用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派卷後,好疑惑
go

呈一派卷後,好疑惑 [複製鏈接]

個女平時成績中等 band1尾band2頭左右
今次考完,令我驚喜,雖唔系最top,但對比之前,已進步不少,問過班主任,算中上水平了,平時平均分75-80,今次有88,而且是中英數考得較好
我想請教下大家
呢種情況自行選校,應保守D還是進取D?
我當然希望佢入到好中學~

1    0    0    0

雪兒coco 發表於 18-6-22 09:59
今次考完,令我驚喜,雖唔系最top,但對比之前,已進步不少,問過班 ...

佢現小五,間小學上年超五成派英中

雪兒coco 發表於 18-6-22 10:01
佢現小五,間小學上年超五成派英中
要睇埋其他同學喎! 其實分數一D都唔可以作準. 因為當份卷淺, 你95分時, 人人98-100. 係已經好尾. 當份卷好深. 人人FAIL, 你有80分都可能好好. 最好問老師最準.

王家爸爸    發表於 18-6-25 10:34

今次考完,令我驚喜,雖唔系最top,但對比之前,已進步不少,問過班 ...

勁呀!不過自行要睇埋呈二,首先要努力埋呈二,加油。

idakeung 發表於 18-6-22 10:10
要睇埋其他同學喎! 其實分數一D都唔可以作準. 因為當份卷淺, 你95分時, 人人98-100. 係已經好尾. 當份卷好 ...

我都擔心呢個問題,所以當知道成績時,第一時間比電話老師,系佢各科老師答的,排名升到中上

idakeung    發表於 18-6-22 10:16

回覆 雪兒coco 的帖子

仲要呈二保到至諗自行啦, 依個時候唔係諗揀咩中學, 係打穩陣腳, 千萬唔好呈二滑鐵盧, 咁到考完呈二, 老師自然會定佢既BANDING, 到時你至決定自行邊2間中學

kirstyau 發表於 18-6-22 10:12
勁呀!不過自行要睇埋呈二,首先要努力埋呈二,加油。

可能佢知道呈分試重要,所以較認真左,平時叫佢努力,好似書系我的讀甘

呈二繼續加油(emoji)

雪兒coco 發表於 18-6-22 10:13
我都擔心呢個問題,所以當知道成績時,第一時間比電話老師,系佢各科老師答的,排名升到中上
...
可以先試下考直G, 一黎當實習一下INTERVIEW. 二黎又可以睇下自己小朋友既實力.

妹妹頭 發表於 18-6-22 10:16

仲要呈二保到至諗自行啦, 依個時候唔係諗揀咩中學, 係打穩陣腳, 千萬唔好呈二滑鐵盧 ...

甘當然,要睇埋呈二三,之前就只睇b2 b1c學校,現在會想留意下b1b學校,有個希望羅~

idakeung 發表於 18-6-22 10:18
可以先試下考直G, 一黎當實習一下INTERVIEW. 二黎又可以睇下自己小朋友既實力.  ...

如直資考到,仲可以參加自行嗎?

雪兒coco 發表於 18-6-22 10:16
可能佢知道呈分試重要,所以較認真左,平時叫佢努力,好似書系我的讀甘

呈二繼續加油(emoji)
仲有, 切記唔好比小朋友太大壓力, 因為O係學校同學間會講, 都已經唔多唔少有D壓力架喇. 要有一個健康既心態, 先可能輕鬆應付將來既大大小小考試. 上年, 見我女D同學, 一考試就會病, 我懷疑壓力問題.

idakeung 發表於 18-6-22 10:23
仲有, 切記唔好比小朋友太大壓力, 因為O係學校同學間會講, 都已經唔多唔少有D壓力架喇. 要有一個健康既心態 ...

好好
多謝
其實自己內心系幾緊張的,好擔心呈二
我有時都唔系好明
中英是好考基礎的,佢今次點會考好十幾分?老師話今次英作14分拿左12分
甘平時成績點解谷極都唔上

搞到依家,我心一D都唔踏實

妹妹頭 發表於 18-6-22 10:16

仲要呈二保到至諗自行啦, 依個時候唔係諗揀咩中學, 係打穩陣腳, 千萬唔好呈二滑鐵盧 ...
今次我哋呈分卷淺, 係咪既係好大可能呈二會出好深????? 我哋平時係11月最後一個禮拜或12月第一個禮拜考呈二, P1-P5時係一月中考的, 少咗半個月教書, 咁即係考既內容相對較少? 不過少咗兩次測驗時間, 可能D書都會教晒了, 好擔心呀, 即係一開學就又要開turbo。

雪兒coco 發表於 18-6-22 10:19
甘當然,要睇埋呈二三,之前就只睇b2 b1c學校,現在會想留意下b1b學校,有個希望羅~
...
要注意, 我哋呢年學童多咗好多, 區區位都好緊, 你注意下自己區夠唔夠, 唔好搏得太盡。

little_yolky 發表於 18-6-22 12:19
要注意, 我哋呢年學童多咗好多, 區區位都好緊, 你注意下自己區夠唔夠, 唔好搏得太盡。 ...

哎 頭痛
唔搏又驚後悔,搏得來又驚落空
睇埋呈二再算了~

阿女今年升中, 人數多左好多, 阿女B1A生, 自行都係2間B1B中學, 唔敢搏

妹妹頭 發表於 18-6-22 12:25

阿女今年升中, 人數多左好多, 阿女B1A生, 自行都係2間B1B中學, 唔敢搏

人數系多左,但聽聞band1學校也加開班應對
如是,賽翁失馬~

妹妹頭 發表於 18-6-22 12:25

你都相當穏陣👍

考埋呈二先講啦
‹ 上一主題|下一主題