用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 自行同搞珠派位公平嗎?
go

自行同搞珠派位公平嗎? [複製鏈接]

自行同搞珠派位公平嗎?

如題:請發言

Re: 自行同搞珠派位公平嗎?

Everything is not fair in this world.  I know one famous English School took all the members of the Volley Ball team from a primary school at 自行 without considering their exam results  and band because the Volley Ball team won the championship in the public school competition.

Another student's father is the friend of the school principal so he gets in without any problem.

搞珠派位 depends on numbers more than exam results. So still unfair.

取消升中試為了減輕學生壓力,
而家咪將所有壓力畀哂家長囉!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

自行某d學校收最叻既學生,中上游no way
搞珠靠運氣,咁中上游學生點算門牙

自行收生 - 機會只有一次, 是學校選擇, 可能面試機會到無, 要小心選擇, 靠實力。
搞珠派位 - 雖然講公平, 但聽新聞講會按每間小學師兄姊派到那間的比率來分配學位, 但如果公平搞珠派位, 點解每年在某中學會有一定入學率呢????     
政府話取消升中試, 減少學生考試壓力; 其實現時的敎育政策是採取精英制, band 1 中學在自行或搞珠到絕對不會收 band 3 學生, 甚至連 band 2 學生都難入讀; 學校不採取精英制, 但政府已代為篩選。其實公平與否, 每個家長的評價到不同, 但是否對小朋友缺少了機會呢???        

你說得對的,今天全港姓中一編班試就是精英制,頭40個班一定係最top既老師教,尾40個果班有趨谷輔導,所謂拔尖補底,中庭學生閣下自理了.
mable1124 寫道:
自行收生 - 機會只有一次, 是學校選擇, 可能面試機會到無, 要小心選擇, 靠實力。
搞珠派位 - 雖然講公平, 但聽新聞講會按每間小學師兄姊派到那間的比率來分配學位, 但如果公平搞珠派位, 點解每年在某中學會有一定入學率呢????     
政府話取消升中試, 減少學生考試壓力; 其實現時的敎育政策是採取精英制, band 1 中學在自行或搞珠到絕對不會收 band 3 學生, 甚至連 band 2 學生都難入讀; 學校不採取精英制, 但政府已代為篩選。其實公平與否, 每個家長的評價到不同, 但是否對小朋友缺少了機會呢???        

咁睇黎做最差就好過做中游份子囉
大媽 寫道:
你說得對的,今天全港姓中一編班試就是精英制,頭40個班一定係最top既老師教,尾40個果班有趨谷輔導,所謂拔尖補底,中庭學生閣下自理了.[quote]
mable1124 寫道:
[/quote]

這個世界當然有不公平存在。  有人一出世個老頭子就是李x誠,大學都未畢業就做上市公司主席。  有人死讀難讀,考埋博士,到頭來都是日做夜做搵兩餐,分分鐘唔好彩,工都搵唔到。  咁你又可以點呢?  與其終日怨天尤人,不如樂觀積極面對吧。

大媽,你怨氣咁深,難怪你會覺得累。  其實,以你的家庭環境,你兒子讀書成績不俗,他應該付出不少努力,咁乖仔,你應該感到自豪高興。  有好多人雖然家景富裕,但小朋友唔生性,請補習老師日補夜補都追唔上呀。 凡事看開點,比上不足,比下有餘就算吧。

GreyParrot
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

我怨的只是我們在學業上努力付出既結果也不及一些成績不及小兒反而又入到好學校的制度......精英?是何物?

It is better not to rely on the education system or EMB, I would rather find a suitable school for my kids directly through entrance test.  There are quite a lot of good DSS secondary schools for those above average students.  Have you applied any?

[quote]
拉登仔 寫道:
咁睇黎做最差就好過做中游份子囉[quote]

Hi 拉登仔,
中游份子都有好彩的例子。其實我個女是band 1 學生, 全部考三十, 但因跨區失利, 是否中游份子是很難離定, 未有結果都唔知。不過要同小朋友說, 自己盡了力是最大的勝利。     
永遠都是人比人比死人.....   

自己過往遇到咁多學校歧視,冇信心再去叩門了
WYmom 寫道:
It is better not to rely on the education system or EMB, I would rather find a suitable school for my kids directly through entrance test.  There are quite a lot of good DSS secondary schools for those above average students.  Have you applied any?

