,聖幼有為不少的新移民家庭……    聖小則不詳

男孩子, 兩間都係要比錢, 同校網, 不過聖三一係英文小學,係咪英文語境好過培道?升band 1 好似聖三一又 ...

培道的校長、老師與家長的簡介會分享令我非常感動!今時今日辦學有如此愛心真越來越少!我的兒女將會9月讀培道!我相信我的孩子在這間小學會讀得快樂,並且能夠發揮他們的才華!

siufung 發表於 18-7-4 14:52

當年已交書簿費、留位費和學費,一心就讀……然最後選了另一幼稚園……

聖幼是學卷幼稚園, 有政府資助的, 任何階層都可以讀, 只要小朋友合乎聖幼要求而又收佢的話. 不過你所知聖幼多新移民, 是質素如何既新移民?

我知道聖小都多說普通話既小朋友及家長, 我反而覺得是學校有心安排的, 因為要營做個普通話語言環境, 令小朋友從日常溝通中多講多聽, 不過聖三一是私小, 要付費既內地家長素質點都比邨校新移民家長好掛.....

jayct2012 發表於 18-7-4 18:57
聖幼是學卷幼稚園, 有政府資助的, 任何階層都可以讀, 只要小朋友合乎聖幼要求而又收佢的話. 不過你所知聖 ...

請問培道是咩校網? 34 , 35 定 41 ? THX

聖三一,不喜歡男生入女校,周圍都是女孩,玩得也不能盡興

男仔選聖三一

回覆樓主

兩間學校在招收學生程序上,我覺得聖三一做得好,培道好差,尤其對叩門生安排,希望培道往後招收學生時,可以為其家長方面考慮一下,有合理及人性化安排

alfaromeo 發表於 18-7-8 00:38
兩間學校在招收學生程序上,我覺得聖三一做得好,培道好差,尤其對叩門生安排,希望培道往後招收學生時,可 ...

我都有in 培道,又覺得安排ok, 不知培道叩門如何安排?

mcrabbit 發表於 18-7-8 21:17
我都有in 培道,又覺得安排ok, 不知培道叩門如何安排?

我今年都去培道叩門面試....

1. 排隊
2. 交form
3. 小朋友排隊等上課室
4. 我的孩子in完好開心
5. 上到去15至20分鐘就落來
6. 我好快就接他們走

有什麼唔合理和唔人性?

唔明白!

回覆樓主

其實要叩門嘅家長大多數都係大抽獎結果未如理想或沒有更好嘅直私學校offer, 培道叩門首先已經要上網填好曬表,但之後又要家長print張form親自交去學校,指定日期個3個鐘內交,最後果日仲要係黃色暴雨。交表時,職員又唔會睇,放低就得,見到有其他老人家交表時都好徬徨。到面見前,打去問下面見日需要見家長嗎,職員話唔可以透露,點解要咁?兩公婆都要返工,果段日子已經要周圍撲,想睇下要唔要再請假去面見都唔可以透露。最後到面見果日,小朋友面見15分鐘內完成,當日見到不少家長盛裝出席,不禁覺得大家同病相憐

請問知唔知有最新升结果未....thz

siufung 發表於 18-7-4 14:52

係咪講緊聖三一中心幼?我小朋友在聖幼N班一年都無見過新移民家庭,其他級就唔清楚。但我小朋友嗰班家長大部分都係有知識和高教育水平的香港人。

回覆樓主

現今香港有邊間學校冇新移民呢(emoji)?
男拔女拔會冇新移民?(emoji)
大把新移民入讀LH, SC, KV啦⋯

聖三一中心幼,曾幼,聖小;培道都唔係谷學術型,冇亮麗業績絕不出奇,不認同理念就不要再care 新唔新移民問題啦

利申:用家,家長有是新移民的,也有專業人士的,也有紀律部隊人員,也有公務員,什麼階層也有⋯

我會揀聖三一, 有朋友曾於培道有不愉快經歷, 喺講座時講到個個老師都好有愛心, 又話讀兒童心理學, 點知........., 最後朋友即刻幫個仔轉校(唔好意思, 人哋既事唔方便講出嚟啦)