用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三要分Phy Chem Bio, phy唔得
樓主: velma
go

中三要分Phy Chem Bio, phy唔得 [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 18-6-29 13:29
Hovercraft 係 grounding effect。  Hydrofoil係Bernoulli's Principle。

所以其實係咪要識每件事嘅原理至讀得通 Physics呢?

velma 發表於 18-7-1 13:41

簡單D,搵番間專補貴校課程既補習中心傍住佢,心安理得好多。唔知有邊D専補,問同學啦~~~

velma 發表於 18-7-1 13:41

這當然啦,不過theory遲D先教。

mcl203 發表於 18-7-1 14:46
簡單D,搵番間專補貴校課程既補習中心傍住佢,心安理得好多。唔知有邊D専補,問同學啦~~~
...

唔到最後都唔想行呢步嘛

velma 發表於 18-7-1 16:45
唔到最後都唔想行呢步嘛

我哋都係咁諗,當時情況係差不多,係課堂明既但不足以面對校內評核,但結果呢步都係要行。經過幾個月,暫時係work既,始終有補習社傍住,可以提升番信心,一D係學校未完全明既野,有人問係好D,況且專補貴校既補習社,對你哋課程係較瞭解~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-7-1 17:30
我哋都係咁諗,當時情況係差不多,係課堂明既但不足以面對校內評核,但結果呢步都係要行。經過幾個月,暫 ...
我囡都係衰係 phy & chem 手上.........幸好佢可以 drop 呢兩科, 否則 final exam 平均分應該死硬.

好彩我家姐同佢對仔都係理科人, 上學期考試前都幫佢惡補, 不幸地佢都係唔明, 保得住 chem 保唔住 phy 囉.

學校要趕課程未必解到咁詳細, 有人傍住真係差好遠.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-1 20:04
我囡都係衰係 phy & chem 手上.........幸好佢可以 drop 呢兩科, 否則 final exam 平均分應該死硬.

好彩我 ...
初中可以drop两科?

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 18-7-1 23:53
初中可以drop两科?
我囡學校某部份學生可以係 S.3 時 drop 科
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-1 20:04

好彩我 ...

明白, 先試試佢自己功力, 再加表哥表姐協助, 唔得就揾外援

醒目開學勳章 王國長老

velma 發表於 18-7-2 20:20
明白, 先試試佢自己功力, 再加表哥表姐協助, 唔得就揾外援

點都等佢試左先, 咁快同佢諗定唔得時佢仲騰雞丫.

‹ 上一主題|下一主題