用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行沒有二面, 有人都試過中嗎?
go

自行沒有二面, 有人都試過中嗎?

有些神校會有二面作為入選指標, 有人試過沒二面仍中嗎?(當然唔係指抽獎入)

manman333 發表於 18-6-20 23:06
有些神校會有二面作為入選指標, 有人試過沒二面仍中嗎?(當然唔係指抽獎入)
...

你講津校定直資??

津校既話你係唔會知你係自行定大抽獎入

回覆樓主:

不去面試也可以中的,只要有申請校方便可以取錄。

回覆樓主:

更正:官津才有自行,自行可能冇得見,但唔會有筆試。面试可以一次或兩次,有時見埋家長。

私校或直資就不是自行,佢可筆试加面試兩次。

自行同大抽獎係一齊公佈结果。學生根本唔知係自行定大抽獎入左。自行入左是不會另有通知。

Jasmine-4711 發表於 18-7-1 16:35
官津才有自行,自行可能冇得見,但唔會有二面或筆試。

如果自行2間中學在大抽獎冇揀過, 咁就知係自行入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

官津自行,有些會有2nd interview,間間做法唔同

小女當年自行只面試一次,入左b1a自行
因為有直屬,甲乙都沒放自行那間

醒目開學勳章

Tinkerbell 發表於 18-7-2 15:45
小女當年自行只面試一次,入左b1a自行
因為有直屬,甲乙都沒放自行那間

你意思係自行那間原本有2次面試但第2次你無去到,最後仍然入到?

官津有d学校有二面㗎~

早兩年有師兄自行神男校無2nd in,最終順利入到,應該係派入....

Christyleungcm 發表於 18-7-3 00:04
早兩年有師兄自行神男校無2nd in,最終順利入到,應該係派入....

邊間官津男神校?皇仁嗎?

回覆 anniellm 的帖子

喇沙

Christyleungcm 發表於 18-7-3 10:37
回覆 anniellm 的帖子

喇沙

LSC 自行76個位, 沒大抽獎位喎,抽入只可能是全港甲部和少量比別區的位, 如果是, 真的好運。
定是在隔離鋪所講, 間間學校都有後備名單去教育局? 有些同學填LSC自行二或簽了直資, 咁就要用到後備名單?

manman333 發表於 18-7-3 11:45
LSC 自行76個位, 沒大抽獎位喎,抽入只可能是全港甲部和少量比別區的位, 如果是, 真的好運。
定是在隔離鋪 ...

喇沙每年有十幾個搞珠比番九龍城抽,所以多數係搞珠入,我地小學係九龍城網,甲乙部都可以填

bb86 發表於 18-7-2 19:56
你意思係自行那間原本有2次面試但第2次你無去到,最後仍然入到?

不,我只是答頂之主题,沒看內問题:沒有2nd in, 都中,而且 b1a

呢間神神地架

Yanamami 發表於 18-7-2 19:59
官津有d学校有二面㗎~
其實樓主想問乜呢? 我真係要諗一諗先知乜叫二面, 你哋D中文真係勁, 咁都搭到咀。

佢到底係咪想問, 學校有2nd in, 佢小朋友無得in, 有無機會入到呢? 好多網友好似答咗其他嘢.........所以開帖問問題, 真係要清楚一D, 唔好嘥自己時間(噢, 777上身)

2jkidsfather    發表於 18-7-4 15:29

little_yolky 發表於 18-7-4 14:37
其實樓主想問乜呢? 我真係要諗一諗先知乜叫二面, 你哋D中文真係勁, 咁都搭到咀。

佢到底係咪想問, 學校有2 ...
我第-个反应係同你想法一样,佢想知如無得2nd in, 禁仲有無机会成功入讀。有其他人解讀為佢無去2nd in.