用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門一問
go

叩門一問

小朋友是沙田區的,若果當日要叩門,叩番沙田區可以嗎?還是要打電話直接問學校?
我見馬鞍山崇真中學的網頁有叩門資料了,但我想知道呢d資料係for區內的學生還是區外的學生呢?謝謝!

ahmaymay 發表於 18-6-21 17:46
小朋友是沙田區的,若果當日要叩門,叩番沙田區可以嗎?還是要打電話直接問學校?
我見馬鞍山崇真中學的網頁 ...

你現在打電話去問學校,學校可能以為係同區敵校放蛇,當然會同你講唔接受同區叩門。

王家爸爸 發表於 18-6-22 09:57
你現在打電話去問學校,學校可能以為係同區敵校防蛇,當然會同你講唔接受同區叩門。
唔會掛? 你講笑咋……  咁點先知學校收唔收叩門?   因為未必個個同學仔去聽晒d中學簡介會

Haz-mama 發表於 18-6-22 11:40
唔會掛? 你講笑咋……  咁點先知學校收唔收叩門?   因為未必個個同學仔去聽晒d中學簡介會 ...
如果真係好想既話,就放榜嗰日直接去學校問,無既話就開學前兩個星期再問。

Haz-mama 發表於 18-6-22 11:40
唔會掛? 你講笑咋……  咁點先知學校收唔收叩門?   因為未必個個同學仔去聽晒d中學簡介會 ...
去聽簡介會,校長一定同你講唔接受同區叩門。

王家爸爸 發表於 18-6-22 13:53
去聽簡介會,校長一定同你講唔接受同區叩門。
係呀,聽左幾間中學的簡介會,校長都話唔收叩門生。其實好懷疑係咪真的唔收叩門生,校長咁早就話唔收……

Haz-mama 發表於 18-6-22 14:16
係呀,聽左幾間中學的簡介會,校長都話唔收叩門生。其實好懷疑係咪真的唔收叩門生,校長咁早就話唔收……:q ...
因為有協定,校長鍾唔鍾意都好,都無辦法...。難道你以為校長會公開講,我會唔遵守協定?

王家爸爸 發表於 18-6-22 14:43
因為有協定,校長鍾唔鍾意都好,都無辦法...。難道你以為校長會公開講,我會唔遵守協定?

...
原來如此……

今年出生率高左, 有d區已取消 "君子協定", 有校長話以前有, 但有d學校無遵守協定, 所以, 今年取消了.

王家爸爸 發表於 18-6-22 09:57
你現在打電話去問學校,學校可能以為係同區敵校防蛇,當然會同你講唔接受同區叩門。

吾怪得打左二間都話今年無叩門,但我已決定派得吾會好會直接踩去自行個二間問下