用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2018 DSE成績都未出, 海外的大學是用什麼出conditional ...
樓主: NeoMom
go

2018 DSE成績都未出, 海外的大學是用什麼出conditional offer? [複製鏈接]

回覆 mother904 的帖子

對自己同成績有信心的話,可以唔洗 agent。對升學、簽證完全冇頭緒,亦覺得自己成績會有波動未必可以達到門檻的話,可以搵 agent。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-6-29 21:04
回覆 mother904 的帖子

對自己同成績有信心的話,可以唔洗 agent。對升學、簽證完全冇頭緒,亦覺得自己成 ...

亦要睇下學校本身有幾多support
如果一般津校,支援未必夠,miss左重要日期/資料就慘

iceberg222 發表於 18-6-29 20:21
問過好幾個agent , 如果target top 5的大學,他們話幇唔到,請問有那些agent 可以幫到呢?可以pm我嗎?
...

Agent有兩種。

一種我覺得佢係半學校代言人,基本上佢係幫學校搵學生,你唔使畀錢。呢類代理,某D學校佢哋唔會掂,因為呢D學校根本唔需要香港代理人。而佢哋提供嘅服務,只係幫手報名程序,話你知你仔女成績大概入到邊間佢代理既學校,幫你約見學校訪港代表之類。

另一類,收天價,收你萬位數,狼D嘅,6位數我都聽過。呢類agent,開宗明義"幫"你仔女入頂級名校。聽清楚,係"幫", 增加成功機會,唔係包生仔。佢哋同學校一定無聯繫,不過,幫你仔女既consultants大部份係名校畢業生,由admission test, personal statement, interview preparation湊到足。搵得佢哋,個學生成績一定好,心目中一定有target,佢哋係幫你仔女錦上添花。

兩類agent,各有各客路。尤其後者收咁貴,值唔值,自己諗清楚。我唔想幫任何人賣廣告, 恕不提供任何agent資料。

JustAParent 發表於 18-6-29 22:05
Agent有兩種。

多謝回覆。

Charlotte_mom 發表於 18-6-29 21:15
亦要睇下學校本身有幾多support
如果一般津校,支援未必夠,miss左重要日期/資料就慘
...

呢個情況應該吾會發生,如果你俾足時間學校做野一定可以,而且你亦可以睇到佢地做了未,太耐可以提吓負責人盡快處理。其後已無需學校跟進了。

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 18-6-29 22:23
呢個情況應該吾會發生,如果你俾足時間學校做野一定可以,而且你亦可以睇到佢地做了未,太耐可以提吓負責 ...

嘩,我見過bk有人考晒dse至開始唸去考牛劍。自己識就可以跟,自己唔識,唔好慳!

Charlotte_mom 發表於 18-6-29 23:23
嘩,我見過bk有人考晒dse至開始唸去考牛劍。自己識就可以跟,自己唔識,唔好慳!
...

唔通以為可以经clearing 入

iceberg222 發表於 18-6-29 20:21
問過好幾個agent , 如果target top 5的大學,他們話幇唔到,請問有那些agent 可以幫到呢?可以pm我嗎?
...

聞說,呢五間大學無Agent 的,因為大學無佣金俾Agent 幫手招生,你應該揾唔到Agent 的

小時了了 發表於 18-6-30 07:23
聞說,呢五間大學無Agent 的,因為大學無佣金俾Agent 幫手招生,你應該揾唔到Agent 的 ...

所以要家長自己俾錢找consultant, 我知申請美國有人会找consultant

poonseelai 發表於 18-6-30 08:45
所以要家長自己俾錢找consultant, 我知申請美國有人会找consultant
consultant同agent有乜唔同?我仲以為係同一類服務

mother904 發表於 18-6-30 11:40
consultant同agent有乜唔同?我仲以為係同一類服務

叫agent 定consultant 只是一個名稱,重要是佢工作是什麼,大部分介紹學生比大學,收大學佣金,要看看佢同什麼大學有介紹費安排,英國頂級大學不会經agent, 原則上他們应按學生profile介紹合適大學,近日消委会話有些会睇佣金介紹。另一類不会介紹學校,会收家長錢,就學生申請資料,如personal statement ,俾意見,或安排mock interview, 申請美國大學会多人用,因美國大學不止看成績,仲有過去幾年活動,如何顯示你有領導才能等
‹ 上一主題|下一主題