用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 BC primary plus vs monkey tree vs ABC pathway, any c ...
樓主: hued
go

[英文] BC primary plus vs monkey tree vs ABC pathway, any comments? [複製鏈接]

little_kid 發表於 18-6-20 13:37
bc 都唔平

宜家出名少少都唔平,街坊生意嘅又可與不可求。
bc仲要車錢+咖啡錢。。。

之前有諗過bc唔適合就再試net上門一對一,但對我哋屋企就真係偏貴。

hued 發表於 18-6-20 15:59

小孩讀津校, 英文科成績不錯,喜歡看書,grammar 暫不擔心。 ...

小兒主要是幼兒幼稚園階段去BC玩,初小時轉往家附近的 English Excel (根據幼稚園 NET 的推介)。

BC 的 primary plus 以前小兒試過 trial class ,感到悶(不似幼兒時的BC class)所以沒有報。

至於 English Excel, 小兒以前初小時上的都是小組班,當時保證是英國人老師(不知現在會否已變),每班最多4人根據英語能力組合而不是就讀的學校年級,這樣同學間能力相近交流也更有效。如地點上有方便你的,可以考慮一下。詳情請上他們網站查看,印象中暑期也有些主題課程。

huba 發表於 18-6-20 17:29
小兒主要是幼兒幼稚園階段去BC玩,初小時轉往家附近的 English Excel (根據幼稚園 NET 的推介)。

BC 的 p ...

English Excel 也聽過。請教你孩子覺得bc悶, 那麼English excel 有教法上什麼吸引他?謝謝!

如果只是想同外國人溝通,可以試下【先致XX] , 自己上網搜下。我仔以前上過兩年,會話不錯。英籍老師,一對六,比BC及ABC平,因為我仔在ABC上過三個月,黃埔分校,好似10幾個一班,亞仔覺得悶。但有同學仔在九龍塘總校上得不錯,一直上咗幾年。BC冇上過,因為不適合我仔,我仔適合小班的。

huba 發表於 18-6-20 17:29

BC 的 p ...

你好,我仔仔將升小二。我亦考慮緊BC的primary plus。請問你仔仔為何覺得悶呢?
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 18-6-20 21:24
你好,我仔仔將升小二。我亦考慮緊BC的primary plus。請問你仔仔為何覺得悶呢?
...

每個孩子情況未必相同,建議你安排孩子去親身試堂:

https://www.britishcouncil.hk/english/courses-primary/primary-plus?gclid=CjwKCAjw9qfZBRA5EiwAiq0AbQYA-WxClfEGlpIKoxBqN8MJA4RA0TSh9pDeWoNc-tnoad0JXhpx1hoCb2AQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

little_kid 發表於 18-6-20 19:55
English Excel 也聽過。請教你孩子覺得bc悶, 那麼English excel 有教法上什麼吸引他?謝謝!
...

先澄清一點,小兒覺得 primary plus trial class 悶並不等於所有 BC 課程悶,他幼兒期在BC上的班沒有大問題,只是每班人數多。

至於 English Excel(EE), 不敢說他們比BC優勝(其實兩家師資相約,也要看你在哪中心上課及遇上夾孩子的老師的運氣),只是更適合小兒在初小階段的需要吧,粗略原因如下:

1. EE 其中一個中心很接近我家,相比當時上開的金鐘BC為孩子省掉很多交通時間。

2. EE 行小班,最多4位(程度相若),有時只得兩位上堂甚至小兒自己1位。至於現時 BC的 primary plus class size 多大,請直接向BC查詢。

3. 小兒覺得 EE 班好玩,有時跟老師煮嘢食,有時就 creative writing,又可以從 centre 借書回家看。

little_kid 發表於 18-6-20 19:55
...

4. 堂上老師輪流去指導每位學生,如小兒已做好自己的活動/task, 他可以使用電腦玩 English game (個遊戲好似叫 wordworm,總之是與英文學習有關而小兒又享受的遊戲)

因已有幾年沒再上 EE,以上的情況不知有否改變,敬請自行了解。

babywoman 發表於 18-6-20 20:40
如果只是想同外國人溝通,可以試下【先致XX] , 自己上網搜下。我仔以前上過兩年,會話不錯。英籍老師,一對 ...

先致 (大班) 和 English Excel (1:1) 都上過,幾好。

huba 發表於 18-6-20 22:48

先澄清一點,小兒覺得 primary plus trial class 悶並不等於所 ...

小朋友嗌悶,可試試musical theater 或drama class,我較喜歡融入唱歌跳舞活學活用。
但不適用於急功近利,更不要期望有功課工作紙串字抄寫⋯

worldcat 發表於 18-6-19 16:30
k3~一上返過monkey tree/eye level
今年一下開始返bc

請問囝係BC讀咩班?

宮二 發表於 18-6-21 00:46
小朋友嗌悶,可試試musical theater 或drama class,我較喜歡融入唱歌跳舞活學活用。
但不適用於急功近利 ...

多謝提議。

其實小兒已會為自己選擇及計劃,我並不太需要為他操心了。

worldcat 發表於 18-6-20 16:22

我都諗緊暑假報唔報BC。想啲女提升英文聽講及夠膽講。佢地話D上緊BC嘅同學,可能長期上啦,一般oral都好好。
另一個option就係請個上門native學生,暑假上密啲,希望大家透過傾計,玩,閲讀,係oral上有好嘅影響。

思澄爸爸 發表於 18-6-21 02:42
請問囝係BC讀咩班?

L1 main 升 L2 main

思澄爸爸 發表於 18-6-21 02:59
我都諗緊暑假報唔報BC。想啲女提升英文聽講及夠膽講。佢地話D上緊BC嘅同學,可能長期上啦,一般oral都好好 ...

返暑期後,可能長報。
反而讀緊常規課未必報暑期班,細路唔倦,大人都要抖下。
唔同十幾廿年前,宜家坊間都好多選擇。開始時都要慢慢試,其他人都係意見作參考。

回覆樓主:

舊年我地參觀BC既試堂,跟手報左K2常規一年,由於係新生,所以佢送左1個月既暑期班。

本身讀學卷幼稚園,但係果1個月既暑假班裹面(我揀左返6堂,每堂3小時),我同我先生都覺得阿囡講英文自信左同埋肯講,起碼見到外藉人士佢會肯講唔會驚

cutieringo 發表於 18-6-21 11:35
舊年我地參觀BC既試堂,跟手報左K2常規一年,由於係新生,所以佢送左1個月既暑期班。

本身讀學卷幼稚園, ...

好好啊!是否新生報名,都送暑期課?

hued 發表於 18-6-21 17:41
好好啊!是否新生報名,都送暑期課?

可能要打去問下今年暑假仲有冇呢個優惠

worldcat 發表於 18-6-20 16:22

學語言真係好貴 ,所以我覺得學校畀到嘅,唔出去再補 ,但係學校畀唔到嘅,就係與外籍人士conversation嘅環境 ,津校只有一至兩個net,可接觸到嘅時間真係好少。

BC 希望可以畀到孩子與外籍人士互動嘅環境, 唔需要操練, 玩中學習。 也考慮過找上門老師,貴d, 但慳番travelling time and expenditure, 其實價錢差唔多, 但應該好難到英語活動環境嘅氣氛。

cutieringo 發表於 18-6-21 17:53
可能要打去問下今年暑假仲有冇呢個優惠

問左,今年無左的呢優惠啦,
只有報summer course,再加埋全年嘅primary, 可以減1000蚊
‹ 上一主題|下一主題