用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 。。。
go

。。。

。。。

muimui2 發表於 18-6-21 09:42
已經成手offer, 仲走去扣成7-8間津校。叫佢無心讀就唔好扣啦,佢話津校同時只可註冊一間,佢無霸住啲位,所 ...

好多呢啲人 ,
我都等緊位, 無奈中

已經成手offer, 仲走去扣成7-8間津校。叫佢無心讀就唔好扣啦,佢話津校同時只可註冊一間,佢無霸住啲位,所 ...
佢係你好朋友? 若果唔係你理得佢啫. 佢成手OFFER, 你點證實佢唔係吹水呀??

HK-MAN 發表於 18-6-21 09:49
佢係你好朋友? 若果唔係你理得佢啫. 佢成手OFFER, 你點證實佢唔係吹水呀??

只能夠講係同校家長, 朋友真係講唔上,見面講兩句咁law。我無懷疑過佢講嘅嘢嘅真確性,只係聽到啲咁嘅言論,有啲不吐不快,覺得佢無乜同理心啫。

muimui2 發表於 18-6-21 09:54
只能夠講係同校家長, 朋友真係講唔上,見面講兩句咁law。我無懷疑過佢講嘅嘢嘅真確性,只係聽到啲咁嘅言論 ...
你被等待OFFER 的心情影響你分析能力了. 真係有咁多OFFER仲點會叩咁多津校,有啲野心照啦!
人地吹水你當真,係耍搞到自己唔開心! 好傻!!

muimui2 發表於 18-6-21 09:54
只能夠講係同校家長, 朋友真係講唔上,見面講兩句咁law。我無懷疑過佢講嘅嘢嘅真確性,只係聽到啲咁嘅言論 ...
大抽獎係咪已派第1志願? 我見身邊有部份家長, 仔女自行已入 / 派第二打後志願, 都四處叩門

回覆 dogbb2004 的帖子

我都見到好多呢D! 派到第一志願或自行收左也會去叩, 難為我們呢D, 派得差又要四周圍搵學校, 咩學校都多人爭, 真是搵到想哭! 我唔心高, 只想比現在好, 不需要一線學校!

成手offer會唔會都係好普通嘅直私?直私有多offer 我相信多數家長都係留得心儀嘅一兩個就係啦,呢位家長估計都係平時口多多,驚死人地話佢小朋友不叻嗰种。我會鄙視並遠離。

每個人有自由, 佢有時間有心機真係奈佢唔何! 做好自己就可以, 唔好為他人壞心情!!

babykingdomdom 發表於 18-6-21 10:04
大抽獎係咪已派第1志願? 我見身邊有部份家長, 仔女自行已入 / 派第二打後志願, 都四處叩門
...

。。。

cattz288 發表於 18-6-21 10:10
每個人有自由, 佢有時間有心機真係奈佢唔何! 做好自己就可以, 唔好為他人壞心情!!
...

係架,所以咪上唻吹吹水law。

muimui2 發表於 18-6-21 10:12
派第一志願。

其實再扣唔係問題,始終可能自己區嘅首選都不及其他區,呢個我明。

叩啫,又未必得,況且又可能真係吹水家長一名。若真係叩咁多強津小,又咁多直私offer,自己放鬆D心情,同佢詳談下各校面試內容,再係EK分享下俾大家知~~~

Yanamami    發表於 18-6-22 01:04

醒目開學勳章 王國長老

man39 發表於 18-6-21 10:08
回覆 dogbb2004 的帖子

我都見到好多呢D! 派到第一志願或自行收左也會去叩, 難為我們呢D, 派得差又要四周 ...

派第一志願或入自行都叩,即係第一志願唔係自己頭號心水
俾佢入到龍頭,自然會放手上間「2線」出黎,你就有希望了

醒目開學勳章 王國長老

咪由得佢囉
即係名牌開倉,明明唔會買都要去襯熱鬧。佢鐘意浪費自己時間咪由佢囉

醒目開學勳章 王國長老

派第一志願。

其實再扣唔係問題,始終可能自己區嘅首選都不及其他區,呢個我明。

正常到不得了
如果填表時自殺式咁填,搏晒大熱,派得衰邊個可憐?(而且誇區到我揀嗎?填表都得一間甲一啫)
緊係攬住間ok再搏叩門啦,叩得叩多幾間無問題啊,有機會咪當中獎,無機會亦無蝕底

HK-MAN    發表於 18-6-21 10:48

babykingdomdom 發表於 18-6-21 10:04
...

派第二打後嘅志願就梗係要叩啦!

難為了小孩 ! 

回覆樓主:

可能心儀果間津校,扮唔在乎咁去叩,咁唔得都無咁傷。又或者考學校手風順,覺得自己小朋友好叻,得閑去凑熱鬧。

呢個世界乜人都有,唔鍾意當睇唔到會開心d。

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 10:23

正常到不得了
咪就係.人地計策成功,揸住保險去叩門真係正常不過...

派第一志願。

搞搞陣    有d校長對呢d唔心足既學會扣分