用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道Vs福附小
樓主: e2way
go

播道Vs福附小 [複製鏈接]

老太太 發表於 18-6-27 16:57
我覺得面試要睇好多環境因素,亦要睇當時小朋友嘅表現及佢哋喜吾喜歡間學校,所以我覺得吾系叻衹系好彩。
...
最緊要小朋友讀得開心

Pollyowen 發表於 18-6-27 17:32
最緊要小朋友讀得開心

非常同意

老太太 發表於 18-6-27 16:57
我覺得面試要睇好多環境因素,亦要睇當時小朋友嘅表現及佢哋喜吾喜歡間學校,所以我覺得吾系叻衹系好彩。
...

一間就話好彩啫⋯⋯但你三間哦⋯⋯我相信你小朋友實力

老太太 發表於 18-6-27 16:49
請放心!小朋友讀咗1年及聽師兄妹講,學校未有要求籌款及大幅增加學費,校監和校長會搵街外有錢人捐款,近 ...

應該有排都未籌夠錢。

1998Ruby1998 發表於 18-6-20 16:05
睇中學成績就一定係福建。
不過福小佢英文真係教得幾好,而聽小朋友講學校好多外國人教書,就算 IT 堂都有  ...

福附小真的今時不同往日,成績好,活動多。我囡幼稚園幾個師兄姐放棄SFA、陳守仁、蔡繼友選福小。聽完簡介會,就明點解佢哋咁揀...

supermom2002 發表於 18-6-28 08:45
福附小真的今時不同往日,成績好,活動多。我囡幼稚園幾個師兄姐放棄SFA、陳守仁、蔡繼友選福小。聽完簡介 ...

有d咩令佢地咁鍾意福小?

supermom2002 發表於 18-6-28 08:45
福附小真的今時不同往日,成績好,活動多。我囡幼稚園幾個師兄姐放棄SFA、陳守仁、蔡繼友選福小。聽完簡介 ...

我諗放棄sfa 因為太谷,tsl 因為無中學,cky 就係因為ib 或者學費吧?

福附小真的今時不同往日,成績好

何以見得福小 成績好?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-28 14:35
福附小真的今時不同往日,成績好

印象咋。

亞囡學校有安排福小簡介會專場,學校有派發刊物,刊登學生在各項比賽成績。中英文寫作、數學、體育比賽啲獎真係好多。另外,學校有講福中全級首十名有七名係福小上。有啲考出面學校,全級廿幾都考到神校。

Cajes 發表於 18-6-28 09:21
我諗放棄sfa 因為太谷,tsl 因為無中學,cky 就係因為ib 或者學費吧?

一語中的   

e2way 發表於 18-6-20 10:01
邊間好

福小英普,播道英粵

福小較著重成績,語景較好。播道著重關愛,俾機會學生上台分享,重視學生需要,教學生亦會教家長,升中只要學生揀繼續升讀,不論成績好壞都收,校長講因為小學都係佢地教,學生成績唔好,學校有責任教番好佢。

Potato001 發表於 18-6-30 07:14
福小英普,播道英粵

福小較著重成績,語景較好。播道著重關愛,俾機會學生上台分享,重視學生需要,教學 ...

福小也有很多家長學堂, 例如如何引領孩子閲謮,如何加強親子關係, 海豚式教育, 如何帮助孩子減壓, 還有請很多傳家到校講解等等。ㄧ年有2幾場之多, 關心學生之餘也關心家長

回覆樓主

福小,真係正,校長有心有力!很多NET 老師,教英文和英數的老師都很強

回覆 lrxsam 的帖子

NET多都無用,指望 NET 教學生就死得囉! 香港學校NET大多數都係家鄉撈唔掂, 只能在港教英文,當份工打, hea教居多. 老師自己英數強又如何, 教小朋友叻嗎? 家長如何知, 都係大家在BK吹吓吹吓!

邊間都緊要, 最緊要係家長有冇實力教自己小朋友.

回覆樓主

播道,校舍大又靚,愉快學習
福附,谷,多資源

谷得嘅小朋友,我會揀福附

回覆樓主

福小不是谷,而是課程編排深佐。測驗默書不特別多,但因為內容深,比較不容易拿高分。而且中(同出版社執過本書)、英和主題(通識,以科學為主)為校本課程,不是這麼容易掌握,外補的情況亦非常普遍。

但是小朋友學習非常愉快,而且學校活動多,不覺得他們很辛苦。

我同意網友所説Net不代表英文好,但由於他們初小的時候其中一位班主任為Net,所以整個學習環境使他們對英語溝通非常習慣亦不抗拒。

福小同學中文科有問題的多於英文科,這點是大家有點始料不及

talknwrite 發表於 18-6-30 20:36

NET多都無用,指望 NET 教學生就死得囉! 香港學校NET大多數都係家鄉撈唔掂, 只能在港教 ...

有時家長有實力,仔女都未必聽的,最差什至會破壞關係的!老師教導係好緊要

talknwrite 發表於 18-6-30 20:36

NET多都無用,指望 NET 教學生就死得囉! 香港學校NET大多數都係家鄉撈唔掂, 只能在港教 ...

讀咗兩年,見到學校啲NET teachers都好穩定,有心教,樂意與家長溝通。

的確,老師自己英文及數有幾好,家長好難知,唔通問佢公開考試成績咩。

不過,老師教到小朋友喜歡學習、跟得上,咁就係好啦。So far福附家長群對老師的評價都好好!有heart同關心學生,可放心!

回覆樓主

福小現時的校長真的不錯,有心有意改善,marketing selling 又做得不錯,但是有心做又未必真的做得到。net teacher 都有點不稳定;只著重運動項目,音樂方面支援就稍遜一點;雖說是用英文上堂(非英文堂)但學生之間也會用廣東話討論而老師也不會阻止。

Cath8888 發表於 18-7-5 11:20
福小現時的校長真的不錯,有心有意改善,marketing selling 又做得不錯,但是有心做又未必真的做得到。net  ...

我的小朋友及家人子女都在讀,但以我們所理解學校這幾年的改革非常到位,講得出做得到,且學校每年舉行很多次茶敍由高層直接聽家長意見,有問題立即跟進。並不如你所說有心做但未必做得到。NET teacher即使在國際學校都不穩定,是常態。但福附有十三四位NET teacher, 每年只有一兩位改動,算是相當穩定了。運動一向是福中的強項,福附小要配合,讓學生上到中學有得發展,也好正常。一間新學校要十項全能,學術又好,運動又好,音樂又好,有幾多間學校做得到?

至於學生上課沒有用指定語言,以我所知神校都有這些情況,非不能也,乃不為也。只有學生整體英文水平佳就是了。我和家人及身邊同學的家長(包括高低年級)都很滿意學校近年的發展及現況。當然人人訴求不一樣,有些家長不滿意也是可以理解的。不過整體而言,學校比到學生及家長的,真的好多好多。語境比一般學校好好多,活動亦多元化,要參加一定搵到啱玩嘅嘢。最難得係學校好接受家長的意見(當然是合理意見啦)。老師亦好有愛心,有幹勁。算係咁啦!
‹ 上一主題|下一主題