用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 來自老爺奶奶的壓力,求意見!
樓主: angel-papa
go

來自老爺奶奶的壓力,求意見!   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 18-6-19 23:40
佢sen兩歲已開file,到期要做IQ test睇下讀主流定特殊

當年有社工同我講,六歲前,政府肯開file仲check埋 IQ的,都唔慌好事,唔幫你check仲開心

醒目開學勳章 王國長老

LeeCC 發表於 18-6-20 07:20
當年有社工同我講,六歲前,政府肯開file仲check埋 IQ的,都唔慌好事,唔幫你check仲開心
...

都岩,政府無啦啦咁益你,一定有個原因

回覆 angel-papa 的帖子

你咪扮抽吾到抽囉,佢地點知。話時話你兩老介紹個間聽聞中學好多人鎅手

Charlotte_mom 發表於 18-6-19 23:43
咩叫「攪唔掂姓馬果間」
我只知果時醫生(定治療師,社工,唔記得)話130至算資優,我仔125未算 ...

St Mary,IQ125讀書應該唔點駛你操心喇掛

回覆樓主:

IQ高唔代表讀書叻,資優唔等於績優

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-19 23:43
咩叫「攪唔掂姓馬果間」
我只知果時醫生(定治療師,社工,唔記得)話130至算資優,我仔125未算 ...
姓馬名利不過我都覺得就算資優都唔等於績優

醒目開學勳章

LOVEnHOPE 發表於 18-6-20 01:40
當年有朋友讀聖瑪利,整個童年在補習中度過。結果長大結婚連下一代都不敢生 ,怕仔女重蹈覆轍,真正會讀書 ...
same here,都識人讀聖瑪利,可能有童年陰影,唔敢俾個女入讀(無被老爺奶奶話,係俾自己阿媽話),寧願去間ek資深會員鄙視嘅happy school

angel-papa 發表於 18-6-18 02:07
今天,老爺奶奶的一些說話,令我一直耿耿於懷⋯⋯很懷疑自己的選擇對小朋友是否正確⋯實在好想在 ...

1. 無論老爺奶奶, 定你自己父母, 對呢個家庭來講都係外人;

2. 傳統名校如建立多年, 一定唔止成績, 絕對有佢既亮點, 所以亦不要反感;

3. 要抽既名校, 跟你學琴棋書畫滑冰無關;

4. 女校競爭氛圍大, 無論家長定學生, 不如諗下男女校, 起碼操行及學業都有男仔墊底;

5. 考小唔好自己圍死自己, 物都試考下, 人地考官可能會更了解你細路是否合適.

bobbob 發表於 18-6-20 08:56
same here,都識人讀聖瑪利,可能有童年陰影,唔敢俾個女入讀(無被老爺奶奶話,係俾自己阿媽話),寧願去 ...
身邊幾位阿媽都唔想或hesitant 比女女入自己母校

宮二 發表於 18-6-20 07:20
同時間學過芭蕾舞、體操和溜冰一段時間,現時只繼續學體操,相對溜冰來說,地點較方便,要買的用具較少, ...
for k1, gym 是不錯選擇,ballet (and most other eca)我覺得其實太早,溜冰 im not sure when s best time to start.

mcl203 發表於 18-6-19 14:51
我地都試過,join 全日小組班,話名小組,上午一對一上,要搵番過識英語先教到,其他組D日本仔就一對幾, ...
之前去日本想join 哩D, 大的剛過左年齡, 要另外安排,   去Korea 抵些,  snowboard 本身好似for 大些的才可以學, 大的又join 到,  佢學左少少說snowboard 難過 ski 些, 不過後生的都興學snowboard 多, 佢想因為見ABC 親人哥哥好勁, 滑到好型.  State 大個學左幾個summer 都可以是開始花式.  細的就純可以自己滑下level,  我剩想佢地可以自己入去玩, 因為我唔識又平衡差, 帶唔到架.   原來世界之窗細路唔俾玩ski架, 好久好久冇去過,  都要去下睇下變成點..  (我之前以為執左啦..)

haihaimom 發表於 18-6-20 08:37
St Mary,IQ125讀書應該唔點駛你操心喇掛
IQ高未必肯在傳統型的學校乖乖受教, 我之前識個140本身已在IS 讀,  高小都係去左外國.

angel-papa 發表於 18-6-18 02:07
今天,老爺奶奶的一些說話,令我一直耿耿於懷⋯⋯很懷疑自己的選擇對小朋友是否正確⋯實在好想在 ...

多溝通協調,小朋友也是成員,聽聽他們的意見。

MrBeast 發表於 18-6-18 09:34
女仔溜冰好,我見玩得叻身形都超fit,大個唔洗殲體 ,不過頗貴

應該掉反轉,玩得好都需要身形超fit

Soundervolt 發表於 18-6-20 10:04
應該掉反轉,玩得好都需要身形超fit
相付相乘 i guess, 不過我見過一些跳ballet 的,以為睇緊fantasia

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-6-20 09:11
身邊幾位阿媽都唔想或hesitant 比女女入自己母校
其實我都識唔少,但唔知點解啲爸爸又通常唔抗拒俾個仔讀返自己間母校,可能男校無咁催谷,亦可能爸爸無say

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-6-20 10:50
我仔响暑假參加過溜冰速成班,6堂的,已能在冬天去滑雪場一學就識。snowboard原理就不同了
...
你意思係學識溜冰就識滑雪?

‹ 上一主題|下一主題