用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 盡快放位,可幫助仍在徬徨的家庭
樓主: JOJA
go

盡快放位,可幫助仍在徬徨的家庭   [複製鏈接]

lulumelody 發表於 18-6-12 18:38
有post話手頭有5間私校,比佢抽中乙一。

人神共憤

JUNE408 發表於 18-6-15 09:08
人神共憤

小朋友是靠自己實力爭取到多個學位,無義務提早放位(不論是什麼原因下),亦不只於人神共憤。我自己孩子一私小都冇,怪只怪不及其他叨和輸掉運氣。

vlming88 發表於 18-6-15 09:20
小朋友是靠自己實力爭取到多個學位,無義務提早放位(不論是什麼原因下),亦不只於人神共憤。我自己孩子 ...

係無義務,不道自私D。自己中第一自願當然可然講得咁口響!

小朋友是靠自己實力爭取到多個學位,無義務提早放位(不論是什麼原因下),亦不只於人神共憤。我自己孩子 ...

當然你可以說是沒有「義務」去放位。不過,為人父母,是否應該以身作則,不是事事以己為先、也可以顧念別人的感受和需要,自己做多一步呢?其實只要懂得逆地而處,也可以想像其他人的感受,特別是還未有offer/ 派中寶校的家庭,他們正處於㥬惶、恐懼、失望、痛苦煎熬之中。何不自己在事前在心目中已經排好一個優先次序,當派offer的日子一到,按著一早已預備好的優次排序,基本上已經可以於數天後放位。又何須一個小朋友霸佔數個學位呢?!

利申:我兩位小孩已經是小學生,並非今屆升小的學生。而且當年,我就是如此行,手上一有兩個offer, 幾天內已經即刻放了另一個offer, 因為眼見很多家庭/父母十分無助,希望自己可以同理心多一點、自己行多一步:就是早D步署好、早D排好曬所有投考的直、私、津(包括埋叩門)學校的優次排序,這樣才是利人利己的不二法門!

sake328    發表於 18-6-21 12:50
hello_rabbit    發表於 18-6-20 11:31
ct1713    發表於 18-6-17 23:55
JOJA    發表於 18-6-15 13:32

lulumelody 發表於 18-6-15 09:44

係無義務,不道自私D。自己中第一自願當然可然講得咁口 ...

其實唔好覺得hold 住幾個offer就即刻話人自私。

我預左比人鬧,我自己之前都hold住幾個offer,但真係各有好壞,諗唔到讀邊間好,我唔想好似之前小朋友k1,就係唔經大腦,誤信ek, 揀錯左幼稚園,非常後悔,好彩之後都轉到間好的幼稚園。

考小一更唔容易,每一個offer都經過好多努力汗水才得到,之前真係諗到失眠都唔知邊間好,揀任何一間都會令現有生活大大影響。

好彩之後收到某間學校call,嗰間係最適合我地,又唔會影響現有生活,,所以第日我一次過放哂嗰幾間offer。

明白冇offer的人心急,但係佢地的就係佢地的,需要的係等多幾個月,但如果放錯offer,就後悔莫及了。

LittleButter 發表於 18-6-15 09:57
當然你可以說是沒有「義務」去放位。不過,為人父母,是否應該以身作則,不是事事以己為先、也可以顧念別 ...

如冇記錯,你小朋友係讀DBSPS, 如果個個人都好似你咁幸運,手揸DBS, 又住九龍區,當然可以好快放其他offer了。

sunnymama2 發表於 18-6-15 10:08
如冇記錯,你小朋友係讀DBSPS, 如果個個人都好似你咁幸運,手揸DBS, 又住九龍區,當然可以好快放其他offer ...

我都有私小,抽到津校,也立刻放私小。其實做決定好難嗎?有D還覺得hold幾個私小感覺良好。唔同將來叫仔女同一時間有幾個男女朋友,慢慢諗先作決定。曾去聽講座,港小校長也批評D家長hold住幾個offer,有D到九月開學仍未決定到!係依個機制下,家長係無義務放,但身為家長,咁做,道德上,其實可以點樣身教小朋友呢?

sake328    發表於 18-6-21 12:51
hello_rabbit    發表於 18-6-20 11:35

sunnymama2 發表於 18-6-15 10:08
如冇記錯,你小朋友係讀DBSPS, 如果個個人都好似你咁幸運,手揸DBS, 又住九龍區,當然可以好快放其他offer ...

