用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀下午班
go

讀下午班

黎緊K讀pm, 因為排唔到AM, 講俾人聽個個都好似當pm係怪獸咁, 乜真係咁差咩?

回覆 SSbabies 的帖子

我個女今年9月都係讀下午班, 我覺得OK 喎, 因讀上午班同我地梳洗撞晒時間, 一定會有1-2 個會遲到, 所以我覺得下午班幾好, 唔使咁趕。

回覆 Phoebeliu323 的帖子

咁到時興趣班同外補會點安排?

讀K 班咁快諗住外補...興趣班有D 響4點后先開始, 再唔係咪星期六囉

Phoebeliu323 發表於 18-6-26 17:04

讀K 班咁快諗住外補...興趣班有D 響4點后先開始, 再唔係咪星期六囉

諗定k2,因k2都應轉唔到am

我幫小朋友K全部揀首選pm,大人小朋友都唔使咁辛苦,外補興趣班又唔多,應該好易安排掛。佢讀書生涯先啱啱開始,大家都輕鬆啲啦!所以而家揀的幼稚園,鍾意佢地K3全部轉am,幫到小朋友適應小學生活,perfect match :)

回覆樓主

有咩咁差?我全部都報pm 人生有幾多年可以訓到自然醒呀?興趣班都好易安排

回覆樓主

下晝班都有好處,冬天小朋友起身出門都無咁凍同辛苦。慢慢食完飯先出街,搭車又唔係繁忙時段

回覆樓主:

因為屋企生活習慣我一直都只報pm, 又係俾人當怪物咁, 遲d小學打後都返工幾廿年都要早起,訓多兩年先喇

其實部分am家長的心態有啲似…行街發現有條長龍好多人排隊,馬上跟隊排住先,至於前面排隊買乜,啱唔啱用並唔重要:)

回覆樓主

返屋企樓下嘅學校都可以考慮am嘅,遠就不如pm唔使咁早起,坐車都無咁迫先

最緊要你自己覺得ok, 每人生活時間表唔同,有些小朋友晨早就自然醒,呢d咪返上午好羅,我自己就一向揀下午,因為小朋友10点才起床,但吃早午餐就好尷尬,吃小小早餐,轉頭又lunch...但係自然醒同唔駛趕....学野咪星期六上午学。
當然返上午班,我覺得係健康D, 早午晚餐正常D, 亦會因為要早起而早瞓些,興趣班亦容易安排些。

SSbabies 發表於 18-6-26 15:49
黎緊K讀pm, 因為排唔到AM, 講俾人聽個個都好似當pm係怪獸咁, 乜真係咁差咩?

與樓主有同感,有d讀上午班就覺得自己高人一等,學校係優先揀自己小朋友
其實唔駛理,最緊要小朋友作息、安排等
有好多興趣班都有5點半,6點先開始,所以放心

tree.monkey 發表於 18-6-27 10:19
與樓主有同感,有d讀上午班就覺得自己高人一等,學校係優先揀自己小朋友
其實唔駛理,最緊要小朋友作息、 ...

咁係唔係要介午睡?

stephanielui 發表於 18-6-27 12:16
咁係唔係要介午睡?

我小朋友放學0係車訓半個鐘,有時唔醒返到屋企繼續訓多陣,有時全日不用午睡咁0個晚早d入房

回覆樓主

可以考慮上午屋企附近搵一啲嘅興趣班,食飯先再返學。我小朋友早起,可以游水/畫畫之後先返學。

stephanielui 發表於 18-6-27 12:16
咁係唔係要介午睡?

小朋友本身無訓午睡呀

我仔嚟緊9月k1都係pm班,原本註冊咗果間係am,而家選擇咗waiting 呢間pm,其實我自己幾鍾意讀pm,不過當初真係羊群心理報名揀晒am,我仔而家返n係am,我覺得好辛苦,我地全家都係習慣夜瞓...同埋冬天天寒地凍晨早起身返學我仔真係好易病,兩行鼻水無停過咁濟!每日放學返到嚟撐到食完lunch已經瞓晏覺,瞓足三個鐘,所以興趣班都費事報...k1開學之後反而會參加學校嘅興趣班,因為大部分都係pm放學之後先上

回覆樓主

連am pm 都要比較好無聊。讀完一年n係am 就明白pm既好,唔駛咁早起身,可以慢慢做,下午自己又多啲時間。反正往後幾十年都要早起,點解唔休息多幾年。
利申:我報名個陣特登㨂pm作首選

littlecarrot111 發表於 18-6-27 16:01
連am pm 都要比較好無聊。讀完一年n係am 就明白pm既好,唔駛咁早起身,可以慢慢做,下午自己又多啲時間。反 ...

me too,  全部揀PM,.唔好理世俗眼光,最緊要配合屋企同小朋友安排