用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大家點選擇?
go

大家點選擇?

活躍孖仔,能講流利英語及廣東話,持英國護照,小學派了一非心儀小學,叩門全失敗,現考慮IS(明白可能要入讀獲派本地小學等IS),但真係貴(afford 到嘅但其他expenses 要作調整,不用供樓)定係返英國算呢?如返英國我哋會同行但係所有嘢要重新開始過又要搵工。

回覆樓主

留在香港等IS,但可能要等一段時間。

回覆樓主

返英國算把,慳返d錢第日留比個細佬大個用

如果唔考慮將來留香港或大陸亞洲發展,去英國好過留喺香港,前提係你覺得英國或歐美,會係你和家人將來有更大的發展空間~ 無理由去咗英國之後又後悔,返來香港再重新發展..

behd 發表於 18-6-26 10:13
返英國算把,慳返d錢第日留比個細佬大個用

返去都要買樓,洗一筆,好難諗

WongBoBo 發表於 18-6-26 17:44
Sell your property in Hongkong and buy a castle.

回覆樓主

看樓主有叩門小學其心亦想入LS,最好不如二年級插班或開學前再等直私有人放位,IS 不應當作是backup

babyjip 發表於 18-6-26 18:15
看樓主有叩門小學其心亦想入LS,最好不如二年級插班或開學前再等直私有人放位,IS 不應當作是backup
...

Agree. 唔應該係派位不理想,叩門叩不到,直私唔收才考慮國際學校。勉強冇幸福,讀LS 沒有什麼大不了,家長心態最重要

貝珠 發表於 18-6-26 19:22
Agree. 唔應該係派位不理想,叩門叩不到,直私唔收才考慮國際學校。勉強冇幸福,讀LS 沒有什麼大不了,家 ...

唔係覺得係backup, 只係唔係有錢人家,乜嘢都乘2支出真係好大。

英國如果你唔係住淨係倫敦,周邊d樓價好平。你可以比小朋友讀住派到嗰間先,等升中一派唔到好學校,先返去英國讀。咁起碼慳咗六年錢.到時你可以俾佢讀寄宿學校, 你咪繼續喺香港搵錢

WongBoBo 發表於 18-6-26 09:51
活躍孖仔,能講流利英語及廣東話,持英國護照,小學派了一非心儀小學,叩門全失敗,現考慮IS(明白可能要入 ...

讀著派到個間先

回覆 WongBoBo 的帖子

睇左少少profile, 你仔派到果間唔係太讀得過,又谷又多大6學生⋯⋯其實如果唔介意跨區,我諗有d私小可能會有人放位的,但你要做功課打聽一下。如果你地想留港發展,中文都幾重要,讀local就會學得好d.
祝你好運!

回覆樓主

Oh, 住馬鞍山,可試大埔ashk, 新校,應該比較容易有位,也不算太貴

貝珠 發表於 18-6-27 07:42
Oh, 住馬鞍山,可試大埔ashk, 新校,應該比較容易有位,也不算太貴

Agree

其實都好睇你預計兩公婆過到去容唔容易搵工或搵幾多。
我都有朋友為了小朋友移民, 放棄香港份工同賣樓。 但去到搵工又冇想像中易, 冇收入一段時間都會幾大壓力。 在香港都做到有咁上下高級, 去到睇吓你可否放下身段。。同時要諗埋萬一搵唔到工, 手上d
錢又可頂多久。

不如睇吓香港有咩其他選擇當學下中文先, 兩公婆又可在香港賺吓錢先, 反正你有英國護照隨時走都得。

WongBoBo 發表於 18-6-26 19:41
唔係覺得係backup, 只係唔係有錢人家,乜嘢都乘2支出真係好大。

唔係backup 咁 之前有無申請IS? 呢個月份 IS 好多都 塵埃落定.
唯有邊讀邊考插班, 我有時行過見到純陽啲學生 其實都幾純。唔差既

貝珠 發表於 18-6-27 07:42

萬六一位,兩位三萬二

WongBoBo 發表於 18-6-26 09:51
活躍孖仔,能講流利英語及廣東話,持英國護照,小學派了一非心儀小學,叩門全失敗,現考慮IS(明白可能要入 ...

試下挪威IS。嗰間可能真係有位。

回覆樓主

有外國護照即刻去報malvern,好似仲有位

抺茶雪糕 發表於 18-6-27 15:50
有外國護照即刻去報malvern,好似仲有位

都好似16000 per month