用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃 vs 陸慶濤
樓主: Phinephine77
go

德萃 vs 陸慶濤   [複製鏈接]

Phinephine77 發表於 18-6-14 12:25
我個仔自己唔多緊張,成績亦因此唔亮麗,我捽佢的話那次成績就會好d,所以搞到我自己辛苦。其他用家話只是 ...
我同你都一樣,都是要迫才會成績好點,谷唔谷真係見仁見智,忙就一定,成績差小小是會擔心的,所以我明白你感受,真係會有點吃不消。我都有想過轉校,但我小朋友喜歡陸小,佢好鐘意科學,陸小有實驗做,他喜歡上學,不肯轉。 唔好話仔唔爭氣,佢都辛苦的,多點鼓勵。考完試了,現在可以輕鬆點,暫時不用谷自己了。哈哈!

Phinephine77 發表於 18-6-14 08:21
中文底子差係事實,留返在陸小谷佢無疑係一個選擇,而這點沒錯就是扣連日後是否打算考DSE以及中學以至大學 ...
德萃係有呈分試俾你走。
我意見係,你真係好相信德萃同天虹嗰套你先轉,因為好多嘢暫未完善,有比較可能會動搖。我哋轉校入嚟嗰批,我認識嘅,都係喺舊校有啲嘢已不能再接受,好清楚唔想要啲乜,唔會反悔。陸小已經唔算傳統,聽落課程內容都唔錯。但如果你覺得童年輕鬆同開心係最重要,想搵返學習嘅自覺性同信心,呢度係有成功例子。

waiwaileung1    發表於 18-6-14 13:39

JforJessie 發表於 18-6-14 13:17
德萃係有呈分試俾你走。
我意見係,你真係好相信德萃同天虹嗰套你先轉,因為好多嘢暫未完善,有比較可能會 ...

很多謝你的資料。

小朋友因為讀英文幼稚園,中文底子弱,因此亦唔鐘意中文科,當然德萃都要讀中文,但至少數學用返英文,而且整體英文語景對我小朋友來說會好一點,此亦為其中一個重要考慮。唔知我既諗法啱唔啱。

回覆樓主

另外,陸小科學堂是我仔最鍾意的地方,我見德萃亦將科學獨立成科,亦有機會做實驗,呢樣似乎同陸小差不多,當然我聽講陸小/羅氏再上高年級既校本科學好堅,又dna又細胞,我見德萃用一本英國版的科學書,唔知程度如何?

Phinephine77 發表於 18-6-14 13:49
另外,陸小科學堂是我仔最鍾意的地方,我見德萃亦將科學獨立成科,亦有機會做實驗,呢樣似乎同陸小差不多, ...

至於DSE ,如果揀德萃就預左好大成數唔考(如到時升返德萃自己中學),當考IB的話,我憧景德萃既教學手法/理念會提高小朋友學習自主性,佢其實係好鈡意問野,求知慾很強,衰在語文唔肯下苦工,我希望學校的教學模式,可引導到佢提高學習動機。陸小比較傳統,我掌握唔到上堂實況,從功課、測考當中所得的感受是重操練,求分數,仔唔肯自己操/溫書,要督促,親子關係多少因此而緊張,我已學習放開一點,但好難完全放手,老師有試過在他成績不好時提過我,是有些壓力的。

Joe2012 發表於 18-6-14 11:39
回覆 Phinephine77 的帖子

情況同樓主相同,不過低一年。小朋友有LHT小一offer,得萃小一亦有Offer,煩惱 ...

之前有家長說過,我補充一下自己的感受。

平時需要很多時間照顧佢學術嗎? 家長是需要給予時間照顧小朋友的學術,當然叻和自覺性高的小朋友另計,認同在職家長會覺得忙。
老師有壓力給小朋友及家長嗎?我都覺得唔會好似其他學校80分都俾老師照肺,因為愈高年班愈難拿到80分以上,唔同某些其他小學家長所說80至90分是正常的。但如果拿60多分老師是會叫家長跟緊一下。
平時上堂多唔多小組討論及做presentation等?大致和之前家長所說一樣,我覺得足夠有餘。
校方有沒有什麼支援給家長及小朋友呢?如果小朋友考試不合格是有補底的,我真心欣賞陸小一個都不能小的理念,成績差是不會趕你出校的,會幫你補底,當然家長都要跟下。不過,中英數是但一科不合格是會留班的。留得多, 可能有小朋友家長都會選擇離開。

Phinephine77 發表於 18-6-14 13:50
至於DSE ,如果揀德萃就預左好大成數唔考(如到時升返德萃自己中學),當考IB的話,我憧景德萃既教學手法/ ...

