用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 插班
go

插班 [複製鏈接]

細b,是地區一線津小必收生,原校(有學卷)好好, 沒想過學之園會收,因為插k2面試當天好多人, 點揀?
   0    0    0    0

回覆樓主

其實唔難揀:
1)是否想考更好直私?
2)是否想做超大B?
如果2條皆是,咁轉啦

回覆樓主:

想易d應小學生活,又唸緊直升k3有無其他方法幫到?

回覆樓主:

你小朋友考到學學之園,證明能力都唔會太弱(雖然用超大B去考),又係地區一線津小必收生,我會留原校,跟兄 姐一齊讀,無謂浪費一年青春

sunnymama2 發表於 18-6-19 07:59
你小朋友考到學學之園,證明能力都唔會太弱(雖然用超大B去考),又係地區一線津小必收生,我會留原校,跟 ...

因為孩子自信不夠, 擔心長期 “追著”別人走,
自信更加低。

hued 發表於 18-6-16 23:51
細b,是地區一線津小必收生,原校(有學卷)好好, 沒想過學之園會收,因為插k2面試當天好多人, 點揀?
...

Do you mind sharing when did you have the interview and when did you get the results? My friend’s kid had the interview in mid May but still not yet received any information. Thank you!

hued 發表於 18-6-20 16:05
因為孩子自信不夠, 擔心長期 “追著”別人走,
自信更加低。

好奇如果自信不夠,怎能在眾多競爭者中脫穎而出?會不會是家長要求太高?
如果原校老師都話小朋友自信不夠的話,我會轉校。始終老師的觀察比較客觀,因為經驗豐富。始終自信對小朋友個人成長好重要!如果只是家長主觀感受,可以問下原校老師,小朋友在校是否表現不夠自信再做決定。始終有一線津小 back up, 再加上原校又好,小朋友又已適應,轉校的意欲一般較低。但如果想小朋友係幼稚園打好中英文基礎,又另當別論。

iababy 發表於 18-6-21 17:44
Do you mind sharing when did you have the interview and when did you get the results? My friend’s  ...

got offer on the next day of interview

iababy 發表於 18-6-21 17:51
好奇如果自信不夠,怎能在眾多競爭者中脫穎而出?會不會是家長要求太高?
如果原校老師都話小朋友自信不夠 ...

你的分析好好,其實小孩k1至k2 上學期自信心唔夠, 影響學習。呢段時間,家長好努力幫佢改善。最近 兩個月左右,小孩好似突然開竅, 學習進步明顯。 但他寫字手仔, 有時說手部很累。 我們父母就考慮,過去自信心低落有一段時間,(K1至K2頭),在學習基礎上來可能會miss 左很多。 而重讀一年可能,心理發展,手仔肌肉會發展得好啲, 減低失去學習興趣。 但又見佢最近兩個月進步得很多, 又諗緊會唔會有其他方法繼續幫到佢。
我們父母就是在這位置很難作決定。
孩子能夠被學之園取錄, 就是他最近兩個月有明顯進步嘅表現,我們都很驚訝!

hued 發表於 18-6-22 08:04
got offer on the next day of interview

You had interview in mid May?

hued 發表於 18-6-22 08:19

如果是這情況,我應該會轉校。雖然小手肌可以練,但身體方面的發育未到就係未到,過分操練可能會令肌肉受傷。而且學之園又係好好的學校,打好學術基礎再上小學,小朋友到時自信心更大。而且男仔做超大冇所謂啦。

另外,想請教,你平時點樣裝備小朋友的英文能力?始終學券幼的英文有限。你地可以培養到小朋友在一眾申請者中脫穎而出,平時一定下了唔少功夫。唔知可否分享下?本來想話,你如果唔想公開可以PM(私訊)我,但由於你的用戶積分太少,未能做到。在此多謝先!

iababy 發表於 18-6-22 10:18
You had interview in mid May?

yes

sunnymama2 發表於 18-6-19 07:59
你小朋友考到學學之園,證明能力都唔會太弱(雖然用超大B去考),又係地區一線津小必收生,我會留原校,跟 ...

Agree .
其實小朋友的學習能力很強,很容易吸收知識又入腦,細B和大B一起學習,也很快跟上,去到k3應該沒有太大分別。既然已是地區一線津小必收生,無謂浪費一年時間。我寧願好好利用暑假幫他報讀小一適應班去補學術,又或自己幫佢補。

iababy 發表於 18-6-22 10:31
如果是這情況,我應該會轉校。雖然小手肌可以練,但身體方面的發育未到就係未到,過分操練可能會令肌肉受 ...

係喎,不能做到私訊。
有學券學校, 但學校有phonics, 有net, 天天有有英文堂。平時沒外補,k1暑假有上 English Summer course.家有工人姐姐, 可能日常英語對答有幫助。 另外每日都會睇英文卡通片, Peppa Pig, Ben and Holly, Taylor, Car Petrol
30mins  兩次。

其實我知道好多小朋友就算學校有教phonics,都額外補..... 有時都會覺得小孩是否錯過補習呢? 因為氣候普遍 人人也補習。

最後我們家長有共識 , 只要孩子能應用出來, 沒有補習沒關係。 還有睇書,k1時,唔鐘意睇,現最近一晚睇六本唔想瞓,想繼續睇。 不過呢個過程真係要堅持, 因為開頭小孩唔想睇, 好似好難改變, 現在找到興趣, 就睇番相關嘅書籍。

hued 發表於 18-6-22 19:02

係喎,不能做到私訊。

咁你間學劵真係好好喎, 有NET 仲要日日有英文! 再加上有講英文的工人姐姐, 又每日睇一個鐘英文卡通, 難怪英文咁叻仔!!

補習呢家野, 千祈唔好人補我補! 盞晒時間、金錢同精力! 我會睇下小朋友有咩弱項要加強, 又或者有D咩興趣班佢有興趣上的. 唔好搞到小朋友太累, 會得不償失!

回覆樓主

小朋友轉校要適應過!除非見校不適合,讀得唔開心,家長一心要去考直資私校,我就覚得無謂讀多年!小朋友是幾月出世?
學之園小朋友考學校成績好好,要睇家長係未想行呢條路!

penp0319 發表於 18-7-1 17:08
小朋友轉校要適應過!除非見校不適合,讀得唔開心,家長一心要去考直資私校,我就覚得無謂讀多年!小朋友是 ...

孩子是11月b, 現校讀得開心, 喜歡老師。 主要是自信未夠, 寫字手容易累。 也有同孩子傾過轉校可能改變, 如新老師,新同學生校服, 佢話冇問題, 可以同唔同嘅小朋友和老師玩。 都了解新學校要講普通話同英文, 佢話冇擔心。
。。。 雖然如此,適應嘅問題,我哋都 要考慮。。
升小未有特定方案, 可以跟哥哥 一線津小, 也可以直私, 大前提是哪間學校比較適合。

回覆樓主

唔知會唔會同一間分校呢(emoji), 我小朋友都黎緊LH插班讀K2, 都係interview 完第2日call 有offer

chickenwan 發表於 18-7-4 22:56
唔知會唔會同一間分校呢(emoji), 我小朋友都黎緊LH插班讀K2, 都係interview 完第2日call 有offer
...

pm
‹ 上一主題|下一主題