用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 子女升小六的家長們,暑假會怎樣
go

子女升小六的家長們,暑假會怎樣  

幫孩子們操練?為呈二,呈三成績作最後準備?自問不是一個家庭主婦,但女兒的呈一成績又不理想(中、數只是合格,英88,常識78),真係唔知應該怎樣幫助女兒才好?暫停工作直至呈分完畢,又不知是否有作用?好矛盾,好心煩

mirchan2005 發表於 18-6-20 23:13
幫孩子們操練?為呈二,呈三成績作最後準備?自問不是一個家庭主婦,但女兒的呈一成績又不理想(中、數只是 ...

1)搵出小朋友5年級唔識既地方重溫重做一次
2)如果可以問到高一級家長,借閱6年級工作紙,校本課程,預習定。因為9月開學2個多月就呈二,所以到時唔太多時間溫書,可能又要趕課程趕功課。
3)暑假每星期作一篇中一篇英作文。有人教到最好,冇都寫多D點都有幫助
4)暑假搵樣運動做下,強身健體。
5)操定oral面試,唔係背答案,只係要令小朋友可以英語交談。
暫時想到咁多。

kirstyau 發表於 18-6-20 23:37
1)搵出小朋友5年級唔識既地方重溫重做一次
2)如果可以問到高一級家長,借閱6年級工作紙,校本課程,預習 ...

多謝你保貴的意見

幫孩子們操練?為呈二,呈三成績作最後準備?自問不是一個家庭主婦,但女兒的呈一成績又不理想(中、數只是 ...
你不上班不代表能幫助孩子的,不如你問問小朋友自己有沒有心儀中學,如没有,你們一起去找尋(從校網資訊或學校外觀),希望有了目標孩子便有學習動力。從成績上看出小朋友只是中數未如理想,暑假時嘗試借多些書比佢睇(佢有興趣的),另找個數‍學班上上,如佢唔想,買本小五的數學練習每天做一些,加深數個基礎。你有時間就同佢備課(小六上學期的課本)。

回覆 mirchan2005 的帖子

你要做既, 係 :

1) 上網睇下中學收生資料, 心儀邊幾間中學, mark底open day日期..
2) 上網睇下有邊間直資可以報, 當然係講岩banding, 一定要試2-3間, 唔係一定要讀, 但係一定要取臨場面試經驗, 好有用...
3) 重溫五年級阿女唔明, 唔識既地方, 特別係數學, 因為六年級數學會深好多, 如果五年級都搞唔清楚, 升上六年級更難讀得好..
4) 依樣係最緊要, 要做運動, 增強抵抗力, 呈二, 呈三都唔可以病, 就算有得補考, 都可能會折分, 就算唔折分, 佢地心理上都會做卷比較差....

以上我個人心得, 我順利考晒呈分, 依家等放榜, 希望你小朋友都可以順順利利, 考到心儀中學, 努力

熱媽 發表於 18-6-21 06:56
你不上班不代表能幫助孩子的,不如你問問小朋友自己有沒有心儀中學,如没有,你們一起去找尋(從校網資訊或 ...

多謝你的意見。

妹妹頭 發表於 18-6-21 08:28

你要做既, 係 :

多謝你的意見。不過依個成績,真係唔知可以點選,北區的中學競爭太大

妹妹頭 發表於 18-6-21 08:28

你要做既, 係 :

多謝你的意見。不過依個成績,真係唔知可以點選,北區的中學競爭太大

努力啦, 我係荃灣區一樣係死區, 只有4間b1中學, 成村人去考, 都係果句, 做好準備功夫, 做小朋友既最強支援

其實呢個成績,可能好多人恨都恨唔到。

小朋友本身條件,做父母一定最清楚,況且小朋友經歷過呈一,如果真係緊張自己入讀邊間中學,佢哋必會自發性去加強自己實力。

如果小朋友未有方向想入讀邊間中學,或者同佢傾傾先,設定目標。然後再檢討中、數低分嘅原因。

e2m 發表於 18-6-21 09:09
其實呢個成績,可能好多人恨都恨唔到。  

小朋友本身條件,做父母一定最清楚,況且小朋友經歷過呈 ...

説笑吧,這樣的分誰人恨?中、數成績不理想,係佢一向比較弱,以前細個已經不愛看書,上年先開始有改善,起步已經比人慢,迫也迫不到。數學就資質問題,理解唔到,要多番解釋先點得明。就算日日講嗰類令佢難明的數,最後令佢理解到了,隔左一、兩星期,佢又試忘記得一乾二淨。所以真係好嘔血!

mirchan2005 發表於 18-6-21 10:15
説笑吧,這樣的分誰人恨?中、數成績不理想,係佢一向比較弱,以前細個已經不愛看書,上年先開始有改善, ...

有沒有想過,有很多小朋友比你小朋友更差。
最緊要小朋友盡了力,問問他心儀是那一間中學,再作調整。小朋友有時唔一定科科9X先叫叻,先叫醒。如果能發揮自己小宇宙與潛能,呢啲先叫醒!

mirchan2005 發表於 18-6-21 10:15
説笑吧,這樣的分誰人恨?中、數成績不理想,係佢一向比較弱,以前細個已經不愛看書,上年先開始有改善, ...
呢個分數响北區真係有D麻煩, 佢中文一直唔理想, 有無諗過考直資?

little_yolky 發表於 18-6-21 12:03
呢個分數响北區真係有D麻煩, 佢中文一直唔理想, 有無諗過考直資?

學費咁貴,邊有能力呀

mirchan2005 發表於 18-6-21 12:10
學費咁貴,邊有能力呀
如果係咁, 真係有D麻煩, 北區係難搞D。

mirchan2005 發表於 18-6-21 12:10
學費咁貴,邊有能力呀
咁好好利用呢個暑假,盡力提升中/數的能力,雖然不算好長時間,但只要有心,利用上面提議,應該改善到(我一樣用呢個暑假用上面某些方法令呀女可改善佢的弱科)。希望呈二能看見你在這報喜。

熱媽 發表於 18-6-21 12:39
咁好好利用呢個暑假,盡力提升中/數的能力,雖然不算好長時間,但只要有心,利用上面提議,應該改善到(我一 ...

真係非常感激每位jm的意見,希望用自己有限的力量,能幫助女兒渡過這個大難關。

e2m 發表於 18-6-21 10:34
有沒有想過,有很多小朋友比你小朋友更差。
最緊要小朋友盡了力,問問他心儀是那一間中學,再作調整。小朋 ...

睇完你咁講,我個心舒服咗D,可以自我安慰一下,謝謝!

回覆樓主:

暑假係追落後既好時機,大家加油。