用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀aero nautical 或 aero engineering有無前途呀? ...
go

讀aero nautical 或 aero engineering有無前途呀? [複製鏈接]

阿仔想係英國讀aero nautical 或 aero engineering, 唔知前途如何?唔係英國公民,返來香港或中國可以做D咩工呀?
   1    0    0    0

回覆樓主:

路過!如是航空工程!可由工程見習師做起,機場每次請十多人,有500人申請(本地工程畢業生)

回覆樓主

讀工程從來係香港嘅路好難行,除咗土木工程。讀電機,電子,機械都係為興趣多,近年係香港做番本料嘅Eng 畢業生,少之又少。航空同機械工程好接近,頭兩年讀嘅科差不多。然後Aero就讀專D,Mech就讀廣D。

讀工程留在香港路真係好窄,但海闊天空,年青人應該讀有興趣嘅科,唔好只為出路。而且出路又唔一定在香港。如果只為出路,全香港學生現時只應該讀醫生丶護士。我自己都讀工程,亦唔想下一代讀,但亞囡偏偏有興趣讀,我都掙扎咗好耐先同意佢報呢科,難得佢知道自己想點。而且都好過只讀個BBA,佢又冇興趣。

如果你信習大大,航空業都在佢2050富強新中國嘅行業中嘅,信不信就由你。
‹ 上一主題|下一主題