用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呀仔話我專制,放假都限時回家。
go

呀仔話我專制,放假都限時回家。 [複製鏈接]

你地限小朋友(仔)幾點前要番屋企?
申報:6點
   0    0    0    0

bigbigeyeeye 發表於 18-6-16 14:18

幾點出去先? 去做乜先?

例如去OP玩, 早上出, 加上路程遠, 6時回家好似玩得好少, 因為要排隊又要食午飯。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bigbigeyeeye 發表於 18-6-16 14:18

Am or pm?
我自已 expect 返屋企食飯,每星期一次可在同學家吃,8-9pm點back home

2jkidsfather    發表於 18-6-16 16:25

放假 6 點前返,好掃興姐....

如果去遠 d 嘅地方(過海),或者去 OP 迪迪尼,6 點會「好唔人道」,朋友亦會唔鍾意同你出街,淨係排隊同交通都需要好多時間。

我覺得 8 點前都 OK,如果係去朋友屋企的話,需要講明幾時返,離開朋友屋企前要打電話,最好唔過 10 點。

無限~因慣性有交带,佢会講明去边,大概幾点番,如遲会whatsapp我。平曰放学唔会著住校服通街逛,会番屋企。所有課外活动会講好去边幾时完。

同仔講~好简单。只要阿媽越放心,你自由度就越高。你想阿媽限制越少,做法好简单,只要越交帶就可以。我两个女都做得好好,所以我好放心,佢地又好自由。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-17 14:02

我啲仔好少出街,間中出去會有交帶知道佢去邊,通常都早返,大仔高中就試過同同學去睇野食完飯11點前返,通常有交帶我好少限制。

一家唔知一家事, 你先唔好理其他家庭點處理,不如你講下, 點解係六點先? 你覺得個仔年紀細? 自律性好低? 六點鐘, 好多時課外活動都未完喎。

‹ 上一主題|下一主題