用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (旺角)德萃小學有 offer 報到區
樓主: lulu0307
go

(旺角)德萃小學有 offer 報到區   [複製鏈接]

Carlulu 發表於 18-7-1 07:38
好多人路過但離晒題

對呀!已經完全離題,這帖是想集合已選擇德萃的家長

lulu0307 發表於 18-7-2 15:20
對呀!已經完全離題,這帖是想集合已選擇德萃的家長

旺角分校小學有牌照未?仲未有一d都唔唔離題,因為要比考慮是否選擇的家長慎重考慮。

Felix223 發表於 18-7-2 15:59
旺角分校小學有牌照未?仲未有一d都唔唔離題,因為要比考慮是否選擇的家長慎重考慮。
...
人地認為無牌辦學唔係問題,又何必再多言?
大多數人都係要從錯誤中才會認真學習
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主

有d人叫人不要多言,可是自己卻做不到!

回覆樓主:

收到 offer 的家長,漢師德萃小學已出通告解釋註冊的問題

lulu0307 發表於 18-7-3 09:54
收到 offer 的家長,漢師德萃小學已出通告解釋註冊的問題

其實佢校名多了漢師,其他野是否跟足德萃?出得所有資料都要用漢師德萃?!

lulu0307 發表於 18-7-3 09:54

呢個安排真係新猶,漢師(前)小學及幼稚園係用非牟利註册,校舍用地係跟據非牟利學校用途而得到政府以超低廉撥地建校。德萃係牟利學校,使用漢師校舍已經違反呢個撥地條件,所以要求家長到大埔校註冊同交學費,而所有運作喺旺角校舍,旺角校變相冇金錢交易想走法律罅。但係呢個掩耳盜鈴嘅方法未必行得通。

Soundervolt 發表於 18-7-4 13:02
呢個安排真係新猶,漢師(前)小學及幼稚園係用非牟利註册,校舍用地係跟據非牟利學校用途而得到政府以超 ...

汉師原本的 non profit status 亦可能受影響,税局或許要看一下

Soundervolt 發表於 18-7-4 13:02

呢個安排真係新猶,漢師(前)小學及幼稚園係用非牟利註 ...

所以唔係牌照轉名咁簡單

除非牌照繼續由漢師持有, 只係"外判"俾德萃營運 (借殼?)

亦可能係咁, 唔可以係校名除走"漢師"兩個字

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-4 14:48
所以唔係牌照轉名咁簡單

除非牌照繼續由漢師持有, 只係"外判"俾德萃營運 (借殼?)

原來學校都可以搞同股不同權?”延伸課程收費學校”,寫咁多個字都即係想話教育局批准開收費嘅”分校”,補習社(學校牌照)開分校EDB都好易批,但冇話批淮佢地用一間非牟利校舍去營運牟利教育。呢間學校主持人之前利用公眾運動場搞收費運動班同比賽牟利,以為唔係當場收費就冇問題,後來搞到被檢控上法庭,之後仲收埋檔,依家又用呢招.....?莫非哥斯達尼加商管大學有教學生咁做?

而且德萃收得學費,漢師唔會無條件借出校舍俾其他人賺錢,咁租金點樣交收?如果收租做二房東或收學費(牟利)就會違反撥地條例,若果繞過正常渠道交收就直情會犯法。

Soundervolt 發表於 18-7-4 17:24
原來學校都可以搞同股不同權?”延伸課程收費學校”,寫咁多個字都即係想話教育局批准開收費嘅”分校”, ...
無收檔喎, 個"運動機構"仲係度
不過創辦人個名無update

Soundervolt 發表於 18-7-4 17:24
原來學校都可以搞同股不同權?”延伸課程收費學校”,寫咁多個字都即係想話教育局批准開收費嘅”分校”, ...
做生意既嘢, 我識條鐵咩.

人地有班生意佬是油黨幫手, 計過度過無咁易死..... 真係你死佢都無咁易死

hkpapa852 發表於 18-7-4 17:34
無收檔喎, 個"運動機構"仲係度
不過創辦人個名無update

我話收檔嘅意思係冇得再用呢尐踩界招數賺錢啫,當然公司唔需要冚旗,不過辦學同搞興趣班或活動有好大分別.....就算旺角校有乜冬瓜豆腐,仲可以齊齊搬返大埔,只係需要大家坐得親切尐啫。

Soundervolt 發表於 18-7-4 17:51
我話收檔嘅意思係冇得再用呢尐踩界招數賺錢啫,當然公司唔需要冚旗,不過辦學同搞興趣班或活動有好大分別. ...
坐得太親切,可能違反消防條例

回覆樓主:

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180706/s00001/1530814784538

cattz288 發表於 18-7-6 07:42
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180706/s00001/1530814784538

唔知可唔可以報海關?

正如樓上有人講(我都懷疑過),將津校變私校仲要同另一間學卷幼稚園共用校舍真係改名咁易?

‘記者另翻查德萃旺角分校的地契,發現有關政府租契列明承租人為「香港漢文師範同學會附設學校有限公司」(Hong Kong Vernacular Normal Schools Alumni Association School Limited),每年繳付586元地租,又註明該址須用以營運非牟利小學(見圖)。’

LinusYip 發表於 18-7-6 08:09
唔知可唔可以報海關?

似學店多過辦學囉~   

果然係用外判/借殼方式辦學。

幾有創意

回覆樓主:

朱校長未上任唔方便接受訪問,但可去招生 ,仲有non profit making 是要税局就該學校批核,每閒學校獨立註册,不是看辦學團体
‹ 上一主題|下一主題