用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur? ...
樓主: K-hahaha
go

邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur?   [複製鏈接]

Doray 發表於 18-6-20 09:49
知道有小朋友從小有閱讀集慣,幼稚園去了一年外國,回來中文小學,家中冇人講英文,但有native oral 補下一 ...

我相信個native personal tutor did help a lot in keeping the child’s native English speaking level

964000 發表於 18-6-14 09:57
港同是活動教學,但不是英小,又不是「傳統名校」
其他之前提及的名女校/津校全部不是活動教學的,叫得「傳 ...

我只知Dgs 中學一直都多presentation 、project、drama, 少做練習㗎,呢啲又係咪樓主所講的活動教學?

tracer 發表於 18-6-21 01:16
我只知Dgs 中學一直都多presentation 、project、drama, 少做練習㗎,呢啲又係咪樓主所講的活動教學?
...

還不算,至多叫做冇咁傳統 vs傳統,而且講緊小學。

回覆樓主:

咁我相信dgjs and dgs 會好相似嘅。

另外,新派直私有幾活動?我又唔清楚,我去過港同開放日,感覺其實都係做project, stem ,好多eca咁,呢啲某啲神校其實一向都有做...其實分別有幾大?(或者港同呢啲仲有冇其他形式的活動教學?定只係比例上有啲分別而已?)

而且,都聽聞新派直私上到高小,都一樣有較為傳統的課業。少部分直私仲比人指「假活動教學」,sell就sell 活動,但其實超多功課測考(好似陸慶濤)

所以揀學校真係好頭暈,要睇真啲用家comments 。

(利申,絕對唔係想批評直私,我本身就好心儀港同,不過覺得傳統名校也有「教得活」的可能嘅)

Soundervolt    發表於 18-6-21 16:58

K-hahaha 發表於 18-6-20 21:52
Thanks for your suggestions. I’ve already been using English to communicate with my girl since 4 m ...

Just want to remind you one thing, if you want to train up your daughter's English skill as fluent as native English speaker, most likely her Chinese skill will become much poor than what you expected.

It is because English is much easier to learn and the English word is much easier to recognized, focus on English always made the kid less willing to learn Chinese.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

tracer 發表於 18-6-21 08:35

另外,新派直私有幾活動?我又唔清楚,我去過港同開放日,感覺其實都係 ...

活動,做project,係今日教育大方向(間間都sell自己有呢d元素),但成效就好大分別。我聽過唔少家長抱怨,話學校淨係掟個project題目俾學生,就叫學生自己攪掂,家長又緊張成績於是變成家長做

港同呢方面就較有系統,由小一由填充開始,慢慢放,除課本外老師亦放好多資源在內聯網,教細路點去搵/篩選/消化呢d(同其他自己搵嘅)資料,然後組織整合成為自己嘅功課(project),到高年班guideline越黎越少,整個課程就係學習

我唔知其他學校(神唔神都好)係點去教呢d,我只知港同。所以港同可以做到一路唔谷但都有好成績,因為佢promote嘅係自主學習,唔駛靠人谷的

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

港同係一間講到做到嘅學校,唔掛羊頭賣狗肉,亦唔吹大自己。so far我”sell”左咁多年,仲未俾人鬧我呃佢入局,我相信家長們都滿意學校「展銷」符合實際情況的

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 14:21
港同係一間講到做到嘅學校,唔掛羊頭賣狗肉,亦唔吹大自己。so far我”sell”左咁多年,仲未俾人鬧我呃佢入 ...

聽聞書院陳校長來左之後好谷(當然指書院),
係咪呀

tracer 發表於 18-6-21 08:35

另外,新派直私有幾活動?我又唔清楚,我去過港同開放日,感覺其實都係 ...

觀察所感覺,完全唔覺得DGS係一間唔谷既中學~~~

hkpapa852 發表於 18-6-21 10:55
Just want to remind you one thing, if you want to train up your daughter's English skill as fluent  ...

其實是否Second Language,係由本地人點評你~~~

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 18-6-21 14:31
聽聞書院陳校長來左之後好谷(當然指書院),
係咪呀

係傳統左。直接講學校文化都好大分別

tracer 發表於 18-6-21 01:16
...
Presentation/project/drama唔觉多……乜都唔多……功課更少……

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 15:15
係傳統左。直接講學校文化都好大分別

咁小朋友咪要花多啲時間去適應傳統學習模式?

醒目開學勳章 王國長老

swarovski2011 發表於 18-6-21 16:20
咁小朋友咪要花多啲時間去適應傳統學習模式?

中學學習本來就唔同小學
中小轉英中、無人貼身照顧、自由度大左,唔同晒小學生活了

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 16:25
中學學習本來就唔同小學
...

都係嘅....

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 16:25
中學學習本來就唔同小學
...

我女係港小
我都覺得讀港小冇想像中咁輕鬆(除非父母好hea)
功課量只比普通學校少啲啲
最大分別係默書較小同冇考試(小一至二)
以及抄寫類功課少啲

不過學習較活潑
老師又冇咁嚴(卦)
所以都讀得開心

中學學習本來就唔同小學
...

正常

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 14:18
活動,做project,係今日教育大方向(間間都sell自己有呢d元素),但成效就好大分別。我聽過唔少家長抱怨 ...

其實只係津小甚少強調甚麼活動式而已,相同路向已存在於部分津小。我小朋友P1已經要求佢地做簡單project,P2教佢地用powerpoint,做project慢慢全面化,去到P5已經係好普通既要求,唔會局限於課本,P2已經係上網取料,只係普遍認為傳統小學一定係傳統教學~~~

mcl203 發表於 18-6-21 17:33
其實只係津小甚少強調甚麼活動式而已,相同路向已存在於部分津小。我小朋友P1已經要求佢地做簡單project, ...
其實甚麼是活動教學? 真心請教

Penipony 發表於 18-6-21 17:47
其實甚麼是活動教學? 真心請教

講真既,我都唔知,做project, presentation 應該唔算係瓜~~~

‹ 上一主題|下一主題