用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2018 DSE成績都未出, 海外的大學是用什麼出conditional ...
樓主: NeoMom
go

2018 DSE成績都未出, 海外的大學是用什麼出conditional offer? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-6-28 10:10
如果課程既平均Offer係554,你既Predicted Grade 係 5*5*5,大學一般唔會出 5*5*5既Conditional Offer,反 ...

我同唔少朋友就係有咁嘅 offer  

1998Ruby1998 發表於 18-6-28 10:50
咁點解唔叫老師預測低啲啲?

王家爸爸 發表於 18-6-28 10:53

老師話太貼地會冇咁大機會有 offer
同埋有時候出高 d ,offer 門檻會低 d ,尤其二線大學 offer

1998Ruby1998 發表於 18-6-28 10:50

但係學校個PG,係吾係吾會話俾你知,佢地應該係直接俾 UCAS 或院校

王家爸爸 發表於 18-6-28 10:53

低過人地嘅要求就無機啦,CO 都吾使收

回覆 lm251099 的帖子

如果你係跟 Agent 的話,PG 會畀你,UCAS 冇要求正本 PG 同推薦信,所以 Agent 可以開信畀你睇。有 d 學校做法係寫 slip,學生收齊各老師評分就交畀校務處/升學老師。亦有老師會問「你想我畀乜分」。如果係學校幫你搞的話,就未必知道 PG 同 推薦信內容。

lm251099 發表於 18-6-28 13:18
低過人地嘅要求就無機啦,CO 都吾使收
如果平均Offer係554,你報5*55,甚至555,應該都有機會有CO,唔需要報5*5*5咁高。。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

「就讀中六的樊文瀚已獲該校數學系有條件取錄,修讀數學及電腦科學。....他有把握在文憑試數學及延伸單元,考獲5*及5級佳績,達到牛津的取錄要求。」
牛津都係要求一個5*一個5,之前我請前輩個case都係history 5, 如果科科要求5*5*, 間學校真係好巴閉

Charlotte_mom 發表於 18-6-28 15:52
「就讀中六的樊文瀚已獲該校數學系有條件取錄,修讀數學及電腦科學。....他有把握在文憑試數學及延伸單元, ...
精英果然係精英
有信心數及延伸單元取 5 / 5*, 唔好以為容易今年份數學MC巻及M2好難 , 考起唔少人... LEVEL 5 絶非易事

1998Ruby1998 發表於 18-6-28 13:25
回覆 lm251099 的帖子

如果你係跟 Agent 的話,PG 會畀你,UCAS 冇要求正本 PG 同推薦信,所以 Agent 可以 ...
請問可否自己報UCAS,即唔經Agent又唔經學校,自己搞?

醒目開學勳章 王國長老

hugub 發表於 18-6-28 17:27
勁精英果然係精英
有信心數及延伸單元取 5 / 5*, 唔好以為容易今年份數學MC巻及M2好難 , 考起唔少人. ...

拎得牛津CO都唔係閒角呀

mother904 發表於 18-6-28 18:20
請問可否自己報UCAS,即唔經Agent又唔經學校,自己搞?

應該唔可以。
我地所謂嘅“自己搞” 其實就係經學校。

吾一定要經Agent, 個人認為Agent 係UCAS上做用不大,或者佢地會教你寫 Personal Statement 啦。
如果係應界考生,要經學校交成績及搵人寫Reference letters,在學通常係搵返學校寫,你填好相關資料,UCAS 會俾 link 佢地Upload Data ,你係吾會接觸到啲資料,只知道佢地提交了未。

小時了了 發表於 18-6-27 11:34
估唔到女拔都會有學生去日本留學喎 > Keio University (Japan).

我 copy 咗女拔報考海外大學名作為阿女日 ...

之前 東京大學 都有  

lm251099 發表於 18-6-28 20:32
吾一定要經Agent, 個人認為Agent 係UCAS上做用不大,或者佢地會教你寫 Personal Statement 啦。
如果係應 ...
唔知除左報UCAS外,agent有沒有其他作用呢?例如幫手搞visa或者UCAS CO唔理想,幫手叩門其他大學之類?

1998Ruby1998 發表於 18-6-28 18:28

應該唔可以。
你是過來人,請問「自己搞」同agent搞,邊樣好d?

如果你target G5, 尤其當中的Oxbridge, LSE, 最好搵agent幫吓。呢幾間學校唔係你成績好就取錄你,Oxbridge interview, LSE份personal statement, 好易 "踩屎" 玩完。

JustAParent 發表於 18-6-29 17:37

如果你target G5, 尤其當中的Oxbridge, LSE, 最好搵age ...
吾能夠獨立做好interview 的準備和personal statement, 還算夠班入Oxbridge, LSE? 到時比你入到冇得找補習!!!

freespeech 發表於 18-6-29 19:30
吾能夠獨立做好interview 的準備和personal statement, 還算夠班入Oxbridge, LSE? 到時比你入到冇得找補習 ...

大學認為個學生夠班,收佢就得。

JustAParent 發表於 18-6-29 17:37

如果你target G5, 尤其當中的Oxbridge, LSE, 最好搵age ...

問過好幾個agent , 如果target top 5的大學,他們話幇唔到,請問有那些agent 可以幫到呢?可以pm我嗎?
‹ 上一主題|下一主題