用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀下午班
樓主: SSbabies
go

讀下午班 [複製鏈接]

littlecarrot111 發表於 18-6-27 16:01
連am pm 都要比較好無聊。讀完一年n係am 就明白pm既好,唔駛咁早起身,可以慢慢做,下午自己又多啲時間。反 ...

我正擔心讀緊pn am既仔仔適應唔到來緊轉

K1 pm, 聽你咁講我放心D。而且佢黎緊誇區返K1, 返am要勁早起,特別是冬天,都怕佢辛苦。

回覆樓主

跟自己同小朋友需要就得,其實讀下午班都好多課外活動時間適合

回覆樓主

我小朋友讀咗一年pm,唯一唔好係放學返嚟先瞓晏覺,令夜晚瞓覺時間推遲晒
但我同老公都係返下午工,朝早可以多啲時間陪佢,令我哋覺得返pm幾好,而且唔使朝早勁趕忙

回覆樓主:

睇習慣同家庭需要,我個女7點幾已經自然醒,中午要瞓晏覺,冇可能讀下午班,所以揀上午。但如果小孩好晏先醒,返下午亦冇問題。
當個好爸爸

回覆樓主:

pm班都有好處。就是人數少d,老師教完上午,有咩不足下午可以改善。

學校老師親口同我講,佢鐘意教下午班多d,唔駛上午咁rush, 下午班每個學生發表時間長些,又容許佢地問問題,令老師更清楚明白每個學生的學習情況。

我好高興幫仔揀下午班,因為佢係好鐘意講野,問野的人,老師亦有時間解答佢,所以3年來幫佢建立自信好有幫助。。如果上午班人多,就未必做到。

仲有,我地係雙職家長,小朋友讀下午班,可以迉d瞓,我地亦可以和小朋友多些親子時間。

至於興趣班,我地係零興趣班,所以對我地冇影響。

回覆樓主

唔駛理人點講,反而我都擔心亞女黎緊轉pm,佢習慣8:00醒,轉左pm無得訓午覺,驚佢唔慣

Cowboy100 發表於 18-6-29 17:20
唔駛理人點講,反而我都擔心亞女黎緊轉pm,佢習慣8:00醒,轉左pm無得訓午覺,驚佢唔慣
...

情況一樣,仔仔最近7點半就起身,到中午已經無哂電要午睡到3點,9月返pm唔知會點。驚佢會唔夠瞓會變得脾氣差同抵抗力差易病。

回覆樓主

我覺得睇家庭需要同小朋友作息,好似我仔仔,早上七點左右已經起身,pm我係唔會考慮,到返學已經開始無電啦。
但我有朋友佢地小朋友都係遲起身、九點幾十點幾起身,就適合返pm,pm人少d,競爭又少d,不過比人感覺細b多d,其實無所謂啦,到小學大家都一樣

Cowboy100 發表於 18-6-29 17:20
...

小朋友自己會調節……
我女當年PN讀am, 得2歲零咁細am可能好d,因為要午睡……
到K1轉左pm, 冇問題wor...朝早晏d起一條數,晏覺都戒埋,夜晚一覺瞓到第朝10點……
反正佢間幼稚園k2冇得揀,全部要pm……k3又係冇得揀,全部要am……
小朋友適應力強,總之湊埋夠睡眠時間就ok架喇……
其實到小學,個個都倒塔咁早,冇得揀架啦

回覆樓主:

我大女都係pm,夾返老公夜返夜食飯,反而見多啲,又唔駛返學時間同人迫迫車 早左起身可以去公園去圖書館都無咁多人。

回覆樓主:

我覺得上午返學,下午自由活動,時間好用d.

littlecarrot111 發表於 18-6-27 16:01
連am pm 都要比較好無聊。讀完一年n係am 就明白pm既好,唔駛咁早起身,可以慢慢做,下午自己又多啲時間。反 ...

我仔都係嚟緊轉pm. 有無咩見議點樣調整佢作息?佢呢一年自動波6:30am 就會自己起身,就算夜D瞓都會早起,搞到我都好辛苦(emoji)

回覆樓主

我因為老公返工返下午至晚上。所以仔揀幼稚園揀下午。同埋等佢訓夠返學。(當然下午班一般都係比較小人揀)

我覺得每人都唔同選擇/唔同需要。話人怪獸自己先係怪獸..

加上。升小有成兩個月。少則都有兩星期既時間可以調整返小學時間。唔覺得其他人講到咁有影響!

自己揀最適合自己就得了

小平媽媽 發表於 18-7-11 18:50
我大女都係pm,夾返老公夜返夜食飯,反而見多啲,又唔駛返學時間同人迫迫車  早左起身可以去公園去 ...

同你一樣!我仔之前都係朝早報上興趣班堂。人數比例都少啲(emoji)
‹ 上一主題|下一主題