用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點算?個仔話想帶條女上屋企,教下我點同阿仔講好?? ...
樓主: Danielngmama
go

點算?個仔話想帶條女上屋企,教下我點同阿仔講好?? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-8-7 14:16
講係咁講, 時移勢易, 依家你講你阿媽無咁大問題, 但講另一個就................ ...
只係廣州同受廣州影響比較大既香港、澳門係咁。臺灣歌仔戲有套叫《觀音老母》,所以「老母」除咗有來叫尊敬既娘親之外,都可以有來叫尊敬既女性神仙。

retriever 發表於 18-8-3 20:36
中文唔好,“女朋友” 跟 “條女” 既分別係?

除咗你話量詞錯左。。。
客家話人係一隻隻既,唔知道嘜話人係一條條既。

王家爸爸 發表於 18-8-9 09:57
客家話人係一隻隻既,唔知道嘜話人係一條條既。

段估。。。

客家人鍾意食雞,所以一隻隻。

你個問題,我又段估係旦家人,因為鍾意食魚。。。

Danielngmama 發表於 18-6-11 22:06
我從來未試過鬧佢,佢從小就好生性,我又好怕有衝突,我唔識點同佢講。如果佢發脾氣,我會好驚  

...

你要認真同佢講,唔鼓勵拍拖!佢咁細拍拖又夜返,又掛著傾電話,有什麼可能繼續讀好書嗎?我曾見過一個大好青年,就係DSE前拍拖,結果去咗REPEAT. 事實上,宜家青年人你唔管下,好容易一生前途盡毀。認真同佢講;如果佢唔聽,你可以講到明唔歡迎這個女仔。

gracelam 發表於 18-6-11 21:55
温書做功課可以去圖書館, 話屋企唔方便, 解釋佢知孤男寡女好易出事, 拖可以拍, 但一定要守禮, 成績唔可以 ...

‹ 上一主題|下一主題