對不起!你誤會了!我意思是「如果可以行多一步」,是一早排好了一個優次排序,無論收到任何一間學校的offer/ call waiting/ 叩門offer, 也可以有更快的決定。我家中有兩個孩子,兩位孩子考小的過程也絕不容易,相信每個經歷過的父母也明白。我是一個很早預備的人,所以打從要報考小一開始,心裡已經努力為投考的學校排序,考慮的因素包括學術深淺、功課多少、遠近、有沒有校車、上下車時間......等全部已經一併考慮清楚,才排好一個優次排序。

當年,大女考叩門也是如此排好次序,所以一叩到一間,便立刻放另一間。

到細佬考直私,其實他並不是首輪收到DBSPD offer的男生,不過之前一直收到的6個offer, 我們也是根據心裡一早排好了的優次排序,收到一間,已經立刻放了另一間,直到最後一間才是DBSPD, 才放埋6th 間的男直資小學。

hello_rabbit    發表於 18-6-20 11:34
JOJA    發表於 18-6-15 13:35

lulumelody 發表於 18-6-15 10:15

我都有私小,抽到津校,也立刻放私小。其實做決定好難嗎 ...

點解手hold 幾間offer =道德有問題?
嗰d心中已有排位但死都唔放offer的人,可以話佢地道德有問題。

但有些人係思考能力的問題,我係能力低,本身的圈子又冇朋友考小學,所有對學校的認識都係從ek得到。想當年就係聽到ek話某間幼稚園幾好,係問10個有12個話好。點知原來人人話好的學校,原來唔適合自己小朋友。好彩最後轉到間幼稚園,阿仔可以最後考到最心儀的小學,幼稚園功勞不少。

幼稚園讀3年,但小學讀6年,如果一條龍的話就讀12年。為左阿仔6年至12年的幸福,什至之後好多年的發展。為孩子選擇一間最適合的學校,都係父母最要的工作。

lulumelody 發表於 18-6-15 10:15

我都有私小,抽到津校,也立刻放私小。其實做決定好難嗎 ...

就係有多選擇,先要詳細考慮,以兔將來後悔。自己爭取的東西係有權選擇,不能夠話它們自私,不道德等。每個家有它的顧慮,例如學校校風,地方遠近,金錢上,中英,男女校等。

我都希望他們能夠盡早決定,但不能強求,或罵他人。怪自己孩子準備不足。

vlming88 發表於 18-6-15 10:34
就係有多選擇,先要詳細考慮,以兔將來後悔。自己爭取的東西係有權選擇,不能夠話它們自私,不道德等。每 ...

每個人的道德水平不一,可能咁做你自己覺得無問題。所以再談也沒有結論!好似D人一腳踏幾船,佢都可以覺得為自己選舉更可係應該1

LittleButter 發表於 18-6-15 10:28
對不起!你誤會了!我意思是「如果可以行多一步」,是一早派好了一個優次排序,無論收到任何一間學校的off ...

你的做法我非常欣賞及讚同。我只想説每個家不一定要跟隨這方法,亦不是他們自私同”霸‘住多個學位(自己爭取的)。他們也有他們的選擇顧慮。

人人標準都唔一樣,我就覺得人神共憤形容得好貼切喇
正如你覺得人地揸住五個位唔放都無問題一樣
有時谂下人地,心地心態好一些,自己都好運一些,咁你就唔洗話自己不夠好運啦

回覆樓主:

放了大家加油

香港教育制度, 仲有升中一關.  我肯定跟大家說, 比升小更難玩.

保持同理心, 六年後, 仲有一關要走下去.  天父總會安排給你.  所有事有因有果.

今天可以霸氣地說難於決定, 六年後或許感受到無助地, 只好接受等待.

JUNE408 發表於 18-6-15 13:12
人人標準都唔一樣,我就覺得人神共憤形容得好貼切喇
正如你覺得人地揸住五個位唔放都無問題一樣
有 ...

我不會怨天尤人,只怪自己當初凖備不足。人家小孩是靠實力。我一直一個私小都冇直到幸運地抽到乙一,好感恩但不會隨便說人不道德等等。拿到多個位都可以有煩惱。當然如存心hold位到最後就不敢恭維了。

Penipony    發表於 18-6-16 00:03

vlming88 發表於 18-6-15 17:12
我不會怨天尤人,只怪自己當初凖備不足。人家小孩是靠實力。我一直一個私小都冇直到幸運地抽到乙一,好感恩 ...

如果你不是中第一自願而抽到最後自願,肯定你不會講這種風涼話!

lulumelody 發表於 18-6-15 17:17
如果你不是中第一自願而抽到最後自願,肯定你不會講這種風涼話!

六月之前,我亦都非常擔心徬惶. 但我一直保持這種心態,人家不放位我都沒辦法子。

回覆樓主:

好簡單,喺呢個post, 父母質素高下立見

vlming88 發表於 18-6-15 17:25
六月之前,我亦都非常擔心徬惶. 但我一直保持這種心態,人家不放位我都沒辦法子。
...

六月前徬徨但仍未有結果,還有一線生機,可以中大抽獎。如果到最後你抽不是第一自願,你肯定不是這樣講。

好多人抽得唔好,現在只有等waiting或叩門,人地只希望其他人早日放位,唔好hold住幾個位,你就話人地無義務放,又話叫人地只好怪自己仔女不爭氣,咁叫做落井下石,隔岸觀火,還講風涼。
‹ 上一主題|下一主題