用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道Vs福附小
樓主: e2way
go

播道Vs福附小 [複製鏈接]

Cath8888 發表於 18-7-5 11:20
福小現時的校長真的不錯,有心有意改善,marketing selling 又做得不錯,但是有心做又未必真的做得到。net  ...

Delete

Baby@baby 發表於 18-7-6 22:43
個人認為要學生之間交談都講英文,我相信只有國際學校先做到,一般直私英小都未必得,因為大部份家長屋企 ...
TSL definitely can

個人認為要學生之間交談都講英文,我相信只有國際學校先做到,一般直私英小都未必得,因為大部份家長屋企 ...
SMC definitely can too!

回覆樓主

福小學生一樣可以全英交談。學校也有此要求。但任何一間學校總有違規的學生,非不能也,乃不為也。

今年開放日所見,隨手找一個學生交談都係流利英語及普通話,主動自信有禮。

Mathew0214 發表於 18-7-11 06:49
福小學生一樣可以全英交談。學校也有此要求。但任何一間學校總有違規的學生,非不能也,乃不為也。

今年開 ...
正確, 小朋友用咩語言交談主要睇學校有無規定, 如果無, 咪用大家都慣用的語言去傾, 正常不過, 但如果有人走埋去用英文/普通話問佢地野, 佢地就會自自然然用相同語言答返, 呢個能力我估英小大部分小朋友都有, 只係佢地同學以本地人為主, 唔同國際學校真係有同學會唔識講中文, 咁用中文交談好自然啫!

其實只係需要同不需要的問題, 即是你同你朋友都識講英文, 但你地見面食飯會唔會全英交談先? 國際學校講英文係需要, 因為唔係個個小朋友都識講中文, 見到所有人都講英文係最簡單方便的溝通方法, 亦成為了習慣。本地英小因為以本地人為主, 基本個個都識講中文, 所以唔係佢地唔可以用全英文溝通, 只係唔需要咁解, 除非學校有規定吧!
不過無可否認, 國際學校的學生英文會流利D, 口音亦較貼近以英文為母語的外國人

snoopy123456 發表於 18-7-11 00:33
SMC definitely can too!
是的!
‹ 上一主題|下一主題