用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (旺角)德萃小學有 offer 報到區
樓主: lulu0307
go

(旺角)德萃小學有 offer 報到區   [複製鏈接]

如果全部學生最終要返大埔返學,大埔個邊又過唔過到消防條例呢?

不過唔緊要,終極殺著咪用新校長最like既IT方式,叫學生留係屋企,用FB Live教學囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

教署話收到汉師復辧小學申請,若無講明有關安排,是否提供虚假資料?

回覆樓主

「本報上周曾邀請德萃小學候任總校長朱子穎及德萃小學創辦人兼校董會主席徐飛訪問,前者稱仍未上任,不方便受訪」

乜侯任校長朱子穎唔係好鐘意接受訪問咩?其實同記者講未來都係科技嘅世界,學校會設計個App俾學生安坐家中上課,已經可以耍走記者囉!

醒目開學勳章 王國長老

我地點講都無用, 終於有傳媒出手, 太好喇~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 18-7-6 08:38
朱校長未上任唔方便接受訪問,但可去招生  ,仲有non profit making 是要税局就該學校批核,每閒 ...
我有提過培正幼同小學係同一個牌, 因為係私校, 培正中學另一個牌, 因為係津校.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:49
如果全部學生最終要返大埔返學,大埔個邊又過唔過到消防條例呢?

不過唔緊要,終極殺著咪用新校長最like ...
出去租個 HALL 所有學生用視像上堂, 記住有唔明都無得問架.

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 18-7-6 09:05
「本報上周曾邀請德萃小學候任總校長朱子穎及德萃小學創辦人兼校董會主席徐飛訪問,前者稱仍未上任,不方便 ...
呢排好多人追緊睇乜丫~~~世界杯囉~~~

不過有人玩 "飄移的龍門" 咁囉

miriam 發表於 18-7-6 09:05
我地點講都無用, 終於有傳媒出手, 太好喇~~

難得眾家長覺得無問題! 真係好意外   

miriam 發表於 18-7-6 09:09
出去租個 HALL 所有學生用視像上堂, 記住有唔明都無得問架.
好似D補習天皇既招數
FB Live教學好,學校可以提供優惠套餐,為學生係家中安排專線接入,保証FB Live既質素,又多一瓣收入。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

大埔校舍仲有僭建

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:49

不過唔緊要,終極殺著咪用新校長最like ...

如果返大埔校舍坐得太親切,違反消防條例,可以諗復辦消失多年嘅天台小學,好似之前嗰位鐵粉家長嘅口吻,天台小學好吖,又慳電環保,又可以接觸大自然。

醒目開學勳章 王國長老

cattz288 發表於 18-7-6 09:13
難得眾家長覺得無問題! 真係好意外
一路搵左咁多資料出黎都覺得無問題咪無問題囉.

佢地個學生註冊證又上繳左, 原有學位又退埋, 真係到開學時都未搞掂既, 教育局總會搵到學位畀佢地子女讀既.

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-6 09:13
好似D補習天皇既招數
FB Live教學好,學校可以提供優惠套餐,為學生係家中安排專線接入,保証FB Live既質素 ...
用視像上 PE, VA 同 Music 都幾創新下架

miriam 發表於 18-7-6 09:08
我有提過培正幼同小學係同一個牌, 因為係私校, 培正中學另一個牌, 因為係津校.
...

培正幼小中學係津校或私校唔會有問題,因為佢地都係非牟利學校,用地唔會牽涉私人利益。

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 18-7-6 09:16
如果返大埔校舍坐得太親切,違反消防條例,可以諗復辦消失多年嘅天台小學,好似之前嗰位鐵粉家長嘅口吻, ...
坐得太親切時咪唔坐囉, 一人一塊 pad 上堂使鬼用檯同凳, 企下當做運動丫

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 18-7-6 09:23
培正幼小中學係津校或私校唔會有問題,因為佢地都係非牟利學校,用地唔會牽涉私人利益。
...
睇返培中係遲過幼小開辦, 可能因為咁分開左牌照.

Soundervolt 發表於 18-7-6 09:16
如果返大埔校舍坐得太親切,違反消防條例,可以諗復辦消失多年嘅天台小學,好似之前嗰位鐵粉家長嘅口吻, ...

其實可能係我地太膚淺,人地如果推行FB Live教學,絕對係為一眾不滿本地學制,又入唔到國際學校,又唔敢home schooling既有錢家長,提供另類服務。

回覆樓主:

德萃新校未批 先收百人萬元教局:不應該 德萃:若未能開辦轉大埔上課

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180706/s00001/1530814784538

miriam 發表於 18-7-6 09:25
睇返培中係遲過幼小開辦, 可能因為咁分開左牌照.
培中培小培幼,最初全部係私校,係當時政府既教育部門邀請培正變做津校。
培小好似曾短暫做過一兩年津校

lyflyk 發表於 18-7-6 09:32
德萃新校未批 先收百人萬元教局:不應該 德萃:若未能開辦轉大埔上課

https://m.mingpao.com/pns/dailynew ...

點解又會俾我地開口中.....
‹ 上一主題|下一主題