用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul's Convent vs St. Stephen's Girls
go

St. Paul's Convent vs St. Stephen's Girls [複製鏈接]

無妹妹, 無打算出國讀書, 兩間都大機會上中學部.
兩間起教學, 品德上有什麼明確大分別(撇開一間係中小一間係英小)? 兩間中學係band 1A vs band 1B, 係SPCS真係起教學上出色d定係補習補得落力d?
thanks all!

7    0    0    0

trouble2 發表於 18-6-23 02:04
兩間起教學, 品德上有什麼明確大分別(撇開一間係中小一間 ...

個人所知,聖提女係其中一間讀得比較輕鬆D既小學,直上中學機會亦唔細,始終中學比小學人數較多,直屬位可以近乎全收。 SPCS 會要求高D,中學成績亦較高~~~

mcl203 發表於 18-6-23 12:34
個人所知,聖提女係其中一間讀得比較輕鬆D既小學,直上中學機會亦唔細,始終中學比小學人數較多,直屬位可 ...

聽聞sp 小學部都係靠家長自己谷,你不如試下問返已升小既師姐意見?

hygge 發表於 18-6-23 13:17
聽聞sp 小學部都係靠家長自己谷,你不如試下問返已升小既師姐意見?

sp小學部係狂補,中學唔清楚

hygge 發表於 18-6-23 13:17

聽聞sp 小學部都係靠家長自己谷 <= 我聽聞都係咁

回覆樓主

Sp 喇! 私校要俾錢學校無吟谷

hippoo 發表於 18-6-23 20:25
聽聞sp 小學部都係靠家長自己谷

若聽聞如此,又要瞭解吓為何會有咁多家長主動去谷自己子女成績,有否受學校直接或間接影響所産生出黎既行為~~~

兩間起教學, 品德上有什麼明確大分別(撇開一間係中小一間 ...

品德應該兩間都好

升本地大學,convent 三大比例高好多,印象中是一倍。兩間也沒有收很多外援拉高成績

是否狂補,我估間間都有d 天才唔洗補,到有d 要追的辛苦。

要看看自己小朋友底子如何。尤其幼稚園個底要打得厚,能閱讀,上小學輕鬆好多,一定沒有問題

convent小一一開始測考已經沒有讀卷,係嚇親好多人。

interview 發表於 18-6-23 22:53
品德應該兩間都好

升本地大學,convent 三大比例高好多,印象中是一倍。兩間也沒有收很多外援拉高成績
我印象中係5x% vs 3x%, 既然兩間都唔多外援但三大差一截, SPCS教學真係有過人之處?

mcl203 發表於 18-6-23 21:32
若聽聞如此,又要瞭解吓為何會有咁多家長主動去谷自己子女成績,有否受學校直接或間接影響所産生出黎既行 ...
我估人多? 未讀過唔知實際情況

trouble2 發表於 18-6-24 00:02
我印象中係5x% vs 3x%, 既然兩間都唔多外援但三大差一截, SPCS教學真係有過人之處? ...

我覺得,convent教學方法,力度用在刀口,基本野強調基- 語文數學能力

考試範圍要讀嘅嘢唔算太多,冇必要嘅嘢唔使考

好少多餘野要係屋企或者家長要做,每日返學時間比其他學校少半個鐘,功課唔算太多,咁其他時間想點運用都好flexible

但如果家長想什麼都不做我估間間學校都唔得

interview 發表於 18-6-24 01:19
我覺得,convent教學方法,力度用在刀口,基本野強調基- 語文數學能力

考試範圍要讀嘅嘢唔算太多,冇必要 ...
請問你係指中學定小學?

trouble2 發表於 18-6-24 03:25
請問你係指中學定小學?

我估指小學,中學仲要家長在家預備?家長肯小朋友都唔肯俾你理吧!
但什麼是多餘嘢呢?我都想知

聖提

trouble2 發表於 18-6-24 03:25
請問你係指中學定小學?

小學

回覆 trouble2 的帖子

近年聖提越來越深, 想高分, 兩間都要家長努力. 唔想谷分數不太尷尬就可以, 聖提還有這樣的空間.  
聖保祿的家長普遍進取, 不會等老師開口先發力, 這不排除升小時已經調教了.
如想留待高小升中先谷, 讀聖提會比較開心.
聖保祿比較適合出國讀大學或完成中學的家庭.
另外, 如果品德教育真的是考慮因素, 個人感覺聖保祿比較嚴謹. 兩間小朋友表現大致上都有家教, 兩間老師都會課堂講, 但聖保祿老師觀察小朋友的脾性行為比較細密, 會主動處理不健康的心態.

creamsicle 發表於 18-6-24 11:35

近年聖提越來越深, 想高分, 兩間都要家長努力. 唔想谷分數不太尷尬就可以, 聖提還有 ...

等老師開口太遲啦⋯⋯不過聽聞有勸退,warning 留班,不過都係唔及格得嚴重那些

creamsicle 發表於 18-6-24 11:35

近年聖提越來越深, 想高分, 兩間都要家長努力. 唔想谷分數不太尷尬就可以, 聖提還有 ...

sp一班4x人,老師真係留意到咁多? 個人經驗並非如此

interview 發表於 18-6-24 14:44
等老師開口太遲啦⋯⋯不過聽聞有勸退,warning 留班,不過都係唔及格得嚴重那些

高勸退率請問是指聖保祿定聖提?定係兩間學校勸退率都高?

Sp暫時初小功課比起其他學校唔算多
廣教中 另設普通話課 其他用英文教
考試要溫熟學校既工作紙 英文比較深 但唔係話讀高幾級果種 只係著重教完要識運用 基礎會打得好

每星期3節閱讀課 睇完一本要分享/角色扮演  每堂老師都會讀故事比小朋友聽 今年老師有講三國演義 紅樓夢 水滸傳 西遊記呢d故事 呀女話老師講得好有趣  見佢聽完興趣大左

Oral 堂會教埋phonics同英詩

Sister唔鼓勵家長插手太多小朋友既事
想佢地獨立d 同唔好變成家中小公主
選課外活動都係比小朋友係學校自己填 講明唔會派返屋企 因為想比小朋友有自己真正選擇

德育方面 最深刻係Moral堂上 每人寫一封道歉信比曾經有不和既同學仔 有人收到十幾封 有人零封 最後收到信既同學仔大部分都有私底下跟對方道歉

聖提都係好好既學校 你女女好幸運有呢兩間offer

‹ 上一主題|下一主題