用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寶血 vs. 玫瑰崗,你會點揀?
go

寶血 vs. 玫瑰崗,你會點揀? [複製鏈接]

如題
   3    0    0    0

CyrCur 發表於 18-6-16 23:51
如題

可以講下背景嗎?好少聽咁樣比較。

玫小好多人選擇是因為英文小學,free D,功課少,但要學費

相反,寶血津校,中文小學,傳統型。

你會否考慮出國升學?重中文嗎?

Wonderlady 發表於 18-6-16 23:55
可以講下背景嗎?好少聽咁樣比較。

玫小好多人選擇是因為英文小學,free D,功課少,但要學費

如果出國升學都可能會係中三之後嘅事,但希望中文底子打好啲。

小兒讀緊玫幼,喜歡玫小的英文語境,但升中成績好像一般。

對寶血認識不多,雖然校舍比較細同舊,但聽聞校風純樸學生乖巧。唔知升中成績係咪好過玫小呢?

CyrCur 發表於 18-6-17 00:04

小兒讀緊玫幼,喜歡玫小的英文語境,但升 ...

本身都好留意玫小,因為喜歡英文小學,語境較好,又有西班牙文學,不過一同身邊的朋友講,多數覚得唔好,話升中派位唔好。

所以你有出國打算,可能不太介意考唔考DSE

學術方面,相信寶血會好D。

其實玫小的英文環境是否十分理想?我身邊沒有真實朋友讀過。希望有用家可以多分享

Wonderlady 發表於 18-6-17 00:10
本身都好留意玫小,因為喜歡英文小學,語境較好,又有西班牙文學,不過一同身邊的朋友講,多數覚得唔好, ...

係咪英文talk得唔代表成績好

CyrCur 發表於 18-6-17 00:04

小兒讀緊玫幼,喜歡玫小的英文語境,但升 ...

Blood  

回覆樓主

老實說,寶血的升中派位一定好過玫小,有4成多派去B1中學。

Felix223 發表於 18-6-17 10:43
老實說,寶血的升中派位一定好過玫小,有4成多派去B1中學。

但玫小的英文語境,學習free style, 對小孩子好好發展基礎。不過又係被升中數字嚇一嚇,唔敢下決定。

Wonderlady 發表於 18-6-17 18:50
但玫小的英文語境,學習free style, 對小孩子好好發展基礎。不過又係被升中數字嚇一嚇,唔敢下決定。
...

明白。我見樓主對升中中學有要求,好自然要揀一D升中派位好的學校。
中小不代表英文將來會差,你見下其他小學,LS、聖保祿都是中小一樣...正常地以呢個帖所問問題,我會揀寶血,我都想自己是灣仔區

回覆 Wonderlady 的帖子

你好請問知不知道玫小現正英語語境情況學生能講流利英語嗎?謝謝你回复

Xenia12! 發表於 19-4-4 18:20

你好請問知不知道玫小現正英語語境情況學生能講流利英語嗎?謝謝你回复

我最後沒有take 玫小⋯⋯⋯⋯

其實以學校的風格,可以攪得更吸引,可惜⋯⋯⋯

當日我去interview, 見到中學生,兩男兩女,
以流利英語地説話。但學校banding 的確係憂慮

謝謝因不打算在港升中 認為玫小語境有優勢 所以在找玫小用家問問 介意説你小朋友現讀那小學?可分享嗎?

Xenia12! 發表於 19-4-4 20:14

謝謝因不打算在港升中 認為玫小語境有優勢 所以在找玫小用家問問 介意説你小朋友 ...

我選擇返地區一缐小學。始終學術方面有保障,中文程度比較好。

我另外係會所,見到兩個蘇淅國際的女仔,好好聽英文,中文亦非常好聽。你可以考慮一下尼間,中英並不重。去到外國,學中文不客易

謝謝 我正在考慮聖保祿和聖士提反和YMCA 有冇朋友家長意見?

CyrCur 發表於 18-6-16 23:51
如題

vote for 寶血

回覆樓主:

校舍距離很大,你有沒有親身睇過?
我小朋友覺得校舍很小,沒什麽活動,當年不喜歡寶小,叫我唔好揀。
你沒有其他選擇?

好多人都話玫小語境好,但最後都無選擇。
請教玫小vs st Clare,邊間語境好?
‹ 上一主題|下一主題