用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE cuf off ?
go

DSE cuf off ?

醒目開學勳章

請教各位唔識睇呢個表, cut off係咩? 分數同括號入面既%又係咩, 睇唔明? THX.

http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html

LongRyan 發表於 18-6-13 10:34

請教各位唔識睇呢個表, cut off係咩? 分數同括號入面既%又係 ...

舉例 :

第一張圖 - Physics科

左上角 - 2017年

499 = 全卷總分

450 =數據的最低分取5**成績,即 450至499分可獲取5**

( )
內是轉化成百分比,90% = 450/499 x 100%

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 18-6-13 11:13
舉例 : 第一張圖 - Physics科 左上角 - 2017年 499 = 全卷總分 450 =數據的最低分取5**成績,即 450至499 ...

唔該晒你, 好蠢....重係唔明括號內百分比代表咩? cuf off咩意思?

原來dse 卷full mark係幾百分, 想問例如每科考試都有7X / 8X分, 有無咩方法可計到大約DSE係邊個LEVEL?  

LongRyan 發表於 18-6-13 11:30
唔該晒你, 好蠢....重係唔明括號內百分比代表咩?

原來dse 卷full mark係幾百分, 想問例如每科考試都有7X ...

括號咪轉返為滿分=100分,因為每科總分不一,較易理解。

你有幾多分係好難知道DSE的Grade,不同學校水平不同,除非學校有話你知。相反,大家會睇返自己每一科嘅ranking,對比過往畢業生每grade嘅百分比,大概估係乜野Grade。

2jkidsfather    發表於 18-6-13 11:42

LongRyan 發表於 18-6-13 11:30
唔該晒你, 好蠢....重係唔明括號內百分比代表咩? cuf off咩意思?

原來dse 卷full mark係幾百分, 想問例如 ...

又或者你做該年DSE past paper ,睇返攞幾多分,對應返cut off score咪知乜野grade。

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 18-6-13 11:48
又或者你做該年DSE past paper ,睇返攞幾多分,對應返cut off score咪知乜野grade。
...
明白晒喇.... thank you very much.