用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小達人點讀包dab檔
go

小達人點讀包dab檔

請問有冇人知用咩格式開dab檔?我有支小達人點讀筆,淘左套新書,但開唔到個檔,入唔到落支筆度。之前買筆入埋點讀包,依家自己攪,好似幾複雜。

kikibebe 發表於 18-6-22 00:20
請問有冇人知用咩格式開dab檔?我有支小達人點讀筆,淘左套新書,但開唔到個檔,入唔到落支筆度。之前買筆 ...
裝小達人Software入電腦,經software拉dab file入支筆。

回覆 worldcat 的帖子

software係埋點讀包有?

laibebemama 發表於 18-6-22 15:16

software係埋點讀包有?
no, 上網搵

worldcat 發表於 18-6-22 14:51
裝小達人Software入電腦,經software拉dab file入支筆。
已裝小達人客戶端,响百度dl完,就話檔案類型不支援,開唔到。

我自己整點讀書就整到,反而用百度dl落來果啲點讀包就整唔到

kikibebe 發表於 18-6-23 14:12
已裝小達人客戶端,响百度dl完,就話檔案類型不支援,開唔到。
官網http://www.ds1234567.com
右手面有兩個版本

我用win 10.
解壓後開Myclient.exe
主功能框(右手面細啲的window),揀左手第4個icon“附加功能”.
再揀“智能內容安裝工具”,之後選返相關dab file就得。

如果唔得,問清楚點讀書賣家有無俾錯/自己dl錯 ver.
記得爸媽網都係用dab file,但係兩支筆嘅dab唔係直接通用。

worldcat 發表於 18-6-23 14:36
官網http://www.ds1234567.com
右手面有兩個版本
唔該晒你,其實我電腦係用win10, 但响官網唔知點解裝唔到win10版本,只裝到另外一個。智能安裝果度我識用,但就係搵唔到dl左落來嘅dab檔。我試下重新再裝多次win10版本,再用你果個方法試下睇下整唔整到。Thx.

多謝! 好似好覆雜咁, 我仲未買, 希望整到, 想問下如果其他書本, 係咪都要睇返佢有無音頻先可以自制點讀書?

laibebemama 發表於 18-6-25 15:03

多謝! 好似好覆雜咁, 我仲未買, 希望整到, 想問下如果其他書本, 係咪都要睇返佢有無 ...
有跟dab嘅點讀書唔算麻煩。如果自制點讀書就真係複雜啲。佢有分兩種label,可以直接自錄或者編輯音訊檔。詳細要上網搵下教學會易明啲。