用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科問題 中三升中四轉校
樓主: dand123pan
go

選科問題 中三升中四轉校 [複製鏈接]

alexpoon2012 發表於 18-6-14 04:35
try m1....
理論物理學可能代數要夠勁先得。

LingChiBaBa 發表於 18-6-14 21:50
我姪仔細個開始上公X數,見佢中二時已學到微積分,如果鍾意數學,其實唔係想像中咁難。
...
數學呢家野好講資質,明顯你姪仔能力讀得到,讀得好既人先會鍾意。

dand123pan 發表於 18-6-14 20:38
回覆 RoseRose1980 的帖子

以舊年爲例 畢業生有3成人進修  15%投身教育 其餘係政府部門同機構工作 例如天 ...
學嘅嘢一樣.....

我知道東九龍有一間school有phy chem m2... band 1, 但係你話你係基督徒,  就好大機會收

您說的正是一般情况。

但每個有教育良心的校長都會盡量安排比有決心的年青人。

以心比心,若令郎誠懇作出承諾,有家長作擔保,為什麼直資校長不給他机会呢?事實上,直資愈高form愈多人出國了。

alexpoon2012 發表於 18-6-15 22:18
我知道東九龍有一間school有phy chem m2... band 1, 但係你話你係基督徒,  就好大機會收 ...
唔好意思,恕我直言。樓主都好坦白講咗佢小孩讀邊間中學,我無睇低間中學,但現實要承認間中學係中中,中一至三科學及數學係用中文書教及考試。如你所說東九龍 band1(如果係直資嗰間),呢間是英中,如樓主中中S4才轉去1間英中讀高中,係咪基督徒都無情講。

mrsanthony 發表於 18-6-16 08:19
您說的正是一般情况。

但每個有教育良心的校長都會盡量安排比有決心的年青人。
嗯!我腦中浮現band 1有中文高中課程直資有觀塘福建中學及九龍塘香島中學,其餘直資好多係英中嚟,樓主小孩中中去考有難度。P.S.天水圍band 2直資青年會中學我記得高中課程有中文的

小時了了 發表於 18-6-14 10:26
如果仔仔高中真係無 M2 讀, 叫仔仔可以考慮以中大 收生途徑 1 大類收生: Bsc SCIENCE (JS4601) 考入中大先, ...
JS 4601 好似都要有 M1/M2 ...  我仔同學drop左 M2 選 JS 4601 Band A 冇得interview

小時了了    發表於 18-6-16 11:48

回覆樓主:

條條大路通羅馬,小朋友有理想very good,另可考慮大陸大學有相關科可用大陸香港學生計劃,投考  分數估要求不太高

小時了了 發表於 18-6-16 10:58
唔好意思,恕我直言。樓主都好坦白講咗佢小孩讀邊間中學,我無睇低間中學,但現實要承認間中學係中中,中一 ...
要畀到誠意

alexpoon2012 發表於 18-6-15 22:18
我知道東九龍有一間school有phy chem m2... band 1, 但係你話你係基督徒,  就好大機會收 ...
請問係邊間?
‹ 上一主題|下一主題