用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真小學暨幼稚園EPK1好嗎?有冇經驗的媽媽可以share下 ...
go

崇真小學暨幼稚園EPK1好嗎?有冇經驗的媽媽可以share下呀? [複製鏈接]

崇真EPK好嗎?阿囡收到今年9月EPK1 offer, 但網上留言好壞參半,晤知讀晤讀好
   2    0    0    0

christinecm 發表於 18-6-22 14:33
崇真EPK好嗎?阿囡收到今年9月EPK1 offer, 但網上留言好壞參半,晤知讀晤讀好
...

我尋日放棄左Offer

redredredredtin 發表於 18-6-23 01:11
我尋日放棄左Offer

咁你take 左邊間?

redredredredtin 發表於 18-6-23 01:11
我尋日放棄左Offer

點解呢?

christinecm 發表於 18-6-22 14:33
...

Am?pm?

回覆 AYedu 的帖子

EPK 只有 AM

aray2 發表於 18-6-23 20:47
回覆 AYedu 的帖子

EPK 只有 AM
簡單來講要求好高學術崇真不是你杯茶,學校是鼓勵閱讀,而且語境也不錯。

AYedu 發表於 18-6-23 18:46
Am?pm?

Am

wongtw 發表於 18-6-24 11:46
簡單來講要求好高學術崇真不是你杯茶,學校是鼓勵閱讀,而且語境也不錯。
...

崇真學術仲唔高?朋友女讀K3,上學期做果啲野難過我哋下學期好多。我哋都係學術ok私幼

回覆樓主

我囝囝今年崇幼epk畢業,學術方面英文較強,靠學校學了3年phonics冇外補 ,已經可以自行閱讀ort level 9程度英文書,口語語音也很好;中文一般,認讀字並不是很多,主要是給小朋友練手寫字,k3時每日一個短句抄寫4遍;數學很簡單,到k3都只是10以內連加減。我對學校都滿意,尤其係興趣班很豐富,老師專業內容廣泛,70蚊一堂的價格非常合算,報不報家長自行決定。老師很有愛心,我小朋友比較活潑,老師都很有耐心的教導,令我很感激。正如大家所講,學校只是一個啟蒙幼童培養自理和個性的地方,要追求學術深,家長要自己下功夫,或者選擇這方面比較突出的學校

回覆 W_cindy 的帖子

請問 EPK 能夠考上崇小國際 IJSS 的機會大嗎?

看看有些家長對崇真學術多麼不滿,便知道學術真不是很高,EPK私幼好多年前學術還算高,之後有私幼抄寫每日是以一版計算,近兩年就更直接出埴充題給學生做,加上課程再深的的,咁你話邊間學術算高的呢,崇幼學卷ACK也易容EPK混淆,學卷較淺易是正常不過。兩年阿仔ACK前畢業時抄寫句子是兩遍。當年英普都有參加興趣班,語言效果不錯‘,學術上可應付到小一課程。

ramboyy 發表於 18-6-26 10:29

除非你找不到更好的學校,要留在IJSS應該不難。K3時學校會給落選家長機會,時間亦非常充足,但家長一定要向學校提出,否則當家長放棄。

W_cindy 發表於 18-6-26 09:00
我囝囝今年崇幼epk畢業,學術方面英文較強,靠學校學了3年phonics冇外補 ,已經可以自行閱讀ort level 9程 ...

唔好意思,請問英普班的程度足夠讓小朋友不外補英文普通話嗎?因我希望課餘時間讓她只上她感感趣的興趣班

請問學校興趣班是老師任教嗎?
另有媽媽說校車可配合興趣班接送,但每個小朋友參加的興趣班都不同,如何接送呢?

麻煩哂!

ramboyy 發表於 18-6-26 10:29

不知往年如何但感覺今年入國際部並不是那麼容易,至少校內招生第一輪入嘅本校生都好少,不過學校始終係以本校幼稚園畢業生優先:1.一部分報讀國際部嘅學生收到主流部offer, waiting 國際部,最後亦順利收到call waiting; 2. 4月有校內第二輪評估,畀收到waiting嘅學生多一次翻身機會。我覺得係呢方面,學校對家長還是比較有誠意的,反而崇真鑒於學費較貴,被不少家長當作後備

cora.ng 發表於 18-6-26 19:50
唔好意思,請問英普班的程度足夠讓小朋友不外補英文普通話嗎?因我希望課餘時間讓她只上她感感趣的興趣班
...

我覺得是否需要外補視乎每個小朋友嘅興趣同受教能力,我囝囝可能對語言相對比較敏感冇再外補英文,亦比較少聽同班同學外補英普。

興趣班除了體育類如跆拳道,劍擊,舞蹈等係外聘教練教,其他都係本校老師教。平日興趣班安排在中午12點至1點,上午班小朋友課後有15分鐘食下自帶嘅小點心。中午校車一共有3輪:11點幾接有興趣班嘅下午班學生返學,12點送冇興趣班嘅上午班學生放學,1點再一次送上完興趣班嘅上午班學生放學。是否返興趣班,每月校車費都係一樣嘅,不像有的學校返興趣班還要多收一次車費。

W_cindy 發表於 18-6-27 03:57
我覺得是否需要外補視乎每個小朋友嘅興趣同受教能力,我囝囝可能對語言相對比較敏感冇再外補英文,亦比較 ...

看到你既留言我比較安心,因之前太多負評了。
那學校透明度高嗎?如定時容許家長觀課?家校活動多嗎?

謝謝你:)

謝謝您的回覆!

cora.ng 發表於 18-6-26 19:50
...

上午班興趣班是12-1
下午班也是12-1
上午班校車1點會在校接學生,去到屋企時間就視乎遠近
下午班上興趣班大概10:30-11:00上校車,有啲家長會準備mummy food俾小朋友在學校食,食左先上興趣班
校車方面安排好好,會就返興趣班時間接送的,冇另收費。另外一個好就同學費一樣交10個 月,7月要返多頭一星期係唔駛校車費/學費的。

PS 小朋友今年EPK畢業

vvik 發表於 18-6-28 20:24

路過一問...咁下午班咪無時間食lunch?
‹ 上一主題|下一主題