用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣另子女提高學習英文的興趣
樓主: 朱寶媽媽
go

點樣另子女提高學習英文的興趣   [複製鏈接]

星西部 發表於 18-8-7 13:44
keep 住每日做同一樣野wor

唔通係你做晒個D野而你阿大唔做?
點會我做佢唔做, 陪讀呢家嘢一齊做丫嘛, 買書俾佢睇都買到我窮。不過, 佢有一樣好, 係應試能力高。

星西部 發表於 18-8-7 13:47
呢D咪神童羅
可能用天才會合適D。我阿媽同大家姐都係好矮, 但好聰明。

little_yolky 發表於 18-8-7 13:40
我覺得係Ruby資質非凡既可能性大D, 一般矮既人都比較聰明。

可能係。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

朱寶媽媽 發表於 18-6-13 09:53
平時唔肯睇,唔肯講。
返入正題先。

你小朋友P3升P4? 咁同我阿細一樣。我阿細唔鐘意睇文字書, 當然尤其係英文書, 不過, 老師俾功課佢佢會死死地氣做, 今年暑假, 踢咗佢去暑期英文班, 佢叫做個個禮拜做下comprehension, 出聲讀下文章。佢鐘意電子嘢, 我剛剛書展買咗個kindle俾佢, 佢又鐘意睇喎。另外, 又叫佢响iPad度作下句子, 佢又玩得好開心。之前學校有D網上英文學習課程, 佢玩得好開心的, 學唔學到嘢就唔知了。你果個鐘唔鐘意電子嘢? 睇下work 唔work?

shadeslayer 發表於 18-8-7 14:02
可能係。

但更大的可能性係兩樣都有,somewhere in between.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 18-8-7 16:20
我個細又係鐘意電子野,而家俾佢睇點讀書,之前响大眾買咗枝筆,幾套書,佢鐘意睇呢啲多過ORT,我响新加坡 ...
吓? 乜kindle可以睇中文咩?!

HaYi    發表於 18-8-8 16:21

IloveJJ 發表於 18-8-7 16:21
我都一直覺得Ruby係對語文特別有資質。
有D人係咁, 我大家姐都係, 佢英文、普通話都講得好好, 日文仲要係自學, 依家响日本做嘢了。佢果時FTM無聊無嘢做, 走去自己研究埃及文, 古代金字塔果D。

little_yolky 發表於 18-8-8 10:27
有D人係咁, 我大家姐都係, 佢英文、普通話都講得好好, 日文仲要係自學, 依家响日本做嘢了。佢果時FTM無聊無 ...

我宜家咪學緊,被請去教個資優兒,一星期三日,一次兩小時。佢好奇心強,最鍾意聽故事,奈何好多野佢都已經知 (一戰二戰、黑死病、天文),我要日日背書,今日背海洋 Mariana Trench 同 Mt St. Helens 俾佢聽,聽日背 Chernobyl Nuclear Disaster    ,後日背 Cicada 3301 真係中學都冇咁勤力,好彩我本身都係古靈精怪,否則我都搞佢唔到掂。

話說鍾意古靈精怪野的話,可以 YouTube 多睇呢 d documentary,學到唔少野,順帶學英文。

IloveJJ 發表於 18-8-8 12:53
我買俾個仔睇金庸架!佢旅行時最喜歡帶kindle,想睇幾多都唔會重。
吓? 原來有kindle版架? 早知就唔買咁多啦。

1998Ruby1998 發表於 18-8-8 15:56
我宜家咪學緊,被請去教個資優兒,一星期三日,一次兩小時。佢好奇心強,最鍾意聽故事,奈何好多野佢都已 ...
我2個唔知有冇資優都是由細好like 哩D, 所以從細在家都有不同型的工具書/百科全書,  又周不時去博物館, 上年去英國都選大英同自然博物館,  睇多D唔同野, 識的英文+中文字都多左,  我都會好興同佢地講一個topic  時link 去另一個topic,  eg  埃及地理 --> 文字 ---> 習俗....  我自己覺得cross subjects 好好玩 (因為我大人都怕悶..好怕教BB gum  教仔..), 好多時唔會只為學英文才學, 反而學到更多.       你學生如果愛哩D都好易有材料對付""佢.  我都喜歡同資優小朋友談天 (provided that no emotional problem 個D..otherwise 激鬼死...) , 他找你補英文的咩 ? Oral ?  
不過樓主如果目的是改善英文我覺得fiction / 睇英文戲 / youtube 哩D始終較為生活化, 又便宜又易安排.

little_yolky 發表於 18-8-8 16:24
吓? 原來有kindle版架? 早知就唔買咁多啦。
我之前都有DL在Kindle , 但學你說,  書有書味, 我近期都買多左一套西遊記(主要因大仔中學reader, 可買可不買我都買左... 剛取書金光閃閃.. 好似好型...)... 反正kindle 睇, 書都睇啦...

HaYi 發表於 18-8-8 16:35
我2個唔知有冇資優都是由細好like 哩D, 所以從細在家都有不同型的工具書/百科全書,  又周不時去博物館, 上 ...

我激死左幾次    堂堂抽我書,我 DSE 都冇咁勤力。

我覺得係個媽媽嫌細路日日抽書,所以搵人幫手,有兩小時休息。  

其實係媽媽英文唔好,冇辦法教小朋友,小朋友已經 say no 左幾個老師。

1998Ruby1998 發表於 18-8-8 17:03
我激死左幾次    堂堂抽我書,我 DSE 都冇咁勤力。

我覺得係個媽媽嫌細路日日抽書,所以搵人幫 ...

好大挑戰!加油

回覆 Ocean419 的帖子

用十幾萬讀英普家長,多數都為考名小/直私小, 考到我覺得值得, 我朋友用十幾萬讀英普,最後讀普通村校小學, 因考不到名小/直私小, 現在英普水平未見特別好,我覺得唔值

‹ 上一主題|下一主題