用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心! 請問我細仔有咩問題?
go

[其他] 好擔心! 請問我細仔有咩問題? [複製鏈接]

各位媽咪您好!
有問題想請教你們。
我第2名細仔而家3歲2個月,今年9月先返K1.之前返過半學期PN但退學了,因為發覺佢唔鐘意返個到,同申請唔到資助太貴了,所以現在等k1開學先再讀。
PN老師當時有話小朋友專注力較差,聽指令唔好,要重覆講好幾次先聽到,易發夢遊雲。所以今年年頭經健康院轉介去了旺角阿皆老皆排評估,而家都未排到可能要年尾吧當時說!
   0    0    0    0

回覆樓主:

冇上任何班,只在家同佢玩,但最近發覺佢問題, 情緒波動較易同大,有唔順佢心意會大喊幾個字,喊到大叫,亦會推人,要過段時間才能平伏。其間同佢講都聽唔入耳,而我怕自己都情緒失控動手,所以都選擇行開由佢喊。佢肯收聲我先拖佢同佢講。
想問下我有咩做到可以幫到佢?你們覺得佢係咩問題?
說話佢冇問題,社交佢只喜歡同佢熟既玩,同哥哥都會玩但成日要哥哥就佢。認知人,物件,顏色都ok.
另外經濟問題,因只得先生一個做工,如果太貴既堂我負擔唔到。所以一心唸住等政府評估。
希望大家有空可回覆我,感激!謝謝!

回覆樓主:

打電話去評估中心,問吓可唔可以俾個快期做評估。因為要有評估結果,才可以排政府的福利。

lobb2015 發表於 18-6-27 14:06
打電話去評估中心,問吓可唔可以俾個快期做評估。因為要有評估結果,才可以排政府的福利。
...

好,明天打去問問,謝謝

回覆樓主:

樓主,問咗未?
另外,你仔學校有到校服務嗎?

lobb2015 發表於 18-7-1 21:23
樓主,問咗未?
另外,你仔學校有到校服務嗎?

佢未返學所以唔會有到校服務,協康要自費青蔥做
‹ 上一主題|下一主題