用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 見到心儀中學有後補學位申請表, 但................ ...
go

見到心儀中學有後補學位申請表, 但................ [複製鏈接]

醒目開學勳章

見申請表有得DOWNLOAD, 但申請需知學校表明不接受任何推薦信件, 咁如果校長/牧師給推薦信, 真的沒有作用嗎?另外, 校長/牧師會否預早比叩門信都係一個問題, 如果不是派位當天遞交, 會否遲人一步呢?
   0    0    0    0
;-)

常歡笑 發表於 18-6-14 17:54
見申請表有得DOWNLOAD, 但申請需知學校表明不接受任何推薦信件, 咁如果校長/牧師給推薦信, 真的沒有作用嗎? ...
去到叩門位,成績最重要

醒目開學勳章 王國長老

去到叩門成績行先, 望見張成績表唔得時, 真係申請表都唔收你丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

人地話明唔收,你米浪費,要俾都俾肯收的中學啦

成績及操行最緊要

王家爸爸    發表於 18-6-15 01:52

常歡笑 發表於 18-6-14 17:54
見申請表有得DOWNLOAD, 但申請需知學校表明不接受任何推薦信件, 咁如果校長/牧師給推薦信, 真的沒有作用嗎? ...
點解覺得校長/牧師既叩門信有用?講真,如果係熟既,又肯定你足夠勁既,直接打電話已經得。

Jasmine-4711 發表於 18-6-14 20:19
人地話明唔收,你米浪費,要俾都俾肯收的中學啦

成績及操行最緊要
好多學校都係,只要成績及操行合學校既筆試標準,就有得筆試。

回覆 王家爸爸 的帖子

我都覺得, 一個校長同校長既電話打招呼, 遠比甚麼推薦信更有用, 信我啦....

妹妹頭 發表於 18-6-15 08:35
回覆 王家爸爸 的帖子

我都覺得, 一個校長同校長既電話打招呼, 遠比甚麼推薦信更有用, 信我啦....
原則上你講得啱,通常校長會先要你保證一定會讀先願意打電話俾中學校長,然後補返推薦信以符合程序上既要求。

妹妹頭    發表於 18-6-15 10:33

校長/牧師信, 10個有9個有, 有D學校, 整批信出. 部份組別學生係人人有份
你識搵牧師, 人地吾識咩. 呢個時候, 八寶盡出. 成績最實際
‹ 上一主題|下一主題