我覺得初小,尤其一二年級,係需要家長幫佢溫書,因為佢地未懂得點樣自己溫書,我係有幫小朋友溫書的,不過我無諗過幫/陪佢溫書係谷

Phinephine77 發表於 18-6-14 13:50
至於DSE ,如果揀德萃就預左好大成數唔考(如到時升返德萃自己中學),當考IB的話,我憧景德萃既教學手法/ ...
雖然我比唔到德萃的意見妳,但妳所寫的感受: 從功課、測考當中所得的感受是重操練,求分數,仔唔肯自己操/溫書,要督促,親子關係多少因此而緊張,我已學習放開一點,但好難完全放手,老師有試過在他成績不好時提過我,是有些壓力的。和我感覺一樣。聽妳初步咁講,德萃好似都幾合適你,希望有讀德萃家長比多D意見樓主。

回覆樓主:

唔好意思!我都係德X(私小,並不是名校)vs德萃,成功插班小三!如果轉校,真係會好大轉變!(尤其是金錢上)妹妹出年考小,所以想認真考慮~

aloha_hollie 發表於 18-6-14 14:23
唔好意思!我都係德X(私小,並不是名校)vs德萃,成功插班小三!如果轉校,真係會好大轉變!(尤其是金錢上)妹妹出 ...

為何會想插班的呢?

回覆樓主:

我覺得最大問題係現時呀囡越讀越實,諗嘢唔識轉彎,永遠只跟死學校嗰套!我只想佢諗嘢靈活d,會唔會同學校教學模式有關?

zebrabb 發表於 18-6-14 14:28
為何會想插班的呢?

覺得現時學校比較填鴨保守,只有功課加不斷温習,又係無得停~可能我囡追唔到學校進度,舊嘅未完全吸收就教新嘢,追得好吃力!

aloha_hollie 發表於 18-6-14 14:33

覺得現時學校比較填鴨保守,只有功課加不斷温習,又係無 ...

那麼有沒有試過找津校插班?因為你的學校德x也有教深,可能到其他學校發展會較流暢?

Phinephine77 發表於 18-6-14 13:49
另外,陸小科學堂是我仔最鍾意的地方,我見德萃亦將科學獨立成科,亦有機會做實驗,呢樣似乎同陸小差不多, ...
德萃而家用嘅科學書,一年級都係啲基本嘢,都有實驗。高年級課本未睇過,其實我仔個個星期睇discovery science, 平時睇嘅課外科學書都深過課本。從副校長背景睇,來年應該會有資優教育方面嘅發展,希望科學科會更精彩。
我轉過嚟最大原因都係英文。德萃教中文嘅方法不重視默深字,而係透過不斷寫作同配詞建立自己嘅詞庫,冇乜壓力下都有成果。教識小朋友自己上網查字去做功課,可培養自學能力。而常識科都用中文,可避免英文小學學生普遍中文較弱嘅情況。

JforJessie 發表於 18-6-14 17:32
德萃而家用嘅科學書,一年級都係啲基本嘢,都有實驗。高年級課本未睇過,其實我仔個個星期睇discovery scie ...

Sorry 想問多樣,學生品行如何?因有朋友指一般黎講新校老師對小朋友之間的欺凌問題未必有經驗駕馭,我個仔好鵪鶉,我聽到呢個講法有少少擔心。

waiwaileung1 發表於 18-6-14 12:45
我同你都一樣,都是要迫才會成績好點,谷唔谷真係見仁見智,忙就一定,成績差小小是會擔心的,所以我明白你 ...

你就好,起碼阿仔有比明確指示你。我仔又唔係話唔鐘意陸小,但我問過阿仔如果要佢轉校佢有無野唔捨得,佢又話無。我真係怕幫佢揀錯。

Phinephine77 發表於 18-6-14 18:23
你就好,起碼阿仔有比明確指示你。我仔又唔係話唔鐘意陸小,但我問過阿仔如果要佢轉校佢有無野唔捨得,佢 ...

其實有冇嘗試用其他方法去解決你個仔現時的情況?係咪需要行到轉校呢一步呢?

請問對於德萃兩年後開中學有沒有多一點資料?校方是否確定會成功開辨?

JforJessie 發表於 18-6-14 17:32
德萃而家用嘅科學書,一年級都係啲基本嘢,都有實驗。高年級課本未睇過,其實我仔個個星期睇discovery scie ...

副校長有什麼背景?

Phinephine77 發表於 18-6-14 18:23
你就好,起碼阿仔有比明確指示你。我仔又唔係話唔鐘意陸小,但我問過阿仔如果要佢轉校佢有無野唔捨得,佢 ...
呢樣又係真! 小朋友冇明確表示,做家長真係怕選擇錯誤的,始終讀書的是他。不過,我想他說無野唔捨得又未至於抗拒。
‹ 上一主題|下一主題