用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家會買補充練習給子女嗎?
go

大家會買補充練習給子女嗎? [複製鏈接]

20    0    0    0

醒目開學勳章

牛拔雞肉腸 發表於 18-6-21 13:51
如題 想問大家有沒買補充練習的習慣 如有你們是用什麼出版社的
感激不盡 ...

要睇返學校出開的測驗考試題型來選補充練習

回覆樓主:

中文: 視乎孩子需要而買,買咗都唔會全部做晒,好似中醫師咁,視乎孩子需要而執比仔做, 例如考試前執幾條重組句子、排列成段、修辭……。
英文: 只買listening
英數: 所有出版社都會買,因為我仔話數學要好係要keep 住每日做練習,佢會跟住學校教嘅topic 做相應嘅練習。 所以即使我買晒市面上嘅所有英數,係唔夠我仔做。

S-Kwok 發表於 18-6-21 15:22
中文: 視乎孩子需要而買,買咗都唔會全部做晒,好似中醫師咁,視乎孩子需要而執比仔做, 例如考試前執幾條 ...

Thanks for sharing

中文: 視乎孩子需要而買,買咗都唔會全部做晒,好似中醫師咁,視乎孩子需要而執比仔做, 例如考試前執幾條 ...

英數你經驗有邊本tricky d 要轉個彎先計得到?

Ocean419 發表於 18-6-21 17:57
英數你經驗有邊本tricky d 要轉個彎先計得到?

其實……我唔知點樣叫tricky, 深 = tricky 嗎?
我個人會較鍾意用Seline, 佢有2種, 1種分A、B, 另一種一本過, 我鍾意一本過嗰本, 有例題解釋,深啲,答案有解釋, 而且佢會幾個練習後會有一個summary 。分A、B嗰set
就每條題目都有導引,唔識可以睇吓。

你提點了我買英文聆聽

S-Kwok 發表於 18-6-21 19:09
其實……我唔知點樣叫tricky, 深 = tricky 嗎?
我個人會較鍾意用Seline, 佢有2種, 1種分A、B, 另一種一 ...

我發現英數比中數淺,是否足夠應付中學深奧的數學呢?

cherrieshum 發表於 18-6-22 01:03
我發現英數比中數淺,是否足夠應付中學深奧的數學呢?

我有聽過中數比英數tricky/深, 但我自己無睇過中數,不過,我都好有興趣知。如果中數例子可以分享,我可以睇吓阿仔啲練習有冇遇過。

講返中學數學,我曾經跟數學科科主任傾過,科主任曾反映過其實小六數 跟 中一數差不多,只係深少少。我自己覺得,對讀開中數嘅學生嚟講,由中變英嘅適應反而係問題所在,要時間適應。

agree

數學, 英數淺好多, 中數較難.

S-Kwok 發表於 18-6-22 06:46

我有聽過中數比英數tricky/深, 但我自己無睇過中數,不過, ...
冇看過英數,中數我覺得只是diu 轉,唔睇清楚題目又或概念未完全掌握會出錯。有些學校會加本高思,會較難

MrBeast 發表於 18-6-22 08:43
冇看過英數,中數我覺得只是diu 轉,唔睇清楚題目又或概念未完全掌握會出錯。有些學校會加本高思,會較難 ...

例如會點刁鑽?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-6-22 08:43
冇看過英數,中數我覺得只是diu 轉,唔睇清楚題目又或概念未完全掌握會出錯。有些學校會加本高思,會較難 ...
有啲會似iq題

S-Kwok 發表於 18-6-22 08:48
例如會點刁鑽?
how the questions r worded,例如比多少,有d小朋友一見比多就加,其實應該是減。事實是考解題而不是數學

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-6-22 09:14
how the questions r worded,例如比多少,有d小朋友一見比多就加,其實應該是減。事實是考解題而不是數學 ...
仲有啲題目會俾過多information,但實際計數唔駛用晒,等啲小朋友以為要用晒所有數字而傷腦筋

S-Kwok 發表於 18-6-22 08:48
例如會點刁鑽?

考試出過:「牛奶xxx瓶 ,是果汁數量的6倍,果汁有幾多瓶?」小朋友好易睇錯是乘數,其實是除數。

how the questions r worded,例如比多少,有d小朋友一見比多就加,其實應該是減。事實是考解題而不是數學 ...

明白。 其實英數都係咁㗎喎。
所以我成日覺得數學唔止考計數,實際係考埋語文能力,如果唔小心讀題,例如睇漏題目中出現不同單位如ml / L 或題目單位係ml, 但問題單位係L。 又例如比較問題, 題目提及生果總數、蘋果數目、橙比蘋果多幾多,最後係問你李佔生果總量百分之幾。

bobbob 發表於 18-6-22 09:22
仲有啲題目會俾過多information,但實際計數唔駛用晒,等啲小朋友以為要用晒所有數字而傷腦筋 ...

英數都有㗎。
但我會歸類為孩子唔小心睇題目,未能仔細閱讀、理解題目,而非題目本身有問題。
見你地咁講,唔通係我嘅想法有問題

所以喺外國,小學重視嘅語文能力,數學呢,反而係中學才開始重視。
‹ 上一主題|下一主題