用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享囡轉校後的改變
樓主: 小寶貝兒
go

分享囡轉校後的改變   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-6-17 10:04
路過just curious,有試和考慮過其他more established ib schools ma?
謝謝關心, 我地暫時未考慮住, 因為囡而家讀得好開心, 吸收能力都不錯, 所以暫時我地都幾滿意, 可能過2年擔心升中心態或者會有所轉變都未定~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

伍sir 發表於 18-6-17 10:45
教師路過,班主任做得唔好真係好影響小朋友,不過一個班主任唔好唔代表整間學校,現實中,間間學校都有呢類 ...
係呀, 我明白, 所以一直都只係講班主任, 可能我第一篇POST冇寫返, 或者我陣間補充下, 舊校並不是一無是處, 但當時我寫果陣諗返起班主任對阿囡所做既野, 我就好難平靜地寫~
我都希望大家遇到好老師啊~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

海賊王粉絲 發表於 18-6-19 00:32
PLK 課程比較同級其他IS真係淺左好多, 我都曾經有offer 有考慮入, 但真係要顧及埋升中搵IS中學同其他IS及 ...
深同淺我真係無辦法去比較, 因為我唔識人讀其他香港的IS, 識一個遠在高雄, 佢係讀美國學校, 但最多就比較下英文同數學, 所以我都唔知PLK係咪真係好淺(聽過有家長話淺)
每個小朋友都有不同需要, 最緊要搵到適合自己小朋友的學校
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

philnmena 發表於 18-6-19 00:59
Plk唔係話遲d會有中學咩?
保良局想, 校長都想, 但係香港區冇岩既地方, 因為中學要更多設施更多地方, 所以只能停左中學呢個計劃
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 18-6-19 23:51
深同淺我真係無辦法去比較, 因為我唔識人讀其他香港的IS, 識一個遠在高雄, 佢係讀美國學校, 但最多就比較下 ...

最緊要小朋友讀得開心家長放心
你女女只係G1, 都唔使咁快諗升中

回覆 小寶貝兒 的帖子

請問你轉咗那間學校

小寶貝兒 發表於 18-6-16 00:22
叩門好多時都冇咁快有消息, 我妹上年又係個女派得唔好, 基本上全元朗天水圍稍為好D既都去叩門, 好在最後都 ...

其實IB 小學生課程主要是教學生學習知識的方法,如點research, 點歸納research 到嘅嘢和點同人夾做project. 並不是傳統學校將知識灌比學生。學生想學多D,佢就會驟識多D,所以進度因人而異,有學習動機,學術未必一定比不上啦。

海賊王粉絲 發表於 18-6-19 00:32
PLK 課程比較同級其他IS真係淺左好多, 我都曾經有offer 有考慮入, 但真係要顧及埋升中搵IS中學同其他IS及 ...

其實IB 何謂敎得深和淺。學校是教學生如何取得知識的方法而不是將知識灌給學生。如果學生想學多啲佢會research 深啲。舉例,我小朋友Y2 學History 是每人自選一樣嘢去research .如電話。由第一個電話的發明到現在的iPhone , research 完做一條timeline. 而不是傳統學校的要被動地死背課文內的18xx年誰人發明第一部電話....然後去考試⋯⋯

而且老師會按小朋友進度分組,學得快的會敎多啲。所以冇話邊間學校深邊間淺。

小寶貝兒 發表於 18-6-12 13:13
尋日, 我同老公傾計, 我女係旁邊聽下, 佢忽然好認真咁話:"學習, 並唔係只係學校裡面, 書本裡面學, 讀完書,  ...

我囡case  同你囡差唔多,由十分鐘行路程轉去要轉兩程巴士用1小時返學的學校,但是她每天也比我早起又嚷著話要快D番學!

小寶貝兒    發表於 18-7-5 13:47

康晴比比 發表於 18-6-28 00:16

其實IB 何謂敎得深和淺。學校是教學生如何取得知識的方法 ...

我比較緊張升中搵學校

請問舊校點解咁快換校長?
係咪今年9月轉?
剛開校先第3年?
可否講多少少舊校

kanhan 發表於 18-7-15 09:07
請問舊校點解咁快換校長?
係咪今年9月轉?
剛開校先第3年?
係今年9月轉呀~點解轉, 官方解釋係校長resign
來緊9月第3年

舊校除左我女的小二班主任之外, 好多老師都好有heart, 學術正常程度, 英文語境我覺得唔夠, 但亦有同學仔家長話佢地仔女入左來有比較大既進步
我自己覺得學校冇好好利用個咁大既操場, 地方咁大唔洗困住D細路小息只可以係HALL同羽毛球場玩, 因為呢2度夾埋都係細, 唔夠地方比小朋友跑跑跳跳, 所以佢地係禁止小朋友小息時跑來跑去, 而個大操場就荒廢左咁!
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

明白,最緊要現在小朋友找到了合適學校,
恭喜小女兒,開心上學。

我的囡囡都會轉校升3年級。。 而家擔中佢去到單性學校不知能否適應。 跟同學相處如何。 又怕佢活躍的性格於女校能否接納。。 一片擔憂中

mukmuk 發表於 18-8-4 13:41
我的囡囡都會轉校升3年級。。 而家擔中佢去到單性學校不知能否適應。 跟同學相處如何。 又怕佢活躍的性格於 ...
點解又轉校既?

恭喜樓主, 你好好, 不吝惜分享, 加油呀

有錢當然好, 可以話轉就轉. 考IB既學校(大多國際學校), 學費唔係一般人可以比到呢!  一般既平民, 就只可以在厘個填鴨式教育之下, 委曲求全.

mukmuk 發表於 18-8-4 13:41
我的囡囡都會轉校升3年級。。 而家擔中佢去到單性學校不知能否適應。 跟同學相處如何。 又怕佢活躍的性格於 ...
我細個都讀女校中學, 其實不難適應, 女校其實更多活潑的女仔, 各種性格都能找到自己定位, 唔係好似男女校咁, D人會expect你係一個女仔, 就要文靜之類~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

SaiKungC9 發表於 18-8-6 12:19
恭喜樓主, 你好好, 不吝惜分享, 加油呀
謝謝!! 就快開學了, 我同囡囡都好期待G2的來臨~~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題