用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣另子女提高學習英文的興趣
樓主: 朱寶媽媽
go

點樣另子女提高學習英文的興趣   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-8-8 15:56
我宜家咪學緊,被請去教個資優兒,一星期三日,一次兩小時。佢好奇心強,最鍾意聽故事,奈何好多野佢都已 ...

呢位細路幾歲?

我家細路都鍾意你講果D 野。

1998Ruby1998 發表於 18-8-8 17:03
我激死左幾次    堂堂抽我書,我 DSE 都冇咁勤力。

我覺得係個媽媽嫌細路日日抽書,所以搵人幫 ...

什麼是抽書?

miujoey 發表於 18-8-8 17:12
回覆 Ocean419 的帖子

用十幾萬讀英普家長,多數都為考名小/直私小, 考到我覺得值得, 我朋友用十幾萬讀英普 ...

其實考唔考到,好睇個細路。

但打好語文底子係長遠,唔在唔考小是否成功。

Rachelmummy2008 發表於 18-8-6 10:50
你對中英語的學習方式很像我家的做法。

或許不同人不同做法,父母期望和子女將來為考慮主因。

謝謝認同。

其實我好簡單。

第一,我係窮鬼,希望有替代既儘可能不花錢,老老實實,個市係幾無謂花錢。

第二,係學野要儘量生活化。幾係幾高章都係假。

第三,要有長遠裨益。

回覆 retriever 的帖子

升小二,次次都問我「XX 係邊年,邊個,點樣」之類,今日先問完我匈奴歷史,我 5 年冇讀中史,我 d 答案都係半桶水。上次係問我 1066 年個 Battle of Hastings,好彩大學有讀過。再之前問我 Geothermal energy、滑鐵盧戰役、Black Death、進化論。本來係應該佢上堂,我抽佢書,但係換轉到我被考起,返屋企要不斷「溫書」。佢仲用 Lego 切左二戰 Fat Man 同 Little Boy,同埋二戰時期嘅房屋。
好多細路都鍾意聽呢 d 古靈精怪,但係感覺完全唔同。同呢個資優兒相處,感覺自己好似 charger 咁,好快就畀佢吸乾曬,但係同佢談論呢 d 的話,又好開心,有時候差 d 唔記得佢只係小一。可憐我同佢媽媽都唔係百科全書,佢媽媽已經投降唔想佢問咁多

1998Ruby1998 發表於 18-8-8 22:47

升小二,次次都問我「XX 係邊年,邊個,點樣」之類,今日先問完我匈奴歷史,我 5  ...

邊年,邊個,點樣呢D 係記性好。

可能你係好女士,又係唸文科。

你講果D, 好多男仔都有鍾意。

1998Ruby1998 發表於 18-8-8 22:47

升小二,次次都問我「XX 係邊年,邊個,點樣」之類,今日先問完我匈奴歷史,我 5  ...

我都見過一個小二的,佢的話題係圍繞著immunity 中的natural killer cells
但我總是覺得不如佢學識自己煎蛋先啦

回覆 964000 的帖子

佢之前問我 enzymes,真係一次過嘔返中三學過嘅野
我都教過唔少醒目仔,但呢次真係一大挑戰,唯有播下 3、5 分鐘 Infographic/Tech Insider 畀佢睇,然後我叉下電 。呢兩個 Youtube channel 都有好多有趣知識,又有字幕,適合小朋友。

1998Ruby1998 發表於 18-8-8 22:59
回覆 964000 的帖子

佢之前問我 enzymes,真係一次過嘔返中三學過嘅野

呢D唔算最難,哲學,宗教問題仲難應付

1998Ruby1998    發表於 18-8-8 23:31

964000 發表於 18-8-8 23:29
呢D唔算最難,哲學,宗教問題仲難應付

或比D 有趣 paradox 佢諗下,如 Achilles and the Toitoise, occupy his/her time.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-6-13 10:54
我仔有好多學習英文經驗:
1學phonics
2學RWI

想請問drama邊度學好呀?

shadeslayer 發表於 18-6-13 13:03
最有用,1,4,5,8

做得適當,我認為8好過9。

請問drama有冇邊間推介?我想小朋友9月試下返

retriever 發表於 18-8-8 21:45
謝謝認同。

其實我好簡單。

花幾多錢先值得呢?

幼稚園,我地學卷,也花了不少在活動上,孩子什麼也想試試。此階段的口語如果可以keep得好,也不浪費。

小一至小三,閱讀的黄金期,這段時期花的錢不算多。但要有無比的心機及充足的時間。

小四以上又到了另一階段,要展現及持續之前的努力及測試那方面更有潛能。又再花了一些報下相應的課程,校外考試比賽等,去更了解孩子。

retriever 發表於 18-8-8 22:52
邊年,邊個,點樣呢D 係記性好。

可能你係好女士,又係唸文科。

如果講歷史,除左用記性記住邊年邊個那件事之外。

我見我嗰會欣賞人物某些性格特質,用什麼策略方法先能夠取勝………

有人可以討論分折下,就唔只剩係單記事咁嘞

見到好多媽媽都說睇英文卡通有幫助,請教有甚麼卡通推介給5—7歳小朋友呢。其實由細至大我也有同佢地睇書,雖然中文佔多數,但英文也不少。也先後於幼稚園學過Jolly, 再自補過RWI,但學完全部唔記得。現在升小三,仍是很討厭英文,所以聽媽媽們說卡通,想試試,主要引起興趣。以前細個有給他們看peppa pig,之後冇再睇,請問有冇優質英文卡通推介呢?謝謝各位!

回覆 raindroponroses 的帖子

我join了收費電視卡通台, 卡通多到數唔曬, 因為電視比ipad無咁傷眼, 我囡由小到現在升小3都好鐘意看, 他好多都會看,我無要求佢看邊類,佢有興趣先會投入去睇,我問佢聽唔聽得明,佢話明,  但實際我唔知佢明白幾多, 間中又會上you tube 看看小朋友英語介紹玩具, 聽下英文歌, 呢d全部係獎勵先有得睇, 所以佢好開心又可以興興鬆鬆學英文.   

以上都是要睇曬英文書才可以做, 現在睇書要迫, 現在還可以迫到希望佢睇多d , 遲d唔會彩我了.
底線是打機,電話一律禁止, 因為我知佢好易上癮,到時一定唔會再有心機睇書.   
‹ 上一主題|下一主題