[quote]
大媽 寫道:
你說得對的,今天全港姓中一編班試就是精英制,頭40個班一定係最top既老師教,尾40個果班有趨谷輔導,所謂拔尖補底,中庭學生閣下自理了.[quote]

今日仔仔間學校教師會主席謂學校不設精英班,每班平均分配精英.若語文程度較差的在8月有course上.中一至中三都會是同一班同學.成績稍遜的會放學後由老師補習.直至跟得上為止.

大媽,其實在升中自行報讀及攪珠,那個父母沒有付出呢?如果我是老師,或者仔仔會覺得壓力很重.

Re: 自行同派位公平嗎?

我也覺得唔公平,起碼對小朋友晤公平,特別係搞珠方面,如果話自己小朋友不思上進,成績好差,咁入到band2或band3都正常

我真係唔明, 唔係 band 1 生一定入 band 1 學校咩? 唔係派完 band 1 生才派 band 2 生 嗎? 請賜教!

理論是這樣的,如你學校知道小朋友是band 1 生米咁咯,但而家好多學校明知果間中學唔好,為求命中率高,都叫你揀,冇計......
仔仔 寫道:
我真係唔明, 唔係 band 1 生一定入 band 1 學校咩? 唔係派完 band 1 生才派 band 2 生 嗎? 請賜教!

還有,灰色地帶的band 1 生最好知清楚過往學校所派的餅仔有幾多才揀...........

去年我曾致電教統局,該局一位職員答我係由 band one 開始,逐個志願咁派的。

所以如果是一個 band one 學生,不幸地隨機編號很後,就算他頭十個志願都係 band one 而全部派哂,他放一間收 90% band one 10% band 2 的在第十一志願,都應該入梗啦!問題係果間肯定係唔合他心意的 band one 尾/ band 2 頭學校啦!

band one 學生其實只要將他網內的 band one 學校全部跟他喜好填哂,接住咪band 2 頭至尾,有位剩填埋 band 3頭至尾。咁填法基本上唔會去到 band 2 尾的學校。

當然個個恨入果d超級名校就睇你有無 luck 啦!唔好忘記,有實力之士仲有第一輪自行選校可以去面試,呢樣就 band 2 band 3 學生都唔多駛諗了(除非竹門對竹門)!

總之你成績好,有實力,選校策略正確,跟番個遊戲玩。
無論自行選校或派位都係 band one 生優先,band 2 又派先過 band 3,咁你地話公唔公平丫?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

但你知否如第一志願冇位,要等下輪,同再係第二志願時又會再有另外一個隨機号碼呢?以往隋機号碼係頭五志願一組,而家隋機号碼係逐個志願搞珠.............內部人士講的.....這個搞珠仔取消學能測驗方法好像是亞蟲當時坐在教育常議會即亞田生現在個位果時提出o黎架......
virgokaren 寫道:
去年我曾致電教統局,該局一位職員答我係由 band one 開始,逐個志願咁派的。

所以如果是一個 band one 學生,不幸地隨機編號很後,就算他頭十個志願都係 band one 而全部派哂,他放一間收 90% band one 10% band 2 的在第十一志願,都應該入梗啦!問題係果間肯定係唔合他心意的 band one 尾/ band 2 頭學校啦!

band one 學生其實只要將他網內的 band one 學校全部跟他喜好填哂,接住咪band 2 頭至尾,有位剩填埋 band 3頭至尾。咁填法基本上唔會去到 band 2 尾的學校。

當然個個恨入果d超級名校就睇你有無 luck 啦!唔好忘記,有實力之士仲有第一輪自行選校可以去面試,呢樣就 band 2 band 3 學生都唔多駛諗了(除非竹門對竹門)!

總之你成績好,有實力,選校策略正確,跟番個遊戲玩。
無論自行選校或派位都係 band one 生優先,band 2 又派先過 band 3,咁你地話公唔公平丫?

仔仔 寫道:

But if there are not many band 1 schools in the net, and the band 1 student is very aggressive, filled in the few top band 1 schools as the first few choices, then filled in other band 2 and 3 schools, and if his random no. is bad, when all band 1 school quota is full, then he will be allocated to band 2 schools.  So it really depends on how the student filled in the choices and what his random no. is.  Anyway, I have no interest to play this game.  I believe parents and their kids should have 100% control of the kids' future.
‹ 上一主題|下一主題