用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (旺角)德萃小學有 offer 報到區
樓主: lulu0307
go

(旺角)德萃小學有 offer 報到區   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-7-6 10:21
WKF未有搵新小學部校長,英華小學都可以諗吓,呢兩間學校都幾like創新教育模式
...

我覺得呢2間吾會請佢,未夠班,形象不良,經驗未夠,所謂創新對於好差嘅可能有反應,對於呢2間學校,d學生同家長,吾係簡單㗎,應該冇用

505995214 發表於 18-7-6 10:39
其實佢話今界四年級嘅學生有直升嘅徳萃中學是不是真?身邊有朋友入左是度憧景裡樣也 ...

可能打算用同樣方式為中學處理校舍問題,而家俾人揭穿左……

德萃小學疑偷步收生收費 留位費每人6600元

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0705_00822_001.html

cloudcloudrobot 發表於 18-7-6 09:39
學校fans可否出來講兩句?
不聽ek言,吃虧在眼前

我小朋友將會入讀大埔德萃小學

我認為選擇德萃家長係認同學校課程,教育語言等等,又未咁誇張去到Fans

當然,現在旺角事件比較唔明朗,但起碼大埔學校都係正常運作,每日同學都係正常返學!

當然,若果出現問題,會有家長苦主,但大家作為家長,都唔希望有苦主事件出現。

學校私立背景,加上新成立,會令公眾有好多討論和疑問,在我黎講,我會認為朱校長和德萃係開創緊一條新o既教育之路,成功與否冇人知,都要時間証明。

醒目開學勳章 王國長老

505995214 發表於 18-7-6 10:39
其實佢話今界四年級嘅學生有直升嘅徳萃中學是不是真?身邊有朋友入左是度憧景裡樣也 ...
又係土地問題, 呢樣問返佢搵到地或空置校舍未.

再唔係又玩延伸課程咁做囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

cloudcloudrobot 發表於 18-7-6 10:48
德萃小學疑偷步收生收費 留位費每人6600元

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180705/bkn-2018070522255 ...

其實什麼叫課程延伸?

Terencema7 發表於 18-7-6 10:51

正所謂瓜田李下, 做事規行舉步,就唔會惹人質疑

又唔見PLK天后間新校有咁多人質疑? (其實我都有質疑過佢唔應該話自己係國際學校, 因為佢未有國際學校牌照)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 18-7-6 10:59
其實什麼叫課程延伸?
課程延伸: 揀嚟揀去都只見高中教育先有呢個term, 如AP既課程延伸

不過有一項叫"延伸教育計劃", 不過我諗應該唔係呢間學校既target:

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/special/resources/eye/index.html

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-6 11:20
課程延伸: 揀嚟揀去都只見高中教育先有呢個term, 如AP既課程延伸

港同係有‘延伸學習活動’(ELA):
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/teachorstudy/target/extra_act.html

Terencema7 發表於 18-7-6 10:51

多謝你既分享,我都有留意你之前寫既帖勁支持學校,讓學校有正面形象!你真係一個忠實fans! 仲以為你已經有小朋友讀緊。Anyway, 謝謝你的分享。

現在大埔正常運作,希望之後都可以繼續正常運作啦!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-6 11:20
你玩野咩
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-6 11:38
你玩野咩

我一向無創意,只會依書直說

插班小四

回覆 Soundervolt 的帖子

作為校長,咁講野好唔負責任喎!我相信好大部份人都係buy 佢先報間新學校

回覆樓主:

大埔校舍兩處疑僭建課室被指不足容更多學生

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180706/s00001/1530814787736

1。(又稱若旺角分校最終無法在9月開學,校方會安排已交註冊費的學生於大埔校舍上課,「課室是足夠的,我們現在還有7、8間課室未用」。) 在哪裡?皇帝的課室?

2。(徐飛沒直接回應該兩處是否屬僭建,但稱有關廁所只供教職員使用) 我仔仔同我講同學仔都一直用緊,上星期仲用緊不過一早已經壞燈,唔係佢所講既“只供教職員使用“。

我只希望學校可以新的學年前處理好所有的一切讓學生快樂地學習!希望朱校長可以讓我們安心送孩子上學!

lyflyk 發表於 18-7-6 12:06

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/2018070 ...

真係越睇越嬲,這位徐生好離譜,同用非牟利機構申請用政府泳池,但學費入另一私人機構手法一樣

回覆樓主

作為教育機構大話連篇,仲稱自己德以為本

lyflyk 發表於 18-7-6 12:06

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/2018070 ...

其實唔需要怕大埔校舍冇位喎
出左新聞佢地咁回應都知旺角凍過水
旺角果啲自然即刻搵學校
大埔部分學生可能都會走

仲有,又話攪九龍分校,又話攪中學,分校冇左,中學呢?

回覆樓主

我不久之前先知有朋友中咗伏,走去註冊咗旺角分校,前路茫茫...
呢間學校...

poonseelai 發表於 18-7-6 12:22
真係越睇越嬲,這位徐生好離譜,同用非牟利機構申請用政府泳池,但學費入另一私人機構手法一樣
...
呢位創校人有前科,係慣犯一名。仲有家長之前仲話應該俾佢改過自新,點知係原來死性不改

https://news.mingpao.com/pns/%E5%85%92%E7%AB%A5%E9%81%8B%E5%8B%95%E6%9C%83%E7%A7%9F%E5%A0%B4%E8%B3%BA%E9%8C%A2%20%20%E5%BA%B7%E6%96%87%E7%BD%B2%E8%92%99%E9%BC%93%E8%A3%8F-%E6%94%B6%E8%B2%BB%E7%84%A1%E6%8C%89%E8%A6%8F%E5%AE%9A%E7%94%B3%E5%A0%B1%E6%94%A4%E5%88%86/web_tc/article/20140318/s00002/1395080232148
‹ 上一主題|下一主題