用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學數學問題
go

學數學問題 [複製鏈接]

女兒K2 開始有補eye xxxxx, 因為我地之前都有簡單教佢數學加減,所以一開始已level 5,6. 學左半年,老師話佢進度唔錯,學緊低雙位數的加減,拆數計算, 如18-6=12.

昨晚,我地意外地考佢乘數,佢亦答到我地隨機問的3題。

我的問題是
1) 佢其實識雙位數加減,如25+12=37, 35-9=26. 不過,偶然會錯。有需要學半年仍然是低單位數加減問? 定這是根基,一理通就百理明?
2) 佢算是對乘數有d 興趣嗎?我應否叫補習老師比少少乘數佢做?會拔苗助長嗎?
3) 若我想叫補習老師比少少乘數佢做,我是否太心急?

我知好多私小學生仲勁,我只是覺得若他可以行遠d,唔好因為年級而限死佢學習。

2    0    0    0

星星的後裔 發表於 18-6-11 08:39
女兒K2 開始有補eye xxxxx, 因為我地之前都有簡單教佢數學加減,所以一開始已level 5,6. 學左半年,老師話 ...

EYE LEVEL 根本就係操題,重覆前前後後咁計。如考小前一兩個月當磨利把劍,無可厚非,當學習方法就不好。

細路仔學野,宜生活化。你俾現錢佢生活上幫你俾錢找錢,或者再玩下買賣遊戲,三位加減無難度,如識教乘除亦學埋,留意乘除不等於背乘數表。

甚至你真係鍾意操EYE LEVEL 果類題。用個EXCEL 都可印幾版做到飽佢,何需俾錢?

retriever 發表於 18-6-14 08:07

EYE LEVEL 根本就係操題,重覆前前後後咁計。如考小前一 ...
我自己覺得即使是加減數都有個方法教, 教錯會影響日後學習. 可能的想得太多, 太複雜。
生活題都有,不過唔係FTM所以唔能經常問到。始終雙職家長,教育的時間是較少, 而且重點是懶,將責任交比人。

操是有操,但最少不是公民數咁操。個老師都肯配合,轉吓內容加減數, logical, 加埋乘數輪流做D,功課亦盡量課堂上完成。

星星的後裔 發表於 18-6-11 08:39
女兒K2 開始有補eye xxxxx, 因為我地之前都有簡單教佢數學加減,所以一開始已level 5,6. 學左半年,老師話 ...

其實你去書局買D數學練習,做到飽

‹ 上一主題|下一主題