用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園語境和學術對升小重要嗎?
樓主: Lycy
go

幼稚園語境和學術對升小重要嗎? [複製鏈接]

學術可以自己外補 但語境自問真係好難俾到佢
如果只揀一樣 我揀語境
小朋友在英普班浸幾年 發覺啲學費係好抵俾的

Yanamami 發表於 18-6-15 11:29
禁两个女當年讀SC都觉得好happy下……
所以主要睇楼主自己肯花幾多心思栽培~
...

其實HAPPY 唔等於無料到。

就以SC 為例,吸下吸下,細路仔都學好多垃雜野。

retriever 發表於 18-6-19 07:37
其實HAPPY 唔等於無料到。

就以SC 為例,吸下吸下,細路仔都學好多垃雜野。
我同意~SC係唔洗死谷又学得开心。不过SC家長亦好上心,唔会只交哂比学校。

kellyvicbb 發表於 18-6-18 21:31
學術可以自己外補 但語境自問真係好難俾到佢
如果只揀一樣 我揀語境
小朋友在英普班浸幾年 發覺啲學費係好 ...
其实两样家長都要自己跟足~番果三个鈡幼稚園成效有限(我女果时亦係英普班,总比無好),家長係課餘时间係要keep住个momentum,跟到足無得懶。

Yanamami 發表於 18-6-19 07:41
我同意~SC係唔洗死谷又学得开心。不过SC家長亦好上心,唔会只交哂比学校。 ...

不過當年真係交哂俾學校。有前輩話4 WEEK PLAN 要跟到好足,但除咗頭兩個禮拜,新XX 有跟下,幾年都無咩點跟。

反而SC 教既垃雜野,好多角度,細路真係明(唔似其他幼稚園淨夠深且多),令細路仔去圖書館時,有初步興趣搵相關書藉再深入睇,結果真係睇多好多書。

所以,我仍然認為考小最重要係閱讀習慣,基本禮貌,及生活知識。

一間好的幼稚園並不一定教哂以上既野,但可以引導細路以上既路向。

retriever 發表於 18-6-19 08:08
不過當年真係交哂俾學校。有前輩話4 WEEK PLAN 要跟到好足,但除咗頭兩個禮拜,新XX 有跟下,幾年都無咩 ...
閱讀习慣、礼貌、生活知識咪就係要家長跟?学校撻起左,家長就要keep住去,点会只係交俾学校教完就算呢?

Yanamami 發表於 18-6-19 08:17
閱讀习慣、礼貌、生活知識咪就係要家長跟?学校撻起左,家長就要keep住去,点会只係交俾学校教完就算呢? ...

老老實實, SC 不是教會學校, 禮貌德育方面係相對較少.

生活知識, 如我常提及既生活數學, 呢D 一定係家長教.

我所指沒有"家長跟", 係指一般以為要按著學校課程"跟", 如: 串字, 溫習, 玩佢地果D 字卡遊戲., 我地當年無做呢種 "跟".

SC 教得好, 細路明, 有興趣, 結果係有時間多睇書, 特別係雜書.

特別欣賞佢地既閱讀計劃, 程度係淺, 但係精讀!

我所以不需要"跟" , 亦係指不需要按課程在外面增補!

retriever 發表於 18-6-19 08:49
老老實實, SC 不是教會學校, 禮貌德育方面係相對較少.

生活知識, 如我常提及既生活數學, 呢D 一定係家長 ...
我所謂既跟亦唔係指校內課程既跟但放学以後真係好多野跟,心思心血时间真係跟到足。我成日都話见到人地叻叻仔女,就知父母擺左好多心血落去。叻叻唔单止学術(唔係只係花錢学乜学物),係栽培既心思,係整体。

回覆樓主:

其實讀邊間都好,試下唔外補,試下父母唔投放時間去跟緊d,小朋友小一出到去面試,都係唔夠人爭的,一班廿幾人,外藉老師就得一個,真係唔好寄望個語景會令到小朋友語言能力提升好多。

retriever 發表於 18-6-19 08:08
不過當年真係交哂俾學校。有前輩話4 WEEK PLAN 要跟到好足,但除咗頭兩個禮拜,新XX 有跟下,幾年都無咩點 ...

你口中既垃雜野,係我口中係無謂野,因為小一面試又唔會考,呢個年紀未需要學

我個仔會問我,太空人點解會飛?恐龍仲乜會死晒?日本點解會地震,香港又唔會既?

我話大少少你會學,佢叫我用電話查下先

新人物 發表於 18-6-19 09:50
你口中既垃雜野,係我口中係無謂野,因為小一面試又唔會考,呢個年紀未需要學

我個仔會問我,太空 ...

又老老實實, 呀仔鍾意既野, 譬如: 碌車, 譬如: 拾石頭收埋當寶, 譬如: 收起D 爛鬼紙盒, ETC. , 有咩野呀媽們唔係覺得無謂?

BTW, 人地麥當勞中學收生都考無謂野播, 譬如: D 蝦點解熟左會變色, D 萍果切開耐左點解變黃!

回覆樓主

讀happy school 啲小朋友去到小學要默書測驗考試會否不習慣?讀學術型幼稚園的小朋友去到小學才學講英普有問題嗎?

retriever 發表於 18-6-19 10:01
BTW, 人地麥當勞中學收生都考無謂野播, 譬如: D 蝦點解熟左會變色, D 萍果切開耐左點解變黃! ...

都係既,所以早餐沖野飲,我都有叫佢自己試下

幾好呀。我會認真咁答佢,簡化左咁答。當然,小孩應該有follow up questions , 咁我就反問下佢,再又Google 下又再答。咁樣才可以sustain 小朋友的好奇心

貝珠 發表於 18-6-19 14:15
幾好呀。我會認真咁答佢,簡化左咁答。當然,小孩應該有follow up questions , 咁我就反問下佢,再又Googl ...

係架,所以我把口成日都好忙,太多問題喇

Lycy 發表於 18-6-19 10:17
讀happy school 啲小朋友去到小學要默書測驗考試會否不習慣?讀學術型幼稚園的小朋友去到小學才學講英普有 ...

唔好話默書測驗考試,開學要自己寫手冊都已經好challenging  

學語文當然係越早越好,不過真係因人而異,Uncle Siu自己都係話入到U先開始學好英文  

sunnymama2 發表於 18-6-15 11:03
我仔仔間學校係超happy school, 程度比一般學券幼稚園還低少少。。。

但班中好多同學都考到學校,我相信 ...

請問係邊間K呀?
會唔會因為小朋友有好多外補呢?

maggie-tmK 發表於 18-10-15 16:29
請問係邊間K呀?
會唔會因為小朋友有好多外補呢?

以我所知,班中同學大多都係focus on 玩,未聽過有咩外補(咁我又冇專登問)。

archie1728 發表於 18-6-19 18:35
唔好話默書測驗考試,開學要自己寫手冊都已經好challenging   

學語文當然係越早越好,不過真係因 ...

既然如此,於幼稚園階段學語文,定係學術緊要啲?世事無完美,大部分幼稚園亦然。

‹ 上一主題|下一主題