用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur? ...
樓主: K-hahaha
go

邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur?   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

CCSC 係男女校,要比較要攞埋第二間全女英中比先夠公正。再公正 d 就要搵一樣係直屬,分別只係英小中小,咁樣先夠說服力架嘛!

1998Ruby1998 發表於 18-6-17 21:49
回覆 mcl203 的帖子

CCSC 係男女校,要比較要攞埋第二間全女英中比先夠公正。再公正 d 就要搵一樣係直屬, ...

咁要靠你了,你咁多學生,咁多料~~~

睇清楚樓上由乜演變先啦~~~

mcl203 發表於 18-6-17 21:54
咁要靠你了,你咁多學生,咁多料~~~

睇清楚樓上由乜演變先啦~~~

唔使認真.....經過咁多年DSE,依家就算係英文傳統名校(無論小學或中學)都已經冇再分英強中弱呢枝歌仔唱。

hkpapa852 發表於 18-6-15 21:41
我一向建議,要為小朋友升學定長遠計劃,唔係見步行步。

點先叫長遠?可以諗吓以下問題:

我們打算讓囡囡讀完小學就去北美升中,所以希望囡囡去海外之前打好個英文底(而且係oral 底), 讓佢在英語上可以無縫接軌,因為我們想佢能夠完全融入當地社會,而唔係要讀ESL(English as a Second Language)然後在當地成日群住班中國人圈子玩。如果她融入到主流圈子,我們不介意她在當地定居。

至於中文,當然最理想係中文都好,但在香港工作,其實未必要用到古文文言文,所以佢中文程度能足夠應付working purpose 就可以了。

K-hahaha 發表於 18-6-17 22:16
我們打算讓囡囡讀完小學就去北美升中,所以希望囡囡去海外之前打好個英文底(而且係oral 底), 讓佢在英語上 ...

有冇考慮下新加坡國際學校,佢地除咗英文語境十分好,中文科課程不俗而且用繁體字,整體學術程度亦唔錯。如果將來會出國升學又想中文OK,呢間學校係一個好選擇。

Soundervolt 發表於 18-6-17 22:14

唔使認真.....經過咁多年DSE,依家就算係英文傳統名校 ...
我一向都認同班英小生中文係弱D嫁...反正曾經望過下D數據...咪又吹多兩句水吧...唔太認真~~~

我們打算讓囡囡讀完小學就去北美升中,所以希望囡囡去海外之前打好個英文底(而且係oral 底), 讓佢在英語上 ...
禁真係要讀国際学校……係HK就算DSE英文5**都只係2nd Lang.....

回覆 Soundervolt 的帖子

我朋友讀 SISHK,佢算係我認識嘅 IS 學生裡面中文最好,唯獨就係只能用「現代語」溝通,謀朝篡位、酒池肉林呢 d 佢係聽唔明(所以我同其他朋友傾古裝劇,佢係完全搭唔上嘴),四字成語就除非好直白同常用,否則都係半知半解。

1998Ruby1998 發表於 18-6-17 22:54
回覆 Soundervolt 的帖子

我朋友讀 SISHK,佢算係我認識嘅 IS 學生裡面中文最好,唯獨就係只能用「現代語 ...

國際學校中文科始終同本地學校有距離,但跟據樓主要求,SISHK已經達到佢對中文科程度嘅期望。

小朋友仲細,先花點時間先同先生各自了解下香港學校制度再討論比較好。列出各自最關心的要素,再討論讀邊類學校,然後先到具體心儀邊幾間學校。
如出國讀書的話,我覺得唔使擔心語言呀,如果融入圈子的話Grade 7出去其實好細個好快適應的,日日講的話很快很流利了。小朋友融入得好快。而且北美學校進度無香港咁快,學業上都唔會難跟上。最難反而係習慣離開爸媽同適應新環境。
想多同當地人交友的話最好去少留學生的城市讀中學,大學再考返出大城市。

Soundervolt 發表於 18-6-17 22:25
有冇考慮下新加坡國際學校,佢地除咗英文語境十分好,中文科課程不俗而且用繁體字,整體學術程度亦唔錯。 ...

新加坡國際用簡體字

貝珠 發表於 18-6-17 23:47
新加坡國際用簡體字

多謝指正,記錯咗耀中先至係用繁體字。

如果你係加拿大嘅,可以考慮CAIS ,行Alberta 制,較易適應。不過你係中學(G7?)返去,都唔太肯定high school會否要阿女讀ESL先。可能要問下學校嘅要求。

回覆樓主:

謝謝各位的建議,不過唔識「酒池肉林、謀朝篡位」又好似唔夠同香港本地人搭咀喎!哈哈真係冇兩全其美。咁我同老公真係要好好了解一下現時香港的教育環及各學校的優劣及選校制度了謝謝!

如果妳想小朋友既英文唔係Second Language,妳要從家教做起。
First, you should switch all the communication channels in English mode, speak in English, books/videos should also in English as well.

However, the trade-off is Chinese will below average, or even resist tol earn Chinese.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Not necessary...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3647908&extra=page%3D1

學language 黃金時間係六歲前,要可應付兩文三語,身邊語言環境好重要,只要打好底,第時去到外國有番合適語境好快pick up 得好好

知道有小朋友從小有閱讀集慣,幼稚園去了一年外國,回來中文小學,家中冇人講英文,但有native oral 補下一個鐘,英文一直keep 住native 程度。

hkpapa852 發表於 18-6-20 07:45
如果妳想小朋友既英文唔係Second Language,妳要從家教做起。
First, you should switch all the communica ...

Thanks for your suggestions. I’ve already been using English to communicate with my girl since 4 months old. My husband speaks Cantonese with her. Not sure if the 50/50 split would keep her from avoiding Chinese?
‹ 上一主題|下一主題