用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (旺角)德萃小學有 offer 報到區
樓主: lulu0307
go

(旺角)德萃小學有 offer 報到區   [複製鏈接]

ozduckie 發表於 18-7-9 14:34
點解今日才開始翻新?已經七月中啦喎,一個月搞得掂?明知要用校舍,註冊費又一早收左,點解唔早開始裝修? ...

聽聞除咗冊費, 連書簿費好似都收埋
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 18-7-9 14:21

引入其他團體的專業知識和經驗冇問題,但收咗嘅學費最終 ...
如果咁都批呢, 凱莉山真係要呻笨啦!

做乜要嘥錢去商廈租地方辦學?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我相信局長講緊汉師辦學收學費,委任德萃提供advice收取顧問費(類似harrow俾consultancy fees另一公司),而家問題係汉師申請復辦小學時有否交待清楚合約安排

hkpapa852 發表於 18-7-9 14:36
聽聞除咗冊費, 連書簿費好似都收埋

係呀,不單註冊費,要逼人即時買埋書!同埋一定要註冊證。

Felix223 發表於 18-7-9 14:56
係呀,不單註冊費,要逼人即時買埋書!同埋一定要註冊證。

咁校服更加不能少耶

Felix223 發表於 18-7-6 13:52
所以...之前嗰批好大聲歌頌學校會有牌的家長去左邊?仲話我哋路人甲乙丙離題?
...

話你離題的在這裡

BABA124 發表於 18-7-7 05:04
樓主來自民生? 民生雖然今年小ㄧ減咗ㄧ班, 每班多咗人, 好似最多嗰班都係42 人。。。未聽過叫學号。雖然都 ...

我是用家我只是講我的經歷,我為何要 sell 德萃?

Soundervolt 發表於 18-7-6 14:11
佢地唔得閒采你!已經兵分兩路,一班搵緊校巴由九龍到大埔返學,準備誓死相隨。另一班戴咗泳鏡著上蛙鞋潛 ...

沒有潛水,只是沒有咁多時間每天上 BK

回覆樓主:

見到有咁多留言,真心覺得驚訝!
當中有好多是正面提出問題,真心為有 offer 家長們擔心,但有些留言是不懷好意的。

「算喇, 講幾多都無用, 都話迷左落去既要清醒, 到 3/9 真係開唔到學時就會醒晒, 係畀人鬧醒.」這些留言用意何在

lulu0307 發表於 18-8-20 04:31
見到有咁多留言,真心覺得驚訝!
當中有好多是正面提出問題,真心為有 offer 家長們擔心,但有些留言是不懷 ...

可否更新最近情況?旺角開到嗎?定全要去大埔?

poonseelai 發表於 18-8-20 09:43
到現時為止,乃未有牌。其實又幾有趣,辦學團體對佢地負責開辦既小學隻字不提,外判商反而好積極。

收到消息,旺角分校7月底開家長會,單方面向家長實牙實齒一定9月開學有牌,話學校應EDB建議改名為漢師德萃,而家出D通告個校名都改了,不過奇怪左昨天上EDB網站,上面仍然未有任何該校牌照資料?

Felix223 發表於 18-8-20 12:47
收到消息,旺角分校7月底開家長會,單方面向家長實牙實齒一定9月開學有牌,話學校應EDB建議改名為漢師德萃 ...

多謝你最新資料,從網頁裏,下個月在培正有簡介會,到時又可以睇下有乜野講!

SWANTSANG 發表於 18-8-20 13:35
多謝你最新資料,從網頁裏,下個月在培正有簡介會,到時又可以睇下有乜野講!
...
9月3日開學, 到時已經知, 唔駛等到9月9月簡介會

腫校長為人咁高調, 如果已經開成左, 點會仲唔打鑼打鼓出晒報紙呀!

感謝小學總校長朱子穎的帶領,兩間小學教學團隊士氣高昂,已經準備開學事宜,預備九月迎接兩校的德萃孩子!

同時亦感謝幼稚園總校長Cindy Chan及副校Miss Chan的努力,兩間幼稚園的開學準備工作也差不多完成。

第二間小學的延伸課程已獲教育局批出,亦收到收費證明書了。期待四校同學們9月開開心心上學去!
#繼續德以為本
#繼續學以精萃
#謝謝張校監曹校董及徐校董的支持

學校FB

ph_acc 發表於 18-8-20 18:50
感謝小學總校長朱子穎的帶領,兩間小學教學團隊士氣高昂,已經準備開學事宜,預備九月迎接兩校的德萃孩子! ...

對旺角分校的家長來說,都係一件好事,起碼我的朋友終於可以不用再擔心,之前愁了成個暑假。

Felix223 發表於 18-8-20 19:32
對旺角分校的家長來說,都係一件好事,起碼我的朋友終於可以不用再擔心,之前愁了成個暑假。
...
俾佢地玩死

偷龍轉鳯去做生意賺錢都可以講成以德為本,真係咩歪理都可以講成真理。

德萃有心做教育,想實踐突破社會傳統既教育理想,就懇請先改為非牟利團體,唔好再將教育變成生意同賺錢掛勾,名不正言不順咁偷用公家資源。

只要德萃同漢師變成德萃漢師,德萃教育已唔係一個教育議題,而係社會道德議題!

ph_acc 發表於 18-8-20 18:50
感謝小學總校長朱子穎的帶領,兩間小學教學團隊士氣高昂,已經準備開學事宜,預備九月迎接兩校的德萃孩子! ...

冇天理,點解吟容易過到。
‹ 上一主題|下一主題