用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀物理治療市場飽和
樓主: Charissema
go

讀物理治療市場飽和 [複製鏈接]

^O^ 發表於 18-6-29 11:39
Thanks, 但之前見你寫:

理大眼科視光學成神科 畢業生平均月薪人工逾3.3萬元
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3624380&fromuid=1539350

以為視光師個payscale會高d添。

視光師可以係政府做, 可以係私人市場 e.g. 眼鏡鋪做. 私人市場人工高啲掛

小時了了 發表於 18-6-24 16:47
呢個资料,係做物理治療師教友俾我的,因為我問佢有關文科人考理工物理/職業治療事宜時俾我嘅

中醫就已經 ...

其實推算人手短缺的數字是否有計算海外歸來就业的?

Charissema 發表於 18-6-24 12:01
我昨天去升學博覽會,他們說香港物理治療師已經飽和,因為過去幾年好多人一窩蜂去讀……大家點睇
...

飽唔飽和,好睇政府政策, 突然有一日 ,一句血濃於水引入內地專才,真空都立即變飽和。而且今日唔知明日事,你話今日個個湧去讀大家唔讀, 過幾年呢?咪又係唔夠人。

醫護界,好睇名聲。 做得叻出咗名,自然客似雲來,有乜野飽唔飽和呢?

香港人最叻日做夜做,七勞八傷,年輕辛辛苦苦儲埋啲錢,老來用黎睇醫生。醫護界, 富貴未必,但唔會撈得差吓。

醒目開學勳章 王國長老

Charissema 發表於 18-6-24 18:12
辦海外升學果D agency
我囡心儀呢科, 佢都知係唔夠人
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

小時了了 發表於 18-6-24 21:21
嗯!Sales 講野,"信佢1成,雙目失明" (阿女教識我呢句)你諗住小朋友去邊留學?我近半年聽咗中国、 ...

Sales 講野,"信佢1成,雙目失明"

www 發表於 18-7-25 07:13
Sales 講野,"信佢1成,雙目失明"

原因係今年英國大學的物理治療課程都揸緊左收海外留學生, 好多都不願出conditional offer. 就算讀foundation course, 升上去物理治療degree的機會都少過50%. 既然無位, 升學agent 已無利可圖, 又點會promote讀物理治療.

jessimm 發表於 18-7-26 17:10
原因係今年英國大學的物理治療課程都揸緊左收海外留學生, 好多都不願出conditional offer. 就算讀foundati ...

根本要睇政府嘅資源分配政策,話之你缺幾多,護士唔夠,醫生又話唔夠,睇吓政府點分,物理治療出路點都明顯闊過OT。

ricetaster 發表於 18-7-26 17:47
根本要睇政府嘅資源分配政策,話之你缺幾多,護士唔夠,醫生又話唔夠,睇吓政府點分,物理治療出路點都明 ...
海外升學 agent根本是大學的中介, 他們要有盤源才做成生意.  海外升學 agent並不是就業市場的專家但去評論人力資源, 真係斷估

ricetaster 發表於 18-7-26 17:47
根本要睇政府嘅資源分配政策,話之你缺幾多,護士唔夠,醫生又話唔夠,睇吓政府點分,物理治療出路點都明 ...

點解PT 闊過OT?

jessimm 發表於 18-7-26 17:10
原因係今年英國大學的物理治療課程都揸緊左收海外留學生, 好多都不願出conditional offer. 就算讀foundati ...

是英國政策改變?點解嘅?

poonseelai 發表於 18-7-30 08:33
是英國政策改變?點解嘅?

係囉,我都想知。
身邊近年去澳洲讀就多,冇去英國

Jackieson 發表於 18-7-30 08:29
點解PT 闊過OT?

因為PT 係可以私人執業,但OT 極少可以私人執業或跟診所,起碼保險無得claim, 復康工作内容亦無PT 咁廣,病人使用治療亦較短,一般市民可能成世人都未試過職業治療,但未試過PT治療就極少數。

Jackieson 發表於 18-7-30 08:43
係囉,我都想知。
身邊近年去澳洲讀就多,冇去英國

幾年前英國大學的物理治療課程UCAS clearing round不用睇DSE中文成績, IELST6.0 就得, 隨後兩年conditional offer 已經要求IELST6.5, 往年更要求DSE 中文成績有3, IELST 甚至要求7.0, clearing round 好多英國大學都無位. 這個成績香港學生會有其它的選擇.

澳洲大學的物理治療課程收生較嚴謹, 從來IELST 6.5 - 7.0是基本, 報名的學生都是有心去留學, 不是抱着水泡的心態. 可能人數多, 現在澳洲已不將物理治療納入專才計劃, 無左工作移民的優勢.

jessimm 發表於 18-7-30 10:44
...澳洲大學的物理治療課程收生較嚴謹, 從來IELST 6.5 - 7.0是基本, 報名的學生都是有心去留學, 不是抱着水泡的心態. 可能人數多, 現在澳洲已不將物理治療納入專才計劃, 無左工作移民的優勢.
How about New Zealand

elbar 發表於 18-7-30 15:50
How about New Zealand
由於澳洲的物理治療和紐西蘭的物理治療是互相承認, 再者澳洲的大學相對出名, 所以會先在澳洲讀物理治療. 始終紐西蘭動物多過人, 1000hrs placement都是要考慮的因素.

jessimm 發表於 18-7-30 17:26
由於澳洲的物理治療和紐西蘭的物理治療是互相承認, 再者澳洲的大學相對出名, 所以會先在澳洲讀物理治療. 始 ...

http://www.smp-council.org.hk/pt/tc/content.php?page=reg_quareg

800 hrs. 已足夠  

elbar 發表於 18-7-30 17:52
http://www.smp-council.org.hk/pt/tc/content.php?page=reg_quareg

800 hrs. 已足夠

......有 關 課 程 大 綱 須 經 輔 助 醫 療 業 管 理 局 認 可 , 當 中 包 括 至 少 8 0 0 小 時 在 督 導 下 執 行 物 理 治 療 工 作 的 臨 牀 實 習 課

大學課程一般都會有1000   hrs,    重點係紐西蘭的1000  hrs所見到的cases 有幾多元化及複雜, 他朝回港執業就見真章.

cherry媽咪 發表於 18-6-24 15:53
我啲物理治療師朋友做到嘔白泡,NGO又請唔到人,出咗去私人市場嗰啲,有啲叻嘅,有廿萬一個月;政府報告又 ...

當年物理治療,咩咩治療無咩人讀,出來有人做七仔。

而家政府開位多左,搶到去澳洲。

真係世界變。
‹ 上一主題|下一主題