用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考完2018 DSE 想讀護理學
go

考完2018 DSE 想讀護理學 [複製鏈接]

囡囡都係等11/7放榜, 但成績都係一半半(驚衰英文), 想問下宜家有咩可做到? 想做定2手準備.
   2    0    0    0

yintung100 發表於 18-6-22 12:20
囡囡都係等11/7放榜, 但成績都係一半半(驚衰英文), 想問下宜家有咩可做到? 想做定2手準備. ...
hkcc/護士學校/養和 有冇check過?

有冇讀che .  Bio .M2 ?

醒目開學勳章 王國長老

囡囡都係等11/7放榜, 但成績都係一半半(驚衰英文), 想問下宜家有咩可做到? 想做定2手準備. ...

唔一早考ielts? 有d學院可視為英文合資格(無記錯6.5當DSE 3分)
不過而家遲了,ielts係無限復活,但報名等成績再報名都要時間.....

Charlotte_mom 發表於 18-6-23 09:09
唔一早考ielts? 有d學院可視為英文合資格(無記錯6.5當DSE 3分)
不過而家遲了,ielts係無限復活,但報名 ...

經 jupas 應該吾可能咁做。

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 18-6-23 23:09
經 jupas 應該吾可能咁做。

我係在info session上,大學admission office代表親自答我的
講得可以當英文3,應該大家都講緊jupas吧
不過已知唔係間間u都有咁安排

Charlotte_mom 發表於 18-6-24 01:22

我係在info session上,大學admission office代表親 ...

我明院校會有,可以將你放係收生條 Queue 上,問題Jupas 跟ielts 無一個對換機制,況且佢應該有機制西走未能達到最基本的收生條件,咁就算入了條 Queue 都俾 Jupas 產走啦。
所以這情況經 Non-Jupas 申請下一年度可能可行,但申請得 Non-Jupas 都係猛龍及DSE 成績又可吾可以用係 Non-Jupas 呢?
相信院校都提供吾到這方法嘅收生數據。

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 18-6-24 11:44
我明院校會有,可以將你放係收生條 Queue 上,問題Jupas 跟ielts 無一個對換機制,況且佢應該有機制西走未 ...

呀你提醒左我一樣野,職員特別提醒,ielts成績要在第一次jupas deadline時要交到
即肯定係through 同一年嘅jupas入
詳細係點,我無研究,佢講幾多我聽幾多。其他網友個人猜測就係個人猜測了

現在讀Nursing都要幾高分㗎

我 check過如注册護士英文要有3, 因驚囡囡只得2, 吾夠資格, 大家覺得再 retake 好定報副學士課程好D?

BBDAD2009 發表於 18-6-23 00:46
有冇讀che .  Bio .M2 ?
有che

醒目開學勳章 王國長老

yintung100 發表於 18-6-26 12:09
我 check過如注册護士英文要有3, 因驚囡囡只得2, 吾夠資格, 大家覺得再 retake 好定報副學士課程好D? ...

我會揀副學士+自修重考DSE及IELTS (IELTS貴!但好在無限復活,一年N次機會搏有一次中)
而家副學士上degree易過以前呀,識人副左一年,第二年已入返三大讀year 2(工程科目)

Charlotte_mom 發表於 18-6-26 13:35
我會揀副學士+自修重考DSE及IELTS (IELTS貴!但好在無限復活,一年N次機會搏有一次中)
而家副學士上degr ...
副學士護士課程讀邊間較好?

如果真心想做護士又吾夠分, 不如揀護士學校仲直接.攞左個en 牌先, 再進修.

cow    發表於 18-6-27 10:07
‹ 上一主題|下一主題