用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur? ...
樓主: K-hahaha
go

邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-6-21 18:05

講真既,我都唔知,做project, presentation 應該唔算係瓜~ ...

其實係要overall咁睇,將討論、自學、探索等元素滲入教學中。我會覺得越唔依書直說、越雙向、教學法越多元化,就越算係活動教學
就好似我地細個,每逢有實習老師黎就好開心,因為佢會預備好多吸引嘅材料、有遊戲有活動,咁你可以理解下長期咁教vs以前單向式齋聽有咩分別啦。當然要做到長效、顧及埋升中,成個課程發現需要顧及嘅會全面好多

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 18:26
其實係要overall咁睇,將討論、自學、探索等元素滲入教學中。我會覺得越唔依書直說、越雙向、教學法越多元 ...
我無咁深究lu...總之...有乜讀乜...有得揀就揀吓...無得揀就照讀
我小朋友讀過吓D課程...無功課...無課程...果日上乜堂可以改...用計算機教加減數...係網上做數...都係咁讀
宜家升左中又係間好谷既中學...又係咁讀...仲似乎谷番好左D中文添
我只關心佢D學習態度...其他既自己搞掂...唔掂先再諗 ~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-6-21 18:45
我無咁深究lu...總之...有乜讀乜...有得揀就揀吓...無得揀就照讀
我小朋友讀過吓D課程...無功課...無課程.. ...

係,學習態度影響好大,上到中學就知味道。反叛期,唔到你管,實係要靠佢自己識唸

mcl203 發表於 18-6-21 14:51
觀察所感覺,完全唔覺得DGS係一間唔谷既中學~~~

我觀察又唔覺谷...(emoji)谷都係家長吧?或者年代唔同左

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 14:21
港同係一間講到做到嘅學校,唔掛羊頭賣狗肉,亦唔吹大自己。so far我”sell”左咁多年,仲未俾人鬧我呃佢入 ...

呢一點真係好重要,好怕有啲學校講一套做一套

Yanamami 發表於 18-6-21 16:14
Presentation/project/drama唔觉多……乜都唔多……功課更少……

I like your comment!

tracer 發表於 18-6-21 19:28
我觀察又唔覺谷...(emoji)谷都係家長吧?或者年代唔同左

中學階段家長仲可以完全話事?想谷就谷~~~

S1 開始無耐,一日內可以話俾你知幾個測驗同日進行,測驗前又多功課,放學後要做功課至11時,然後開始溫明日幾科測驗。測驗可以有半班肥佬,學生久唔久半夜一兩點瞓,雖然唔係經常如此,算唔算輕鬆?~~~

mcl203 發表於 18-6-22 09:24

S1 開始無耐,一日內可以話俾你知幾個測驗同日進行,測驗前 ...

你係指DGS 的情況?

mcl203 發表於 18-6-22 09:24

S1 開始無耐,一日內可以話俾你知幾個測驗同日進行,測驗前 ...

年代唔同左,變了

tracer 發表於 18-6-22 12:17
年代唔同左,變了

#28樓,網友已提,相信風格已非近年既事~~~

mcl203 發表於 18-6-22 12:37
#28樓,網友已提,相信風格已非近年既事~~~

你囡囡係DGS初中學生?
以你所見,佢身邊多同學出外補習嗎?
你囡囡是由dgjs直升還是由外校考入?佢覺得壓力大嗎?

juri 發表於 18-6-22 12:50
你囡囡係DGS初中學生?
以你所見,佢身邊多同學出外補習嗎?
你囡囡是由dgjs直升還是由外校考入?佢覺得壓 ...

觀察既已係#66樓分享左~~~

mcl203 發表於 18-6-22 13:32
觀察既已係#66樓分享左~~~

明白哂,謝謝
‹ 上一主題|下一主題